Archive for ‘Karel Appel’

August 12th, 2014

Abstract expressionisme/ #ArtHistory

*CKPLUS.nl: Abstract expressionisme: De voor de oorlog gevluchte avant-gardekunstenaars werden in de VS met open armen ontvangen. Dankzij particulier gefinancierde musea verdrong New York Parijs als centrum van de moderne westerse kunst.

In deze tijd raakte figuratieve kunst uit de gratie, omdat het in verband werd gebracht met het sociaal-realisme van de nazi’s en de sovjets. De modernisten gingen door op de weg van de abstractie die door Mondriaan en het Bauhaus was ingeslagen. Alleen namen namen ze afstand van het vooroorlogse idealisme over kunst en maatschappij.

Het gevoel abstract te willen werken, vrij van de traditie, werd door enkele abstract expressionistische schilders geuit door onvoorbereid en ongecontroleerd op het doek te ‘kliederen’. Zo’n schilderij had geen van tevoren bepaalde betekenis. Die ontstond pas wanneer de kijker zich erin liet meeslepen. Meer……


July 7th, 2014

De jongste broer van Karel Appel: Joop Appel

Joop is de jongste broer van Karel Appel. Hij vertelt als laatst levende van het gezin Appel over de kapperszaak, over zijn strenge vader en de vele ruzies tussen vader en Karel, over de eerste schilderijtjes die Karel in de zaak voor 2 gulden verkocht en over zijn tochten door vooroorlogs Amsterdam, soms samen met Karel. Joop’s stem wordt nagespeeld door Frits Lambrechts.

Oude Bekende – De wereld van Karel Appel
Fotofilmproject van Irene van der Linde & Nicole Segers over mensen die Karel Appel hebben gekend in zijn jonge jaren.

May 10th, 2014

Mijn portfolio/ DWDD tempo!

January 20th, 2014

De Geschiedenis Van CoBrA

In deze documentaire van Ole Roos uit 1975 komen de hoofdrolspelers van de CoBrA beweging aan het woord. Zij reconstrueren het ontstaan van deze kunstbeweging die in het naoorlogse Europa teruggrijpt naar het primitieve, het spontane en het kinderlijk eenvoudige.

We zien en horen Christian Dotremont, Asger Jorn, Constant, Pierre Alechinsky, Henry Heerup, Corneille, Carl-Henning Pedersen, Karel Appel, Egill Jacobsen

August 18th, 2010

Karel Appel tentoonstelling (1970)/CoBrA

 Mooi oud filmpje gevonden…… Tentoonstelling Appels Oogappels in het Centraal Museum te Utrecht in 1970 …grappig te zien dat kinderen mee mochten werken en hun werk ook mochten tentoonstellen…zo leer je kinderen respect voor eigen werk te hebben …..daar vloeit uit voort dat zij ook respectvol met het werk van anderen omgaan…verschil is duidelijk te zien…kinderen die zelf hun werk tentoonstellen gaan heel anders naar een museum…gaan daar zeer respectvol mee om …gewoon omdat zij weten… dat je ook je kwetsbaarheid toont als kunstenaar door je werk te laten zien…….

August 5th, 2010

Archief – De Muur van Karel Appel

Nog een prachtig filmpje van de CoBrA-groep;

 

August 2nd, 2010

One more clip from Karel Appel’s studio/ CoBrA.

Nog meer Appel:
Action painting

Verzameling van zijn ruimtelijk werk en schilderijen.

July 30th, 2010

CoBrA /Karel Appel

Een van de belangrijke nederlandse kunstenaars van de CoBrA-beweging…Amsterdam 25/4/1921-Zurich 3/5/2006

Wikipedia:
In 1946 had Appel eerste solo-expositie, Het Beerenhuis/ Groningen. Wat later, expositie Jonge Schilders/ Stedelijk Museum/ Amsterdam. Hij liet zich in deze periode vooral beïnvloeden door de kunst van Picasso, Matisse en Jean Dubuffet. Vooral de laatste maakte zeer rauwe werken met allerlei materialen.

In 1947 begon Appel met beeldhouwen, nadat hij beeldhouwer Carel Kneulman daarover om advies gevraagd had. Tijdgenoten van Appel noemden diens producten echter geen beeldhouwwerken. Appel verzamelde allerlei afval, sloopte zelfs de houten luiken van zijn ramen en de haak van de hijsbalk van zijn zolderkamer. Van dat hout, een bezemsteel en een stofzuigerslang maakte hij het werk Drift op Zolder. Met rode en zwarte verf bracht hij de vorm van een hoofd en ogen aan.

Op 16 juli 1948 oprichting van Experimentele Groep in Holland op:

Karel Appel
Corneille
Constant

Karel Appel schilderde, volgens eigen zeggen, nooit de abstractie, al benadert zijn werk dat wel sterk. Er zijn altijd herkenbare figuren te ontdekken, of dit nu mensen, dieren of zonnen zijn. Tijdens de Cobraperiode (vanaf 1948) schilderde Appel simpele vormen met stevige contourlijnen, opgevuld door felle kleuren. Zijn werk hoort bij de Moderne kunst en de schilderstijl abstract expressionisme van de Europese kunststromingen.

De internationale doorbraak van Appel begon rond 1953, toen zijn werk te zien was op de Biennale van Sao Paulo. In ’54 kwamen er solotentoonstellingen van Appel in Parijs en New York, hij maakte talloze muurschilderingen (80 m lang).