Archive for ‘Start schooljaar’

August 17th, 2015

RecycleArt: Kalender & CD hoesje²

In een vorige post liet ik zien hoe je van oude CD/ DVD hoesjes een kalender kunt maken. Deze keer heb ik de hoesjes verticaal gebruikt. Zo kun je voor iedere maand een rij maken. Deze manier biedt heel veel leuke mogelijkheden bv werk met AudioVisuele Vorming (AVV) en laat de kinderen elkaar fotograferen. Zij poseren voor de ‘fotograaf’ en beelden hun favoriete sport of hobby uit, met of zonder attribuut. De foto’s die ik heb gebruikt zijn van internet, ziet er vrolijk uit. Laat de kinderen een kleur verf op hun handen smeren of je laat ze hun naam op hun handen schilderen. Wasbak met afwasmiddel ernaast;)

Benodigdheden: CD hoesjes, PDF bestand/maanden, Microsoft Word bestand/mal  foto’s, lijm, schaar, dun touw, foto’s van de kinderen, watervaste stift, hamer, spijkers en eventueel buddies.

Werkwijze:

 1. Foto’s maken en bewerk ze in dit bestand: CD hoes. achterkant.mal . Dubbelklik in een kader, klik op opvullen vorm, klik op afbeelding, zoek foto van het kind
 2. Haal de hoesjes los en gebruik de achterklep. Grotere gaatjes aan de linkerkant.
 3. Foto’s en maanden PDF bestand CD hoes. achterkant.mal.maanden uitknippen of snijden
 4. Foto klein randje links en rechts omvouwen en opplakken en naam + dag onder (of boven de foto) met stift.
 5. Per maand op aan elkaar rijgen en naast elkaar hangen.

NB. de onderste CD hoes heb ik in een hoekje een buddy gebruikt, zo blijft hij mooi strak hangen.

August 11th, 2015

RecycleArt: Kalender & CD hoesje


Dit is een goedkoop/ groen en simpel idee. Na wat uitleg kunnen de kinderen dit zelfstandig maken. De achterklep van de CD hoes heeft gaatjes en deze heb ik gebruikt om alles aan elkaar te rijgen. Dun ijzerdraad is makkelijk te knippen en te vormen, gebruik je dikker ijzerdraad dan zal de lijn strakker hangen. Dit geeft ook een mooi effect.


Benodigdheden: CD hoesjes, acrylverf, PDF bestand/maanden, wattenstaafjes, waterpotten, eierdozen, kwasten (dik), lijm, schaar, ijzerdraad (binddraad kan ook met dikker ijzerdraad, denk aan tang). schoolkrijt (wit), foto’s van de kinderen, watervaste stift en eventueel buddies.
Werkwijze:

 1. Haal de hoesjes los en gebruik de achterklep.
 2. Ieder kind schildert een achterklep, voor de maanden heb ik gekozen voor zwart (kies 12 kinderen die dit doen).
 3. drogen en PDF bestand uitknippen of snijden
 4. Kinderen bewerken hun foto of maken een foto’s en printen deze uit.
 5. Nadat de foto is uitgeknipt, gesneden tekenen zij de foto af op hun hoesje, let op boven en onderkant. Aftekenen met krijtje.
 6. Met wattenstaafjes (dots) en acrylverf maken zij patronen (ritme en herhaling), let met kleur op achtergrond en voorgrond (kleurperspectief).
 7. Na drogen foto opplakken en naam + dag onder (of boven de foto) met stift.
 8. Per maand aan elkaar rijgen of alle maanden achter elkaar.

PDF bestand kun je hier downloaden: maanden kalender verjaardag

* Eventueel het ijzerdraad ruim afknippen, mochten er nog leerlingen bijkomen dat kun de deze hoesjes makkelijk toevoegen.

Meer ‘start schooljaar’……..

May 11th, 2015

Gr 4: Moederdag en fotografie #Vaderdag

Deze les plaats ik uiteraard na Moederdag het was een pilot voor AudioVisuele Vorming voor gr 4. Uitgangspunt: cultureel erfgoed (zie eerdere les), fotografie en expressie. Ik wilde kijken wat kunnen de kinderen zelf, hoe moeilijk kan ik deze opdracht maken.

De les startte met een tafel vol met tulpen, voorbeelden van creatieve foto’s, scharen en touw. We hebben samen alles benoemd en aandachtig naar de voorbeeld-foto’s gekeken. Ik heb hen de opdracht gegeven om een foto van elkaar te maken (groepjes van 2) op een aparte manier. Hoe wil jij aan mama bloemen geven, is dat een hele bos of één, met een kusje of bepaalde blik. je mag de bloemen afknippen of aan elkaar binden. Camera stilhouden en pas op met tegenlicht. Ze hadden veel tijd om verschillende poses en achtergronden uit te proberen. Heel veel lol en prachtige foto’s.

Uit de verschillende foto’s moesten zij eentje kiezen die zij wilden gebruiken voor hun kalender. In een eerdere post zie je de printable kalender in verschillende kleurtjes. Ik heb de foto’s nog even wat bewerkt zodat het nog wat feestelijker werd. De week daarop kregen zij hun foto’s te zien en ze waren heel enthousiast. Een meisje kwam naar mij toe (zij legt de lat nogal hoog en is niet snel blij met het eindresultaat, zij kan heerlijk mopperen), ik was in gesprek dus zij moest even wachten. Toen ik tijd voor haar had zei ze stralend: ‘juf, ik wist niet dat de foto zo mooi zou worden’. Ik zei: ‘ik wel, als je maar een beetje oefent’. Maar haar succeservaring had ik totaal niet verwacht, geweldig! Meer Vaderdag/More Fathersday…

De kinderen kregen platen van heel stevig karton (afvalkarton;). Dit werd de achtergrond voor de kalender, deze moesten zij schilderen, in een kleur die paste bij hun foto. Hieronder zie je een paar kalenders. Volgende keer moet ik nog wel iets bedenken voor het omslaan van de kalender;).

August 28th, 2013

Verjaardagskalender in Delfts Blauw/ Birthday calendar in Delft blue.

Verjaardagskalender van groep 5. De leerkracht wilde een patroon met Delfts blauw. Ik heb haar aangeraden om niet alleen naar het patroon te kijken maar vooral de mengkleuren te gebruiken. Dit geeft juist het karakteristieke aan Delfts blauw. De kinderen hebben gewerkt op een kartonnen bord en hebben ook het reliëf van het bord gebruikt om hun patroon te maken.

Eierdozen met verf, in wit en blauw, zo kunnen de kinderen verschillende mengtinten maken. Bij een grote eierdoos blijven er genoeg vakjes over om daar in te mengen! Juf Sonja heeft even een voorbeeld gemaakt. De borden van de kinderen laat ik zonder foto zien, ivm privacy.

Hier een filmpje met voorbeelden van Delfts blauw/ here a video with examples of Delft blue.

Birthday calendar in Delft blue pattern on a paper plate. The kids got egg boxes with white and blue paint, now they can make the shades of blue itself.

August 24th, 2013

Verjaardagskalender/ Birthday calendar

Vorige week heb ik de kleuters hun foto laten schilderen, ik had hem eerst afgedrukt. Zwart/ wit en dan zo licht mogelijk. Ik  heb waterverf gebruikt en uitgelegd dat ze veel water moeten gebruiken, want dan zie je de foto nog. Eigenlijk is het dan meer ‘inwassen’. Ik heb dit wel vaker met kinderen gedaan maar ik heb toch weer iets nieuws ontdekt, nl: eerst met watervaste zwarte stift de lijnen accentueren. Dat is natuurlijk veel handiger als je het vooraf doet, met een watervaste stift. Weer wat geleerd dus, hier zijn wat resultaten:

Last week I made photo’s of toddlers. They painted their faces with watercolor. The photos are printed in black and white but very light. I told them that they had to use a lot of water, so you can still see the faces. I’ve often done with childrenbut I discovered something really quite simple. Accentuates the lines first with a black permanent marker. This is much more convenient. Learned something,  here are some results:

Volgende week gaan we de achtergrond voor de foto maken. De achtergrond (kalender) wordt gemaakt met deze afdruktechniek. Maar nu eerst even blokjes zagen;)

We will make the background for the photo next week. The background (calendar) is made with this printing technique. But first just saw blocks;)