Archive for ‘Knutselen/ snelle ideetjes’

June 16th, 2016

Vaderdag: Visitekaartjes-houder


Omdat ik eigenlijk nooit een goede opbergplek heb voor mijn visitekaartjes kwam ik op dit idee. Het origineel is een tijdschrifthouder maar deze mini uitvoering staat  grappig op mijn werktafel. Perfect cadeau voor Vaderdag. Het allerleukste is, je drukt hem af op stevig papier en je laat de kinderen de houder versieren. Uitknippen,  plakken en klaar is het gratis cadeau. Hier kun je het PDF bestand van de visitekaarthouder downloaden (bouwplaat/free printable). Ik heb me even lekker uitgeleefd met wat stencils en spuitbussen. Staat wel bij mijn nieuwe visitekaartjes;). Uiteraard is dit ook gaaf als Moederdag cadeautje! Meer Moederdag/ More Mothersday… Meer Vaderdag/More Fathersday…

Benodigdheden:

 • stevig A4 papier wit
 • schaar
 • lijm
 • verf, stiften, kleurpotloden, stempels.
 • December 16th, 2015

  Kerstmis: Bomen & Knutselen

  Deze prachtige abstracte kerstbomen hieronder, vond ik zo gaaf. Lekker verfrissend en grappig. Ik schilder graag realistisch maar af en toe kan ik mij heerlijk uitleven bij het abstraheren van onderwerpen. De foto vond ik ergens op internet, het is een schoolproject (Amerika) maar ik kan de bron helaas niet meer achterhalen.

  Om net zo abstract te werken zoals op de foto heb ik gekozen voor een kleine variant. De boom kun je neerzetten of als versiering ophangen. Print hem uit op stevig A3 papier voor een grotere versie.
  Benodigdheden: 5x PDF kerstboom (download hier: kerstboom.miekerozing.nl) op stevig wit papier (160 grams), potlood/ gum, waterverf, penselen, zwarte watervaste stift, lijm, glitter-haarlak en eventueel een haakje/touwtje.

  Werkwijze:

 • teken lijnen en ballen op de 5 kerstbomen
 • schilder met waterverf
 • na het drogen, werk alle lijnen bij met zw stift en geef eventueel nog wat accenten.
 • uitknippen, in de lengte dubbelvouwen en plak iedere keer 1 helft van de 5 kerstbomen tegen de volgende. De laatste plak je aan de eerst vast en klaar is de boom.
 • voor de finishing touch,  heb ik de boom (buiten) ingespoten met glitter-haarlak (Etos, Kruidvat).
 • Meer kerst,  kijk hier ……

  October 12th, 2015

  Sint Maarten: Lampion & Kleuren mengen


  Deze lampion heb ik gemaakt nadat ik een filmpje zag, zie hieronder. Je hoeft geen Italiaans te verstaan om de instructie te begrijpen. Het is een heel simpel vouw en knip werkje. Zoals hij het maakt is het prima als binnendecoratie maar te slap voor buiten. Dus heb ik het aangepast voor Sint Maarten. Lesdoel is kleuren mengen past mooi bij het thema van de KinderBoekenWeek 2015: ‘raar maar waar’.

  Sterker betekent een goed papiersoort: aquarelpapier 200 grams, niet dikker. Wat nu zo fijn is aan dit papier dat het redelijk nat mag worden. Maak de 2 stukken aquarelpapier iets nat, even onder de kraan en met een handdoek deppen (dit knipt makkelijker voor de kinderen).Vouw en knip deze zoals in het filmpje onderaan de post. Aan één kant maak je in het midden een opening, dus middelste vierkantje knip je eruit.

  Kleuren mengen op het natte papier zorgt ervoor dat ze mooi naar elkaar overlopen. Bovendien is de ecoline flink verdunt met water dus laat de kinderen op kranten of plastic werken. Binnen en buitenkant van de lampion is nu geschilderd en droog. Aan de bovenrand in de 2 hoeken (tegenover elkaar) plak een stukje tape (versteviging) en prik met prikpen een gaatje voor het ijzerdraadje.

  Onder en bovenkant van de lampion in de hoeken aan elkaar vastnieten. Trek en rek de vouwen en openingen iets op en klaar is de lampion.

  Variant: neem een kleine petfles, prik gaatjes aan de bovenkant en steek hier het ijzerdraad door. Beschilder (acrylverf of plakkaat) of beplak (vliegerpapier in één kleur, anders wordt het te druk).

  Steek de fles door de bovenopening en niet de onder en bovenkant aan elkaar. Dit geeft uiteraard mooi gekleurd licht.

  Benodigdheden:

  • aquarelpapier per kind 2 vel van 20×20 cm
  • 3 kleuren ecoline (1/3) in potjes vermengd met water (2/3)
  • dikke kwasten, per kleur in pot houden
  • ijzerdraad, bindgaren (is dun en kun je met gewone schaar knippen)
  • schaar, niettang, plakband, prikpen
  • eventueel, petfles, acrylverf of plakkaatverf

  Meer lampionnen, Sint Maarten, kijk hier….
  Meer over kleuren mengen, kijk hier…
  Hier het filmpje met werkwijze:

  August 21st, 2015

  Reis om de wereld: Egypte & Piramides

  In het thema ‘Reis om de wereld’ zal gr 5/6 reizen naar Egypte. Allereerst zullen zij met mij (De KunstKoets) een piramide van klei maken (volgens de leerlijn). Hierboven zie je het voorbeeld. Een makkelijke manier om een piramide te maken, zie je hieronder.


  Op deze (free printable) piramide kunnen de kinderen hun eigen hiërogliefen of Egyptische patronen tekenen.

  De Les (45-60 min):

  1. Bekijk op het digibord: Egypte & Architectuur en Egypte & Patronen
  2. Laat de kinderen op een A4′tje wat patronen tekenen, geïnspireerd op de Egyptenaren. Leg uit dat patronen ontstaan door het herhalen van dezelfde vormen of een combinatie met andere vormen. Dit heet ritme en herhaling. Dit maak je ook, door met kleuren te werken. Zo ontstaat er een reeks.
  3. De kinderen schrijven hun naam in hiërogliefen (zie post Egypte en Patronen daar staat een link hoe zij dit online makkelijk kunnen doen). De kinderen kunnen ook een soort striptekening maken maar dan in pictogrammen/ beeldtaal. Van deze eigen combinatie maken de kinderen hun ontwerp voor een patroon/ reeks.
  4. Laat ze hun patroon/reeks op de bouwplaat van hun piramide maken, met de vorm meedenken en tekenen. Laat een voorbeeld zien van een open en dichtgevouwen piramide.
  5. Kleur de patronen (stiften, kleurpotloden) en bedenk wat goed bij de sfeer van de Egyptenaren past, welke kleur zie je vaak terug? (aardebruin en okergeel, deze kleurstof halen zij uit de aarde en van de rotsen).
  6. Alles uitknippen, vouwen en plakken.

  Benodigdheden:

  • bouwplaat piramide pdf, per leerling op stevig papier, piramide wordwerk1.1
  • potlood, gum, puntenslijper
  • lijm
  • scharen
  • stiften of kleurpotloden

  Lesdoelen:

  • kennismaken met de architectuur van de Egyptenaren.
  • kennismaken met hun patronen/ beeldtaal/ hiërogliefen  en de betekenis hiervan
  • ritme en herhaling in vorm en kleur
  August 17th, 2015

  RecycleArt: Kalender & CD hoesje²

  In een vorige post liet ik zien hoe je van oude CD/ DVD hoesjes een kalender kunt maken. Deze keer heb ik de hoesjes verticaal gebruikt. Zo kun je voor iedere maand een rij maken. Deze manier biedt heel veel leuke mogelijkheden bv werk met AudioVisuele Vorming (AVV) en laat de kinderen elkaar fotograferen. Zij poseren voor de ‘fotograaf’ en beelden hun favoriete sport of hobby uit, met of zonder attribuut. De foto’s die ik heb gebruikt zijn van internet, ziet er vrolijk uit. Laat de kinderen een kleur verf op hun handen smeren of je laat ze hun naam op hun handen schilderen. Wasbak met afwasmiddel ernaast;)

  Benodigdheden: CD hoesjes, PDF bestand/maanden, Microsoft Word bestand/mal  foto’s, lijm, schaar, dun touw, foto’s van de kinderen, watervaste stift, hamer, spijkers en eventueel buddies.

  Werkwijze:

  1. Foto’s maken en bewerk ze in dit bestand: CD hoes. achterkant.mal . Dubbelklik in een kader, klik op opvullen vorm, klik op afbeelding, zoek foto van het kind
  2. Haal de hoesjes los en gebruik de achterklep. Grotere gaatjes aan de linkerkant.
  3. Foto’s en maanden PDF bestand CD hoes. achterkant.mal.maanden uitknippen of snijden
  4. Foto klein randje links en rechts omvouwen en opplakken en naam + dag onder (of boven de foto) met stift.
  5. Per maand op aan elkaar rijgen en naast elkaar hangen.

  NB. de onderste CD hoes heb ik in een hoekje een buddy gebruikt, zo blijft hij mooi strak hangen.

  August 11th, 2015

  RecycleArt: Kalender & CD hoesje


  Dit is een goedkoop/ groen en simpel idee. Na wat uitleg kunnen de kinderen dit zelfstandig maken. De achterklep van de CD hoes heeft gaatjes en deze heb ik gebruikt om alles aan elkaar te rijgen. Dun ijzerdraad is makkelijk te knippen en te vormen, gebruik je dikker ijzerdraad dan zal de lijn strakker hangen. Dit geeft ook een mooi effect.


  Benodigdheden: CD hoesjes, acrylverf, PDF bestand/maanden, wattenstaafjes, waterpotten, eierdozen, kwasten (dik), lijm, schaar, ijzerdraad (binddraad kan ook met dikker ijzerdraad, denk aan tang). schoolkrijt (wit), foto’s van de kinderen, watervaste stift en eventueel buddies.
  Werkwijze:

  1. Haal de hoesjes los en gebruik de achterklep.
  2. Ieder kind schildert een achterklep, voor de maanden heb ik gekozen voor zwart (kies 12 kinderen die dit doen).
  3. drogen en PDF bestand uitknippen of snijden
  4. Kinderen bewerken hun foto of maken een foto’s en printen deze uit.
  5. Nadat de foto is uitgeknipt, gesneden tekenen zij de foto af op hun hoesje, let op boven en onderkant. Aftekenen met krijtje.
  6. Met wattenstaafjes (dots) en acrylverf maken zij patronen (ritme en herhaling), let met kleur op achtergrond en voorgrond (kleurperspectief).
  7. Na drogen foto opplakken en naam + dag onder (of boven de foto) met stift.
  8. Per maand aan elkaar rijgen of alle maanden achter elkaar.

  PDF bestand kun je hier downloaden: maanden kalender verjaardag

  * Eventueel het ijzerdraad ruim afknippen, mochten er nog leerlingen bijkomen dat kun de deze hoesjes makkelijk toevoegen.

  Meer ‘start schooljaar’……..

  July 16th, 2015

  Zomer/ Summer: Painting bubbles & fish


  In een vorige post liet ik zien hoe je een prachtig schilderij kunt maken met jonge kinderen. Lekker buiten in het zonnetje, heerlijk om te doen. Klik hier voor de uitleg. Toen heb ik de bubbles gemaakt met plakkaatverf maar voor een mooier effect heb ik nu gewerkt met acrylverf. Rood, geel en blauw, de kleuren wijken wel iets van de primaire kleuren. Geel is meer okergeel en blauw is meer turquoise. Omdat in acrylverf pigment zit, zijn de kleuren intenser (in plakkaatverf zit kleurstof).

  Om de opdracht uitdagend te maken voor MB en BB, heb ik gekozen voor een schets van een vis, Koi karper. Schetsen en uitwerken met een fineliner. In het filmpje hieronder zie je hoe je mooie patronen kunt maken vanuit Zentangle- techniek (tekenen en meditatie). Het filmpje is om op te starten, laat kinderen vooral zelf patronen bedenken.

  Hieronder zie je een vis op de achtergrond van plakkaatverf (van de eerdere post), ik vind de kleuren te bleek om verder uit te werken met zwarte inkt of fineliner. Deze achtergrond is wel geweldig voor de OB en MB om puur te spelen met kleuren (kleuren mengen).

  March 2nd, 2014

  Stropdas – slang/ Snake – tie/ Kenia – RecycleArt

  Heel leuk om te maken met kinderen, je kunt met naald en draad aan de slag of met textiellijm. Dus voor elk niveau/ groep. Meer Kenia/ More Kenya

   

  The rare Dolce & Gabbana snake tie, seen in its native habitat. #clothing

   

  snake_1

  The Good Weekly

  The Ramblings of a Crazy Women

  April 25th, 2012

  Moederdag: Vlechten met oude kranten/ RecycleArt

  Resultaat van gr 6.

  Weinig voorbereiding, geen moeilijke inkopen (afvalmaterialen) alles is op school dus lekker goedkoop;).

  Benodigdheden: Stevig karton voor de bodem (oude dozen), heel veel oude kranten en wasknijpers (per kind 10 st).

  Dit filmpje laat je aan de klas zien en dan samen aan de slag!

  Afwerken met verf: (zonder verf kan ook maar voor kinderen is het afwerken met kleuren waarschijnlijk leuker):

  • plakkaatverf van school, daarna aflakken, spuitbus Hema
  • acrylverf, droogt met glans op, hoef je dus niet af te lakken
  • spuitbussen, werk buiten op schoolplein ivm fijnstof.

  Ervaring uit de praktijk: ‘erg leuk om te doen wel pittig dus geschikt voor BB en zorg dat je veel wasknijpers hebt, om tussentijds vast te zetten’. Work in progress van  groep 6.

  April 15th, 2012

  Lesidee/ Moederdag- Vaderdag/ DIY Record Bowl

  Maak met de kinderen een mooi design cadeau. Neem een LP met de lievelingsmuziek van papa of mama. Natuurlijk wel checken of dit ook echt mag, dat je niet een collectors item in de oven zet;). Maak van een LP een schaal. In de volgende video zie je hoe je de schaal maakt.

  Vakintegratie: muziek, geschiedenis, taal, Engels. De grammofoonplaat, oude muziek, 45 en 33 toeren wat is dat? Zet een oude pick-up/ platenspeler in de klas. Laat de kinderen op zolder enz zoeken naar oude platen en bespreek deze. Ga in op de periode van deze muziekstijl (pop, disco, protest enz). Wat zegt de tekst, wat gebeurde er toen in de wereld enz. Ga verder in op de muziek, covers maken met een nieuwe beat (maat, ritme), laat ze tekst vertalen (eng/ned of ned/eng). Denk aan wat Ali B doet met oude muziek van Willeke, Doe Maar enz.

  Wikipedia:
  Een platenspeler (ook draaitafel, grammofoon of pick-up) is een apparaat om grammofoonplaten af te spelen. De eerste grammofoons bevatten een opwindmechanisme om de plaat te kunnen laten draaien en een hoorn om de trilling van de naald mechanisch te versterken. Moderne grammofoons bevatten een nauwkeurige en gestabiliseerde elektromotor om de plaat te kunnen laten draaien en nemen de trilling van naald op met een element. Middels een versterker wordt het kleine elektrische signaal elektronisch door bijvoorbeeld een luidspreker weergegeven. Meer….