Archive for ‘Kunst en cultuurtips’

March 21st, 2015

Cornelia Konrads: Land Art installations

CORNELIA KONRADS – Serenbe Artist in Residence from Felipe Barral on Vimeo.

Cornelia Konrads  (1957 Germany). Commissioned permanent and temporary works for public spaces, sculpture parks and private collections. Participation in various Sculpture- and Land Art projects in Europe, Asia, Australia, America and Africa.

 

February 18th, 2015

Gr 7&8: Weltevree/Hamel & Zuid-Korea/De Rijp

Jan Janse Weltevree is het subthema voor gr 7/8. Schoolbreed is het thema: De Rijp <> Zuid-Korea. Na de voorjaarsvakantie komt De KunstKoets aan in Westgraftdijk/ De Rijp bij De Vinckhuysenschool. Geweldig ritje met mijn koets, pontje en dan langs een dijk, heel schilderachtig en oer-Hollands. Ik krijg direct een Ot&Sien gevoel;). Hieronder zie je info over Weltevree,  hij en Hamel waren de ontdekkers van Zuid-Korea.

Standbeeld in De Rijp van Jan Janse Weltevree. Gemaakt door Elly Baltus, omdat er geen afbeeldingen bekend zijn van Weltevree heeft zij het beeld opgebouwd met allerlei spullen die te maken hebben met het leven van Weltevree. Scheepsonderdelen, een geweer en handelswaar van toen en nu. Van de zomer heb ik het beeld bekeken van dichtbij. Ik ontdekte telkens weer iets nieuws, heel speels. Een camera een speelgoedauto of boot. Heel gaaf om hier natuurlijk iets mee te doen met de kinderen. In De Rijp staat het museum ‘in ‘t Houten Huis’. Zij hebben lespakketten voor scholen, ook over Leeghwater. Een replica van dit beeld staat in Seoul. Meer Zuid-Korea/ De Rijp, klik hier.

Het boek van het filmpje, historisch kinderboek over Weltevree geschreven door Peter Smit.

Op dit blog zie je mooie afbeeldingen van de reis van Hendrick Hamel, zoals deze landkaart.

landkaart met de reis van de Sperwer in 1653

Hendrick Hamel is in 1630 in Gorinchem geboren. Op 17 november 1650 verliet hij Nederland aan boord van het jacht Vogelstruis als bosschieter. Op 4 juli 1651 kwam hij aan in Batavia. Verder is er betrekkelijk weinig bekend over Hendrick Hamel. Hij is beroemd geworden dankzij het rapport, het “Journael” dat hij voor de Gouverneur-Generaal en de Heren XVII heeft geschreven naar aanleiding van de opmerkelijke belevenissen van de schipbreukelingen van de Sperwer, in 1653 gestrand op een eilandje voor Korea. Het Journael is bewaard gebleven en ligt in het Nationaal Archief in Den Haag. De kopie die voor het archief in Batavia is gemaakt, is verloren gegaan. Meer….

Hamel heeft ook een standbeeld in Nederland en in Zuid-Korea

February 16th, 2015

EXPO: Jopie Huisman project @DeBoswaid

Momenteel is de expo over het werk van Jopie Huisman te zien in De Boswaidschool/ Egmond a/d Hoef. Alle groepen hebben kennisgemaakt met zijn werk zie eerdere posts.

Voor mij is dit project nu afgerond en ga ik met De KunstKoets verder naar een andere basisschool. Nu hard werken aan de voorbereidingen voor project over Zuid Korea en De Rijp, lesvoorbeelden, roosters, lesformulieren, materialen checken/uitproberen en dan gaan we in galop;)

January 25th, 2015

Zoeken naar Lucebert/ AVRO

Mooie video met heel veel info over het leven en werk van Lucebert.
Meer Lucebert……

December 30th, 2014

Jopie Huisman-museum: Docu Animatievideo ‘Deurtje’

Lessen maken en voorbereiden over het werk van Jopie Huisman, is heerlijk om te doen. Ik vind zijn schildersstijl erg mooi, hij zocht iedere keer de uitdaging om nog realistischer te schilderen, dat boeit mij. Zijn onderwerpen zijn geweldig en aandoenlijk, de oude lompen/ vodden. Een paar jaar geleden toen ik door Friesland reed moest ik natuurlijk even naar zijn museum. Workum (waar het museum staat) was al een uitje op zich, mooi schilderachtig dorp. Het museum is niet groot maar smaakvol ingericht. Ik stond met mijn neus bovenop de schilderijen om zijn schilderstechniek te bestuderen. De textuur van geweven stoffen, huid, metaal en hout was zo goed gedaan. Dus, als ik het soms even moeilijk heb met mijn schilderijen dan denk ik altijd aan zijn manier van werken, gewoon doorgaan tot het lukt;)

Dit prachtige animatiefilmpje is heel mooi te gebruiken als intro vóór de les, grappig en goed gemaakt voor kinderen van het PO
Oudere posts over Jopie Huisman, klik hier……

Kippenhok van Durk Feenstra, Jopie Huisman/ 1974

November 17th, 2014

Opening expositie Lucebert in museum Kranenburgh

Gisteren wat ik bij de opening van de expositie: Lucebert thuis in Bergen. Na heel veel lezen over Lucebert, filmpjes bekeken zag ik nu heel veel van zijn werk in dit museum. Fleurige schilderijen met prachtige kleurencombinaties, dan moet je weten dat Lucebert kleurenblind was;).

Hier een kijkje in zijn nagebouwde atelier. Daar zat Han Bennink de jazzdrummer, percussionist, beeldend kunstenaar en vriend Lucebert.

Met De KunstKoets heb ik 10 weken gewerkt aan het kunstproject Lucebert, voor de Lucebertschool in Bergen. Meer Lucebert….

October 4th, 2014

Met gr 8 expositie inrichten in de bibliotheek #KBW2014

Het was heel gezellig in de bibliotheek van Bergen. De kinderen van gr 8 hebben vóór openingstijd een prachtige installatie van boeken gebouwd. Heerlijk om te doen. Zij hadden ontwerpen gemaakt en hier heb ik uiteindelijk een combi van gemaakt. Natuurlijk voor de Kinderboekenweek, dus dat werd een muur en een taart in vorm van een halve piramide.

Daar hadden wij duizenden boeken voor nodig. De afgeschreven boeken werden hiervoor ingezet. Het bouwwerk van boeken werd afgemaakt met ballonnen (kaarsjes op de taart) en met slingers. Toen was het feestelijke kunstwerk/ decor af. Andere leerlingen hadden het druk met de andere kunstwerken uit te stallen.

Alle groepen van de Van Reenenschool hebben werkstukken gemaakt tijdens de BeVo lessen van De KunstKoets. Een 2D en een 3D kunstwerk, volgens de leerlijn. Dit is een deel (bieb expo van 3-15 okt) van het werk, het andere deel is te bewonderen tijdens de Kunst10daagse van Bergen (16-26 okt), op de Van Reenenschool.

Later in de ochtend kwamen de ouderen van De Marke, voor een lekker bakkie, maar ook de illustratie van gr 8 (collagetechniek met daarin foto’s van de ouderen verwerkt als Sneeuwwitje, Rood kapje, Assepoester of Winnetou;). Zij konden nu ook de portretten op doek bewonderen van gr 6, vorige week op school gemaakt.

Bibliotheek Bergen bedankt voor deze mooie samenwerking!!

July 18th, 2014

Marit Törnqvist illustrator van prentenboek #KBW2014

Het Prentenboek, ‘Fabians feest’, van de Kinderboekenweek 2014, is dit jaar van de hand van Marit Törnqvist. De 60ste Kinderboekenweek (woensdag 1 t/m zondag 12 oktober 2014) viert het kinderboek, onder het motto Feest! Dat is in het Jeugdjournaal nov ’13, bekendgemaakt.
Het Prentenboek (groot formaat) is €6,95 euro te koop in de boekwinkel. Vanaf je dit boek kunt kopen is mij nog niet duidelijk. Ik ga op onderzoek uit, ik wil hem alvast kopen zodat ik het boek als uitgangspunt voor een teken/schildersopdracht kan gebruiken.

Het Prentenboek 2014 komt van de hand van Marit Törnqvist. Ze verhuisde op vijfjarige leeftijd vanuit Zweden naar Nederland. Ze illustreerde onder anderen voor Astrid Lindgren. In 1995 verscheen haar eerste zelf geschreven boek, Klein verhaal over liefde, dat bekroond werd met een Zilveren Griffel.

Kijk hier, voor meer lesideeën en achtergrondinfo over de kinderBoekenWeek 2014

June 23rd, 2014

KunstKoffers in de etalages van Castricum!

De KunstKoffers waar de kinderen zo hard aan gewerkt hebben zijn af. Het grootste deel staat/ hangt in de etalage. De laatste koffers zetten de winkeliers vandaag in hun etalage. Voor de kinderen is het nu spannend om te kijken waar hun werk tentoongesteld staat maar natuurlijk ook om te kijken of zij een prijs hebben gewonnen, Spannend!! Prijzen liggen hier op mijn bureau klaar, lekker pannenkoeken eten met de geïnterviewde bejaarde. Negen prijzen van Johanna’s Hof, strandpaviljoen Zeezicht en Wier&ga, worden zondag uitgedeeld!!  Klik hier voor oudere post, thema: reizen.

May 13th, 2014

Marcel Wanders – tot 15 juni @Stedelijk Museum A’dam

Kijk voor meer info bij deze oudere post.