Archive for ‘Licht en schaduw’

November 3rd, 2015

Middeleeuwen: Kastelen & Perspectief³

We hebben hard gewerkt om alles in te richten voor de feestelijk afsluiting van het thema de middeleeuwen. De Montessorischool in Castricum gaat vandaag terug naar de middeleeuwen. Dans, muziek en een echte middeleeuwse markt, met bedelaars, chirurgijnen. Prinsessen, ridders en de koning zullen allemaal aanwezig zijn;). Mooi om met zo’n presentatie van de kinderen en leerkrachten de middeleeuwen af te sluiten. (De foto´s zijn gemaakt tijdens het inrichten van de expo).

Uiteraard is er een expositie van alle prachtige kastelen in 1 en 2 puntsperspectief.
Ik ben supertrots op de kinderen, zij hebben keihard gewerkt. Het tekenen in perspectief passen zij nu ook zelfstandig toe, heel gaaf om te zien dat ze enthousiast zijn. Het biedt hen veel meer mogelijkheden om hun ideeën vorm te geven. Meer over het thema: de Middeleeuwen, kijk hier…..

January 1st, 2015

Het overzicht van De KunstKoets 2014.

Het was een prachtig jaar voor De KunstKoets, mooie ervaringen, fijne samenwerking met scholen, sponsoren en allerlei instellingen. De verwondering op de gezichten van de kinderen is mij goud waard. Een kunstwerk kunnen uitwerken en exposeren is een succeservaring voor de kinderen. Technieken, materialen, kunstgeschiedenis enz. Alles kwam langs en werd gretig opgepakt door de leerlingen. Soms was ik ook verbaasd hoeveel moois uit hun handen en brein kwam. Het perspectief van het kind is zo inspirerend!

October 11th, 2014

Eindresultaat van schoolbreed kunstproject! #KBW

Met de creatieve hulp van een ouder en gr 8 hebben wij gisteren de expositie van de Van Reenenschool ingericht. Het KinderKunstMuseum van de Van Reenenschool is geopend van 17 okt t/m 26 okt) tijdens de Kunst10daagse van Bergen NH.

In de zomervakantie begonnen mijn voorbereidingen al, hoe bouw ik de leerlijn om naar dit thema: ‘Feest’. Dat vind ik altijd heerlijk om te doen, ideetjes, technieken en materialen combineren, uitproberen. Daarna is het echt tijd om te gaan werken met de kinderen, dan heb ik genoeg zitten plannen achter mijn PC, roosters, materialen bestellen enz.

Het mooiste is dan natuurlijk dat ik zie dat de kinderen genieten tijdens de les. Daarna evalueren, wat liep lekker, wat kan beter enz. Soms pakt iets veel beter uit dan ik ooit had kunnen bedenken en soms valt het tegen. Ik probeer altijd een uitdagende opdracht te vinden en te kijken door de ogen van een kind. Als ik creatief bezig ben word ik weer een kind, dus dat is niet altijd erg moeilijk voor mij. Lekker spelen met kleuren, vormen, materialen en een nieuwe techniek onder de knie krijgen.

October 10th, 2014

Blow up van snoep, groep7 #KBW

Maak een blow up van snoep, in dit geval dus Engelse drop. Dit was de opdracht bij het thema Feest /Kinderenboekenweek. De kinderen van gr 7 hebben mooi composities gemaakt van een paar snoepjes en dan heel groot schetsen. Heerlijke les en de kinderen vonden het natuurlijk ook een lekkere les, want waar snoep is…..is het feest!

In het echt zijn de kleuren heel helder, de iPad wilde niet meewerken;)

October 7th, 2014

Kinderboekenweek, feest en een blow up van snoep

Groep 7: schetsten met Engelse drop, daarna uitwerken met pastelkrijt. Belangrijk voor kinderen om groot te durven werken, ik merk aan de reacties dat zij dit heel erg leuk vinden. Nog wat kunstwerken van de Van Reenenschool afwerken en dan is alles klaar voor de Kunst10daagse van Bergen (16-26 okt).

September 24th, 2014

Six ways to create the illusion of space/ Drawing

Short tutorial on how to draw the illusion of space in six different ways. www.arteascuola.com

Lekker beknopt en duidelijk. Kinderen vinden het altijd een grote ontdekking als zij diepte kunnen creëren, alsof zij kunnen toveren. Dat is het eigenlijk ook. Op het platte vlak lijkt iets naar voren te komen, alsof je dat zo kunt pakken. Dat zijn de kreten die ik vaak hoor bij deze ontdekking. Dat geldt niet alleen voor kinderen.

January 16th, 2013

Resultaten van de les 1-puntsperspectief gr 5

Voor  dit  lesidee klik hier.
De les sloot mooi aan op de vorige les over de bal, ronding met schaduw en slagschaduw. Nu moest alles hoekiger. Dit werd goed duidelijk in de presentatie, ik had een krat omgekeerd op tafel gezet, hierop een wit groot tekenvel en dan de kubus van de kleuters (met wit A4-tje beplakt). Het grappige is dat je heel goed kunt laten zien dat de lichtrichting en het standpunt van de kijker bepalend is. Dit laat ik wisselend zien, de kinderen wijzen de slagschaduw aan die valt op het tekenvel. Heel duidelijk en ook de hoekige vorm van het voorwerp maar dus ook van de slagschaduw. Een geslaagde les en de kinderen vonden het toveren, enkele kinderen werken hier ook thuis mee, gewoon omdat zij het heel leuk vinden om te doen. Tijdens de les heb ik uitgelegd dat zij nu technisch aan het tekenen waren (architect, ontwerper) en als je deze basisvormen kunt tekenen dat je deze techniek vaak kunt gebruiken. Opmerkingen: “ik zie een trein die aan komt rijden” of  ”zo kun je dus ook een huis tekenen” enz.  Dan nog even de herhaling benoemen van vooraanzicht, zijaanzicht en bovenaanzicht (AK), waar ze volop mee bezig zijn.
Hieronder zie je de resultaten van een groep 5. Volgende keer weer een andere perspectief-les!

 

 

January 9th, 2013

Schetsresultaten van gr 5/ van 2D naar 3D/ lesidee

De kinderen vonden het een geweldige ervaring, het rondje werd een echte bal. “Juf het lijkt wel of ik hem kan pakken”! Deze schets heb ik klassikaal stap voor stap met ze gemaakt, klik hier voor de les. Deel 2 van de les hebben is nog niet af, volgende keer maken ze deze af (de hand die gaat leven;).

June 24th, 2010

Amsterdamse School architectuur

Architectuur van de Amsterdamse School in Bergen NH, Park Meerwijk. Introfilmpje voor de leerlingen, AVV en Beeldende Vorming.