Archive for ‘Vaderdag/ Fathersday’

June 16th, 2016

Vaderdag: Visitekaartjes-houder


Omdat ik eigenlijk nooit een goede opbergplek heb voor mijn visitekaartjes kwam ik op dit idee. Het origineel is een tijdschrifthouder maar deze mini uitvoering staat  grappig op mijn werktafel. Perfect cadeau voor Vaderdag. Het allerleukste is, je drukt hem af op stevig papier en je laat de kinderen de houder versieren. Uitknippen,  plakken en klaar is het gratis cadeau. Hier kun je het PDF bestand van de visitekaarthouder downloaden (bouwplaat/free printable). Ik heb me even lekker uitgeleefd met wat stencils en spuitbussen. Staat wel bij mijn nieuwe visitekaartjes;). Uiteraard is dit ook gaaf als Moederdag cadeautje! Meer Moederdag/ More Mothersday… Meer Vaderdag/More Fathersday…

Benodigdheden:

 • stevig A4 papier wit
 • schaar
 • lijm
 • verf, stiften, kleurpotloden, stempels.
 • March 13th, 2016

  Natuur: Vuur & T-shirts bedrukken


  Voor het thema ‘Natuur’  werk ik met groep 7/8 van (De Boswaidschool) vanuit het subthema/element, ‘Vuur’. De grootste moeilijkheid is om het t-shirt schoon te houden. Het is sowieso al moeilijk om een afdruk netjes op papier te krijgen, maar in dit geval is het nog iets ingewikkelder omdat de ondergrond rekbaar is.

  Deze week hebben zij hun ontwerp en de eerste lino afdruk gemaakt. Zij ontwerpen een gestileerde tekening van vlammen. Het gaat dus om stileren en hoe dit in de reclamewereld wordt gebruikt voor logo’s, maar ook voor tatoeages.


  De handpers is te klein dus dan maar op de grond werken, lekker stampen werkt altijd;). Een t-shirt (hemdje) voor Moederdag/ Vaderdag bedrukken, lijkt me ook een mooie uitdaging. Gaaf, om te werken met een grafisch ontwerp en dan afdrukken, heel persoonlijk.
  Meer over het thema ‘Natuur’, kijk hier….
  Hieronder zie je hoe men met de techniek van zeefdruk, textiel bedrukt.

  June 19th, 2015

  OB: klei-handen afgewerkt met verf

  Na het drogen en bakken van de handjes (kijk hier voor de klei-les) mochten de kinderen ze nu afwerken met acrylverf. Met mooie heldere kleuren gingen ze aan de slag. Deze fase is altijd gaaf. Al schilderend zie je de kinderen verbaasd kijken. Want de textuur/structuur werd nu nog veel duidelijker te zien en dat was natuurlijk ook de bedoeling;).

  Na het schilderen werk ik ze af met zilverpoets, zo worden ze extra feestelijk. Voor dit project zijn de handjes zijn een aandenken aan het 40 jarig bestaan van de Montessorischool in Castricum. Dit is ook  een mooi cadeau voor Vaderdag (Meer Vaderdag/More Fathersday). Dan moet je wel op tijd beginnen want de klei moet 2 weken drogen. Nu nog de expositie inrichten en dan is dit project af. #zomervakantie!!

  June 16th, 2015

  MB: Bakje van klei-handen schilderen.

  De bakjes die de kinderen (thema: Montessorischool/Castricum, 40 jarig jubileum) van hun eigen handen hebben gemaakt werden in deze les afgewerkt met acrylverf. Wil je de klei-les bekijken, klik dan hier….

  Tijdens de klei-les heeft ieder kind op zijn/haar bakje, een prachtige structuur aangebracht. Na het drogen en bakken is het nu tijd voor de afwerking. Een heel mooi werkje nl kleuren kiezen en/of mengen.

  Ik heb de kinderen uitgelegd dat zij de prachtige structuur/ textuur moeten accentueren. Dat hebben ze gedaan door in laagjes te werken. Dat is toveren want opeens komen de prachtige patronen helemaal naar boven.

  Ik werk volgens een leerlijn voor klei. Op deze manier krijgen de kinderen een goede opbouw over het materiaal, gereedschap en een uitbreiding van hun woordenschat. Deze bakjes zijn natuurlijk ook een geweldig Vaderdag of Moederdag cadeau. Je moet dan wel op tijd beginnen. Klei moet 2 weken drogen en dat mag nooit bij de kachel want dan droogt het te snel en valt alles uit elkaar!! Na het drogen nog even de oven in, zoek bij jou in de buurt een kunstenaar of workshopruimte waar je dit tegen ‘n vergoeding kunt doen. Meer Vaderdag/More Fathersday…

  May 27th, 2015

  Gr 1/2: handen van klei #Vaderdag

  De KunstKoets staat geparkeerd vóór de Montessorischool in Castricum en alle kinderen werken aan hun cadeautje. Zij krijgen een aandenken voor het 40 jarig bestaan van de school. Hier zie je de les voor de BB en hier de les van de MB. De symboliek van de handen en taal (vakintegratie) heb ik voor de hele school gebruikt. Met de kleuters & peuters heb ik besproken waarom handen belangrijk zijn, wat doe je allemaal met je handen? Hoeveel vingers heb je? Hoe heten je vingers?

  Dan nog even het versje van Duimelot:
  Naar bed, naar bed, zei Duimelot.
  Eerst nog wat eten, zei Likkepot.
  Waar kan ik dat vinden? zei Lange Jan.
  In grootmoeders kastje, zei Ringeling.
  Dat zal ik verklappen, zei ‘t Kleine Ding.

  Deze handjes zijn ook gaaf voor Vaderdag of Moederdag. Het werkt heel simpel.

  1. Klei goed kneden, lucht moet eruit!
  2. Met stokken rollen de kinderen een plaat van ongeveer 1 cm dik (zo dik als hun vinger) liever te dik dan te dun.
  3. De kinderen beginnen met stempelen (oude schoolstempels). Voor of na het aftekenen en uitsnijden kunnen de kinderen alvast beginnen zo hoeven zij niet op elkaar te wachten).
  4. De leerkracht of hulpouder tekent met een satéstokje hun hand op de plaat klei af (sommige kleuters hebben dit zelf gedaan).
  5. De  leerkracht of hulpouder snijdt de hand uit.
  6. Scheurtjes dichtsmeren en gaatje maken voor het lintje
  7. Kinderen stempelen hun naam op de hand (let op de richting ivm ophangen)

  De letter-stempels zijn van de Hema en zoals je hieronder in mijn voorbeeld ziet staat mijn naam op zijn kop als de hand ophangt;). Dit is nu het fijne van een voorbeeld maken, even alles uitproberen en altijd een lesformulier. De handen laat ik 2 weken drogen en daarna bak ik ze in een kleioven. In de laatste les schilderen de kinderen hun handen. Ik doe er een mooi lintje of touwtje door (wat ik nog op voorraad heb) en hun aandenken aan het 40 jarig bestaan van de school is klaar. Meer Vaderdag/More Fathersday…

  Nog een versje over de hand en vingers:
  Duimelot is in het water gevallen
  Likkepot heeft hem eruit gehaald
  Lange Jan heeft hem thuis gebracht
  Ringeling heeft hem in bed gelegd’t
  Kleine Ding heeft alles tegen moeder gezegd
  In deze video zie je hoe je een plaat van klei rolt. Met OB doe ik dit nooit, naar mijn mening is dit te ingewikkeld voor ze. Voor MB en BB is dit wel geschikt als je heel strak wilt werken.

   

  May 22nd, 2015

  MB: Klei & taal, handen & symboliek. @Montessori

  Met De KunstKoets werk ik een aantal weken op de Montessorischool in Castricum (zie eerdere post). De school viert haar 40 jarig jubileum en de kinderen krijgen/maken een cadeautje als aandenken. De symboliek van ‘de hand’, gebruik ik voor alle groepen en zij geven dit vorm met klei (techniek, materiaal, leerijn). In januari hebben de kinderen met mij een installatie van dozen gemaakt.

  Tijdens de introductie van deze les hebben we het over de symboliek van de handen gehad. Concreet: wat kan jij met jouw handen uitdrukken. Abstract: wat betekenen de handen in onze taal, denk aan gezegden en spreekwoorden. Ik geef een voorbeeld en daarna zijn, zij aan de beurt. Dan komen er aardig wat langs. We beginnen met makkelijke die ook uit te beelden zijn. Handen als metafoor is voor sommige kinderen nog erg lastig en het verschil in de MB is ook groot, gr 5 kan al iets abstracter denken dan een kind van gr 3. De leukste reactie: ‘Hij zit met zijn handen in het haar’: antw kind: ‘Hij heeft jeuk op zijn hoofd’. Het was super om te maken met de kinderen de MB is bijna klaar.

  • Veel handen maken licht werk.
  • De handen uit de mouwen steken.
  • Met de handen in de schoot zitten (luieren).
  • Hij zit met zijn handen in het haar.
  • Hij komt handen te kort.
  • Hij mag zijn handen wel dichtknijpen.
  • Met beide handen toegrijpen/aanpakken.

  Filmpje voor het digibord, hier kunnen de kinderen zien hoe een kunstenaar een hand boetseert.

  Na het drogen worden de bakjes gebakken en geschilderd met acrylverf. Het leek mij een mooi aandenken, sowieso omdat het je eigen handen zijn en omdat het bakje echt gebruikt kan worden. Volgens de kinderen voor:  sleutels, geld, oorbellen, kettingen, oordopjes enz. Toegepaste kunst;) Meer Over dit project, kijk hier… Uiteraard kun je deze bakjes van handen heel goed inzetten voor Moederdag/ Vaderdag! Meer Vaderdag/More Fathersday…

  May 11th, 2015

  Gr 4: Moederdag en fotografie #Vaderdag

  Deze les plaats ik uiteraard na Moederdag het was een pilot voor AudioVisuele Vorming voor gr 4. Uitgangspunt: cultureel erfgoed (zie eerdere les), fotografie en expressie. Ik wilde kijken wat kunnen de kinderen zelf, hoe moeilijk kan ik deze opdracht maken.

  De les startte met een tafel vol met tulpen, voorbeelden van creatieve foto’s, scharen en touw. We hebben samen alles benoemd en aandachtig naar de voorbeeld-foto’s gekeken. Ik heb hen de opdracht gegeven om een foto van elkaar te maken (groepjes van 2) op een aparte manier. Hoe wil jij aan mama bloemen geven, is dat een hele bos of één, met een kusje of bepaalde blik. je mag de bloemen afknippen of aan elkaar binden. Camera stilhouden en pas op met tegenlicht. Ze hadden veel tijd om verschillende poses en achtergronden uit te proberen. Heel veel lol en prachtige foto’s.

  Uit de verschillende foto’s moesten zij eentje kiezen die zij wilden gebruiken voor hun kalender. In een eerdere post zie je de printable kalender in verschillende kleurtjes. Ik heb de foto’s nog even wat bewerkt zodat het nog wat feestelijker werd. De week daarop kregen zij hun foto’s te zien en ze waren heel enthousiast. Een meisje kwam naar mij toe (zij legt de lat nogal hoog en is niet snel blij met het eindresultaat, zij kan heerlijk mopperen), ik was in gesprek dus zij moest even wachten. Toen ik tijd voor haar had zei ze stralend: ‘juf, ik wist niet dat de foto zo mooi zou worden’. Ik zei: ‘ik wel, als je maar een beetje oefent’. Maar haar succeservaring had ik totaal niet verwacht, geweldig! Meer Vaderdag/More Fathersday…

  De kinderen kregen platen van heel stevig karton (afvalkarton;). Dit werd de achtergrond voor de kalender, deze moesten zij schilderen, in een kleur die paste bij hun foto. Hieronder zie je een paar kalenders. Volgende keer moet ik nog wel iets bedenken voor het omslaan van de kalender;).

  March 12th, 2014

  Moederdag foto-kaartstandaard/ Mothersday photo cards standard.

  Grappig en gemakkelijk om te maken, ik vond dit idee op deze site. Laat de blokjes en stokjes (moet iets dikker zijn dan een satéstokje)  op maat zagen. Maak het gaatje met  een handboortje. Ik vind het mooier als de  kinderen de knijpers beschilderen.  Tot slot om het wat persoonlijker te maken, laat ik de kinderen  een mooie kaart, tekst (gedicht of soort ode aan hun moeder) maken en een  foto gebruiken.

  Funny and easy to make, I found this idea on this site. Let the cubes and sticks (should be slightly thicker than a skewer) cut to size. Make a hole with a hand drill. I think it’s better if the children paint the clothespins. Finally, to make it more personal, Iet the children create a card, text (poem or ode to their mother) and use a photo.

   

  March 2nd, 2014

  Stropdas – slang/ Snake – tie/ Kenia – RecycleArt

  Heel leuk om te maken met kinderen, je kunt met naald en draad aan de slag of met textiellijm. Dus voor elk niveau/ groep. Meer Kenia/ More Kenya

   

  The rare Dolce & Gabbana snake tie, seen in its native habitat. #clothing

   

  snake_1

  The Good Weekly

  The Ramblings of a Crazy Women

  June 2nd, 2013

  Monoprinting Layers / Vaderdag/ Moederdag/ lesidee

  Heerlijk om te doen, hier wordt het op een gelei plaat gedaan maar het kan ook op een glasplaat (of een oude spiegel;).
  Je zou dit kunnen gebruiken om een fotolijstje te maken.
  Plak het midden van het papier af (een papiertje er opplakken iets groter dan de foto, en goed in het midden) dus dat je een wit deel in het midden houdt voor de foto…de rest laat je in verschillende lagen afdrukken zoals hier in het filmpje. Later plak je de foto in het witte vlak. Zorg dat het witte vlak iets groter is dan de foto. Ik gebruik zelf het liefst aquarelpapier, geeft een hele mooie afdruk door de textuur van het papier. Dus leuk voor vader- of moederdag!
  Dit is een lekker makkelijke afdruktechniek met snel resultaat, het hoeft geen fotolijstje te worden het kan op zich gewoon een mooi kunstwerk zijn.
  Wat ook gaaf is, laat de kinderen met verschillende kleuren en patronen werken. Zorg dat de kleuren bij elkaar matchen. Zo maak je mini 3-luikjes of meer- luikjes, bv 10×10 cm, zoveel als je wilt of maak er een groepswerk van!