Archive for ‘Graffiti/ StreetArt’

April 23rd, 2016

Moderne Kunst: Keith Haring & Stileren

Haring spreekt alle kinderen onmiddellijk aan met zijn gestileerde cartoonachtige figuren, maar hoe krijg je dat op papier. Daar hebben de kinderen van de groepen 6 en 7 zich in verdiept. De opdracht was om poppetjes te maken en beweging. Uiteraard hadden wij daar prima modellen voor, de kinderen zelf stonden om beurten voor de klas maar ook de leerkrachten mochten poseren.

Zij hebben hun portretfoto bewerkt met de computer om een cartoon effect te krijgen, dat was dikke pret! De portretten zijn een onderdeel van de schoolbrede installatie. Samen vormen zij, letterlijk en figuurlijk, een rode draad door de hele school (AudioVisuele Vorming). Meer over dit thema ‘Uit de kunst’/ Moderne kunst, kijk hier… Meer Keith Haring, kijk hier….

April 13th, 2016

Moderne Kunst: Haring & Klee


De kinderen hebben de achtergrondjes geschilderd voor hun Keith Haring schilderij. De groepen 5 en 7  van OBS De Wissel/Uitgeest bekeken het werk van Keith Haring. Gestileerde grappige figuren die hij met heldere kleuren uitwerkte, dit spreekt alle kinderen aan. In de volgende les maken zij de voorgrond, bewegende figuren. Ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat! Meer Keith Haring, kijk hier. Kijk ook op deze interactieve site, een nalatenschap van Keith Haring, gaaf om zelfstandig mee te werken (voor jong en oud;).

De kinderen van gr 8 verdiepen zich binnen de moderne kunst in het werk van Paul Klee. Ook zij hebben de achtergrondjes gemaakt en het ziet er nu al gaaf uit. Nu nog de sfeer van Tunesië aanbrengen met hun linosnede. Meer Paul Klee, kijk hier.


Meer over dit thema ‘Uit de kunst’/ Moderne kunst, kijk hier…

March 20th, 2015

Afsluiting cultureel project: Zuid-Korea/De Rijp

Voor en met OBS Vinckhuysen werk ik, De KunstKoets , al een paar weken aan dit project  . Gisteren 19 maart was de afsluiting van het project Zuid-Korea/ De Rijp. De ontdekker van Zuid-Korea, Jan Janszoon Weltevree is weer thuis. Na een kleine omweg via Azie en een tijdmachine stond hij gisteren in West-Graftdijk/ De Rijp. Daar waar hij geboren is. De kinderen van gr 7/8 hebben dit standbeeld gemaakt nav het standbeeld van Weltevree in de Rijp en de replica in Seoul. Weltevree is beroemd in Zuid-Korea en het verhaal over zijn leven wordt nog steeds verteld/gelezen. Als je naar het originele beeld kijkt dan ontdek je camera’s, speelgoedautootjes enz. Dit vond ik een geweldig uitgangspunt voor de gr 7/8.  Dee kinderen verzamelden oude spullen van zolder maar vooral oud speelgoed en daar mochten zij een beeld van maken. Gr 8 maakte de voorkant en gr 7 zijn achterkantje;). Lesdoelen: compositie, vorm in 3D opbouwen, stevige constructie en als laatste mochten de leerlingen zich uitleven met de verfspuitbussen. De jongens van gr 7/8 kwamen met hun gereedschapskist op school, handig als kinderen zelf een accuboor hebben;). Ik kreeg bijles over bouten, moeren en ringetjes, heel gaaf!

Alles moest af, want hoog bezoek zou ‘s middags op OBS Vinckhuysen het project komen bekijken. Het beeld is door een collega super mooi voor mij verankerd aan het hek. Lekker stevig want in de polder aan een dijk, kan het heel hard waaien. Het is een prachtige omgeving, kinderen komen met bootjes naar school, mooi cultureel erfgoed. Maar plots tussen alle nostalgie knalt dit beeld de dijk af!! ‘s Middags arriveerden, de Ambassadeur van Zuid-Korea, de burgemeester & wethouder van Alkmaar. Zij moesten het bruggetje over en daar stond hij, Weltevree;)

Hieronder het originele beeld uit De Rijp (kunstenares: Elly Baltus te Bergen N.H.)

Meer Zuid-Korea/ De Rijp, klik hier.

January 1st, 2015

Het overzicht van De KunstKoets 2014.

Het was een prachtig jaar voor De KunstKoets, mooie ervaringen, fijne samenwerking met scholen, sponsoren en allerlei instellingen. De verwondering op de gezichten van de kinderen is mij goud waard. Een kunstwerk kunnen uitwerken en exposeren is een succeservaring voor de kinderen. Technieken, materialen, kunstgeschiedenis enz. Alles kwam langs en werd gretig opgepakt door de leerlingen. Soms was ik ook verbaasd hoeveel moois uit hun handen en brein kwam. Het perspectief van het kind is zo inspirerend!

July 3rd, 2014

KunstKoffers, workshop, veiling en de pers;)

Afsluiting van het project: KunstKoffers met Opa & Oma. Het was een mooie dag en ook nog wat geld kunnen inzamelen voor de verfpot van de bejaarden van het verzorginghuis! Iedereen super bedankt!!

Van 10-16u kon iedereen een workshop volgen, jong en oud. Vaders, moeders met kinderen heel erg leuk. Voor de senioren was de drempel om daadwerkelijk mee te doen nog een beetje te hoog.  Dus eens kijken, hoe we dat wel voor elkaar kunnen krijgen volgend jaar.

 

May 16th, 2014

Nieuw! Amsterdam spuitbus en markers

Binnenkort even lekker mee spelen. Met name de combi van marker en spray, qua droogtijd enz.

April 11th, 2014

Graffiti met alle kinderen van de Vinckhuysenschool.

Het was een geweldige dag met de kinderen in West- Graftdijk. Want daar staat de SBO Vinckhuysenschool.  De school bestaat 75 jaar en viert dus de hele week feest. De wens van het team was, om de 100 namen van de kinderen in Graffiti-stijl te vereeuwigen. Dat hoef je maar één keer te vragen, dat is een super leuke uitdaging.

Samen met Peter van der Helm en een strak draaiboek, hebben alle kinderen met spuitbussen gewerkt.  Zelfs de kleuters! Voor jonge kinderen is het een pittige opgave, een spuitbus vasthouden, richten en de knop krachtig indrukken. Daar hebben zij hulp bij gekregen, ieder kind heeft zelf zijn/haar naam kunnen spuiten, dat was belangrijk. Het plezier en genot van de kinderen was zo prachtig om te zien.  Op het plein stonden nog wat betonnen zitelementen die ook wel een likje verf konden gebruiken. De kinderen die hun tag hadden gezet, mochten de zitelementen pimpen. Kijk hier voor meer Graffiti/ StreetArt

April 8th, 2014

Graffiti, how to work with a spray can.


View 5 Cutting Tips for Graffiti on Howcast

April 1st, 2014

Graffiti bij Het Klokhuis

Hier een ouder filmpje van Het klokhuis (15 min).

April 1st, 2014

How to Draw Graffiti Letters/ lesidee

Mooi duidelijk filmpje, voor de leerlingen, om te zien hoe je graffiti letters kunt maken. Het overtrekpapier heb je niet nodig. Laat de kinderen de buitenste lijnen met een stift overtrekken, dan de hulplijnen uitgummen. Zo krijg je hetzelfde effect.


How to Draw Graffiti Letters — powered by ehow