Archive for ‘Escher’

March 1st, 2012

Stairway to Nowhere/ ESCHER /animatie AVV


Kijk met de kinderen de vorige post dan begrijpen zij dit filmpje beter, je kunt dit ook koppelen aan (AVV) AudioVisuele Vorming.

November 11th, 2010

Escher: Sky and Water 1

Wikipedia:
Maurits Cornelis Escher (1898 – 1972) was een Nederlandse kunstenaar, die bekend is om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën, waarin hij vaak speelde met wiskundige principes.

Zijn gravures verbeelden vaak onmogelijke constructies, studies van oneindigheid en in elkaar passende meetkundige patronen (vlakverdelingen) die geleidelijk in volstrekt verschillende vormen veranderen. Veel van de werelden die hij tekende zijn ontworpen rond onmogelijke objecten zoals de Necker-kubus en de Penrose-driehoek. Pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw kreeg hij in bredere kring erkenning als kunstenaar, vooral in de VS. Kristallografen en wiskundigen ontdekten in zijn werk symmetrieën en thema’s uit hun vakgebieden. Vanaf 1960 wordt Eschers grafische werk gebruikt in wetenschappelijke (leer)boeken.[1]

In de jaren zestig werd zijn werk – tot Eschers verbazing – vanwege de fantastische parallelle werelden omarmd door hippies en popsterren.

Bekende voorbeelden van Eschers werk zijn

Tekenen, waarin twee handen elkaar tekenen,
Lucht en water I en Lucht en water II, waarin een samenspel van licht en schaduw ervoor zorgen dat vissen in het water overgaan in vogels in de lucht,
Dag en nacht, waarin zwarte vogels voor een daglandschap overgaan in witte vogels die ‘s nachts vliegen, en
Klimmen en dalen, waarin rijen mensen in een oneindige lus trappen op- en aflopen, op een constructie die onmogelijk gebouwd kan worden en die alleen getekend kan worden door gebruik te maken van gezichtsbedrog en perspectief.

August 3rd, 2010

ESCHER/ optisch bedrog

Escher een geweldig onderwerp voor teken en schilderlessen met kinderen…

Wikipedia:
Maurits Cornelis Escher (Leeuwarden, 17 juni 1898 – Hilversum, 27 maart 1972) was een Nederlandse kunstenaar die het meest bekend stond om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën, waarin hij vaak speelde met wiskundige principes.

http://www.youtube.com/watch?v=XflF2gMEItA&feature=related