Archive for ‘Kubisme’

April 20th, 2016

Moderne Kunst: Picasso & Afdruktechniek


Dit zijn de prachtige 3D portretten van de kinderen van gr 3 en 4. De kinderen hebben naar het werk van Picasso (zie eerdere post voor inspiratiebron) gekeken. Ik heb nog even het liedje gezongen ‘ik ben zo blij …dat mijn neus van voren zit en niet opzij’. Bij Picasso weet je het maar nooit,  waar hij jouw neus tekent of hoeveel ogen hij jou geeft. Na de kennismaking met kubisme mochten zij zelf een gezicht ontwerpen. Vervolgens hebben zij dit ontwerp met een monoprint (afdruktechniek) uitgewerkt. De laatste klus was het in elkaar zetten van de portretten en dat was een heel leuk klusje samen met hulpouders. Nog hartelijk dank ouders!!

Van alle kinderen van de school is een portretfoto gemaakt en iedere groep heeft ze bewerkt (geschilderd of op de PC) naar hun ‘Kunstenaar’. De gezichten van deze groepen (incl. de leerkrachten) zijn kubistisch geworden. De portretten zijn een onderdeel van de schoolbrede installatie. Samen vormen zij, letterlijk en figuurlijk, een rode draad door de hele school (AudioVisuele Vorming).

Vanaf 12 u. vandaag bent u welkom om  de expositie ‘Uit De Kunst’ op De wissel in Uitgeest, te bewonderen. Meer over dit thema ‘Uit de kunst’/ Moderne kunst, kijk hier…

April 13th, 2016

Moderne Kunst: Haring & Klee


De kinderen hebben de achtergrondjes geschilderd voor hun Keith Haring schilderij. De groepen 5 en 7  van OBS De Wissel/Uitgeest bekeken het werk van Keith Haring. Gestileerde grappige figuren die hij met heldere kleuren uitwerkte, dit spreekt alle kinderen aan. In de volgende les maken zij de voorgrond, bewegende figuren. Ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat! Meer Keith Haring, kijk hier. Kijk ook op deze interactieve site, een nalatenschap van Keith Haring, gaaf om zelfstandig mee te werken (voor jong en oud;).

De kinderen van gr 8 verdiepen zich binnen de moderne kunst in het werk van Paul Klee. Ook zij hebben de achtergrondjes gemaakt en het ziet er nu al gaaf uit. Nu nog de sfeer van Tunesië aanbrengen met hun linosnede. Meer Paul Klee, kijk hier.


Meer over dit thema ‘Uit de kunst’/ Moderne kunst, kijk hier…

December 28th, 2011

Thema Bergense school/ Abstraheren/ Lesidee schilderen.

De kinderen van gr 6 hebben gewerkt in het Thema “Bergense School”…cultureel erfgoed want de school staat in Bergen. Zij hebben typisch Bergense landschappen geabstraheerd…daarna uitgewerkt met acrylverf… het mengen en structuur/textuur waren belangrijke lesdoelen…daar leent acrylverf zich prima voor.Ik vind ze prachtig geworden.

Wikipedia:

De Bergense School is een stroming in de Nederlandse schilderkunst tussen 1915 en 1925 die wordt gekenmerkt door een expressionistische stijl met kubistische invloeden en donkere tinten. De kunstenaars woonden en werkten in of nabij het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen. Meer….

November 11th, 2011

Groep 5: Kubisme/Picasso/ klei/ lesidee

De kinderen van gr 5 hebben in de BeVo-les een teken/schilderopdracht gemaakt met uitleg over het Kubisme…zie eerdere post  naast deze opdracht kregen zij een ruimtelijk opdracht van klei. Goed rondom gewerkt…. verschillende standpunten/ perpectief. Na het bakken hebben zij dit uitgewerkt met plakkaatverf …voor een beter effect….even lakken (Hema transparant is goed en goedkoop). Natuurlijk is het van groot belang dat het werk mooi wordt tentoongesteld…bij ons is dat in de hal!

 

 …..oren, neuzen, ogen…deze kunnen overal!

October 30th, 2011

Groep 5: Kubisme/Picasso/ lesidee

Verschillende technieken zoals: collagetechniek, oilpastel en acrylverf.  Uitgangspunt was de schoolfoto van vorig jaar. Wat is kubisme, je ziet een gezicht aan de zijkant maar toch kun je ook de andere kant zien. Je kunt dit natuurlijk niet zien maar je tekent/ schildert dit wel. Kubisme heeft met het standpunt/ perspectief van de kijker en kunstenaar te maken.

De kinderen hebben hun foto als silhouet uitgeknipt (mbhv Beamer) en opgeplakt, daarna uitgewerkt met plakkaatverf, pastelkrijt en oilpastels (Panda, Wasco).

Deze groep heeft ook een gezicht gemaakt van klei ook vanuit het kubistische principe, foto’s volgen.

Filmpjes van Picasso laten zien..Picasso paintingen portretten van hem

October 20th, 2011

animatiefilm gr.7a en 7b Van Reenenschool, Bergen

Op de Van Reenenschool (cultuurschool NH 2011!!) werken de kinderen elk jaar met de leskist en monumentenkist: Bergen. De Leerlijn voor AVV (AudioVisuele Vorming) heb ik hierin verwerkt.

  • gr. 5 subthema:  het schoolgebouw, geschiedenis en architectuur.        AVV: zelf een puzzeltocht maken in en om school met echte prijzen.
  • gr. 6 subthema:  Amsterdamse School architectuur in Park Meerwijk. AVV: kunstzinnige foto’s maken vanuit de leerlijn BeVO van deze wijk, digitaal bewerken en tentoonstellen.
  • gr. 7 subthema:  Bergense School, geschiedenis en kunstenaars.            AVV: animatie maken met als thema Bergense School
  • gr. 8 subthema:  Bergen en oorlog, mn. de slag bij Bergen.                         AVV: documantaire maken met filmcamera’s

In dit filmpje zie je het resultaat van de groepen 7, animatie met @ellela :

August 31st, 2010

Picasso aan ‘t werk/ Kubisme

“It took me four years to paint like Raphael, but a lifetime to paint like a child.” Pablo Picasso

August 22nd, 2010

Picasso/ gezichten

Mooi te zien hoe kubistisch hij is gaan werken……tegen kinderen zeg ik altijd …kijk hij tekent en schildert ook de delen van het gezicht die je eigenlijk niet kunt zien…en dat heet kubisme….is goed te gebruiken als voorbereiding bij de expo van het CoBrAmuseum; CoBrA maskers/Expeditie Cobra van 10/6-10/10/2010…

August 17th, 2010

Picasso painting 2

August 16th, 2010

JUAN GRIS / Kubisme

Wikipedia:

José Victoriano González-Pérez (Madrid, 23 maart 1887 — Boulogne-sur-Seine, 11 mei 1927), beter bekend als Juan Gris, was een Spaanse kunstschilder. Gris woonde het grootste deel van zijn leven in Frankrijk.
Gris studeerde technisch tekenen aan de Escuela de Artes y Manufacturas in Madrid van 1902 tot 1904. In deze periode maakte hij ook tekeningen voor lokale kranten en tijdschriften. Tussen 1904 en 1905 studeerde hij schilderkunst bij José Maria Carbonero.
Oorspronkelijk stond Gris onder invloed van de Duitse Jugendstil.

In 1906 verhuisde Gris naar Parijs waar hij bevriend raakte met Henri Matisse, Georges Braque en Fernand Léger. In 1915 maakte zijn vriend Amedeo Modigliani een portret van hem. Gris liet zich in Parijs leiden door zijn vriend en landgenoot Pablo Picasso.
Vanaf 1911 ontstonden zijn eerste olieverfschilderijen. Hij gebruikte daar monochrome grijstinten en aardkleuren. Vanaf 1913 begon hij kleurrijker te schilderen, maar steeds in kubistische stijl. Vanaf 1913 begon Gris ook de collagetechniek te gebruiken.
Gris schreef over zijn kunsttheorie. Zijn belangrijkste lezing hierover gaf hij in 1924 aan de Sorbonne. Deze lezing had als titel Des possibilités de la peinture.Gris overleed op slechts 40-jarige leeftijd, in het voorjaar van 1927. Hij liet zijn vrouw Josette na, en een zoon Georges.

Een schilderij van Gris werd (voor 2005) verkocht voor meer dan 8,4 miljoen dollar.