Archive for ‘Paul Klee’

April 13th, 2016

Moderne Kunst: Haring & Klee


De kinderen hebben de achtergrondjes geschilderd voor hun Keith Haring schilderij. De groepen 5 en 7  van OBS De Wissel/Uitgeest bekeken het werk van Keith Haring. Gestileerde grappige figuren die hij met heldere kleuren uitwerkte, dit spreekt alle kinderen aan. In de volgende les maken zij de voorgrond, bewegende figuren. Ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat! Meer Keith Haring, kijk hier. Kijk ook op deze interactieve site, een nalatenschap van Keith Haring, gaaf om zelfstandig mee te werken (voor jong en oud;).

De kinderen van gr 8 verdiepen zich binnen de moderne kunst in het werk van Paul Klee. Ook zij hebben de achtergrondjes gemaakt en het ziet er nu al gaaf uit. Nu nog de sfeer van Tunesië aanbrengen met hun linosnede. Meer Paul Klee, kijk hier.


Meer over dit thema ‘Uit de kunst’/ Moderne kunst, kijk hier…

June 7th, 2011

PAUL KLEE/ groep 4 /gemengde techniek

De huisjes van Klee waren de inspiratie voor deze les…natuurlijk mochten de kinderen zoveel mogelijk kleuren mengen…want Klee was een meester in kleurenleer. Materiaal: aquarelpapier, waterverf en pandakrijt. Hier zie je meer over KleeMarch 2nd, 2011

Lesidee Paul Klee

Leuk lesidee bij Paul Klee, dit filmpje vond ik op Youtube maar ik weet dat dit lesidee ook op Tekenen en zo staat. Kijk ook bij eerdere posts: Paul Klee en nog een leuke animatie over het werk van Klee

February 4th, 2011

Paul Klee


Wikipedia:Paul Klee ( 1879 – 1940) is een Duits/Zwitserse kunstschilder die figuratieve schilderijen maakte met een uitgebalanceerde kleurtechniek. Zijn werk behoort tot de moderne kunst.
Beïnvloedingen: Klee bestudeerde het Impressionisme van het eind van de 19e eeuw, maar paste het niet direct toe in zijn werk. In 1911 ontmoette hij August Macke, Wassily Kandinsky en Franz Marc. Hij liet zich beïnvloeden door etnografische (primitieve) kunst, door kindertekeningen (zie ook: Karel Appel) en tekeningen van personen met een verstandelijke beperking. In de tweede en laatste tentoonstelling van Der Blaue Reiter in 1912 was Klee met 17 werken vertegenwoordigd. Hij maakte daar kennis met werk van Braque, Picasso en Malevitsj. Hij bracht een bezoek aan Robert Delaunay in Parijs, die kleur het belangrijkste element in de schilderkunst vond. Tijdens een reis van 14 dagen naar Tunis in 1914 met Macke en Louis Moilliet kwam er een doorbraak in het kleurgebruik van Klee. Hij ging steeds kleurrijker schilderen, en maakte ook een stap in de richting van het abstracte. Klee werd ook beïnvloed door zijn collega bij Bauhaus, Johannes Itten, die een invloedrijk werk over kleurenleer heeft geschreven.

Na zijn reis naar Tunesië ontplooide Klee zich ten volle. Zijn werk werd abstracter, met een geraffineerd gebruik van kleur. Zijn thema’s zijn zeer veelzijdig: landschappen, sterk vereenvoudigde portretten, dieren (de beroemde goudvis), mythologie, geheimzinnige machines. Klee gebruikt veel combinaties van abstracte en figuratieve vormen.

Klee heeft een zeer individuele stijl ontwikkeld om de onderbewuste geest en de fantasie uit te drukken.

Klee experimenteerde veel. Met aquarel op ondergronden van textiel, met combinaties van olieverf en aquarel, met spuittechniek, en met allerlei papieren of textiele ondergronden. Eigenlijk werkte hij vrijwel nooit met een conventionele schildertechniek zoals olieverf op doek. De meeste werken van Klee zijn op klein formaat gemaakt. Een zeer bekend voorbeeld hiervan is “Park bei Luzern”, geschilderd in 1914.

Op het werk van Klee is geen eenvoudig stempel te drukken. Surrealisme, kubisme, abstractie zijn termen van de Europese kunststromingen die op zijn schilderkunst van toepassing kunnen zijn.

Hij wordt ingedeeld bij het expressionisme.

Zijn werk is vaak humoristisch. Klee gebruikt veel verwijzingen naar dromen, muziek, poëzie en mythologie.

Klee heeft veel invloed gehad op de moderne kunst. Zijn boek Figuratieve vormleer verscheen echter pas in 1979. Vooral de Cobra-kunst is door het werk en door de ideeën van Klee beïnvloed.

September 16th, 2010

Wasily Kandinsky Animation/Bauhaus

Na de 1e WO keerde hij terug naar Duitsland en in 1922 werd hij professor aan het Bauhaus van Weimar, waaraan Paul Klee al verbonden was. Hier begon de meest productieve periode uit Kandinsky’s leven. Hij noemde het zelf “de tijd, gekarakteriseerd door een lyrisch geometrisme”.