Archive for ‘Pop-Art/ Post-Pop Art’

October 10th, 2014

Blow up van snoep, groep7 #KBW

Maak een blow up van snoep, in dit geval dus Engelse drop. Dit was de opdracht bij het thema Feest /Kinderenboekenweek. De kinderen van gr 7 hebben mooi composities gemaakt van een paar snoepjes en dan heel groot schetsen. Heerlijke les en de kinderen vonden het natuurlijk ook een lekkere les, want waar snoep is…..is het feest!

In het echt zijn de kleuren heel helder, de iPad wilde niet meewerken;)

October 7th, 2014

Kinderboekenweek, feest en een blow up van snoep

Groep 7: schetsten met Engelse drop, daarna uitwerken met pastelkrijt. Belangrijk voor kinderen om groot te durven werken, ik merk aan de reacties dat zij dit heel erg leuk vinden. Nog wat kunstwerken van de Van Reenenschool afwerken en dan is alles klaar voor de Kunst10daagse van Bergen (16-26 okt).

February 13th, 2013

David Gerstein

David Gerstein.

Wikipedia:
David (Dudu) Gerstein was born in 1944 in Jerusalem to parents who immigrated from Poland. The family moved to Ramat Gan when he was four years old. Both he and his twin brother, Jonathan (Yoni) Gerstein, showed artistic talent from an early age. David’s teacher, Batya Uziel, encouraged him to study painting. At the age of thirteen he was sent to a camp for the arts in Jerusalem, which he attended for several summers in a row. In high school, he took classes at the Beit Zvi Art Center in Ramat Gan with Rina Balktovsky Arnon. During his military service in the paratroopers he was stationed at Ein Gev for one year, where he painted a series of oils of fishing docks, boats and kibbutz landscape. While there, he met the artist Aharon Giladi, who encouraged him to pursue art. Upon completion of his military service, David applied to the Bezalel Academy of Arts and Design, Jerusalem, where he met Avraham Ofek,[4] who had a marked influence on Gerstein’s style. more….

September 29th, 2010

Roy Lichtenstein/Pop Art

Wikipedia:

Roy Lichtenstein (New York, 27 oktober 1923 – New York, 29 september 1997) was een Pop-art-kunstenaar. Roy Lichtensteins werken zijn vooral bekend omwille van de cartooneske afbeeldingen met felle, primaire kleuren omlijnd door vette zwarte lijnen.

In 1951 kwam Lichtenstein terug in New York en gaf daar zijn eerste one-manshow. Hij bleef ook lesgeven, in het begin aan het New York State College of Education en later aan het Douglass College, een onderdeel van de Rutgers University in New Jersey.

Gedurende de jaren vijftig heeft Lichtenstein basistechnieken van het abstract-expressionisme gebruikt. Hij gebruikte voor zijn creaties thema’s als cowboys, indianen en papiergeld. In 1961 begon hij strips en stripfiguren te gebruiken, waarmee hij beroemd is geworden. Flatten … sandfleas is het eerste belangrijke voorbeeld van deze nieuwe stijl. Het schilderij Whaam! uit 1963 is hiervan het bekendste voorbeeld.

Lichtenstein gebruikte vaak rood, geel en blauw als kleurenschema, vaak met dikke zwarte lijnen. Soms gebruikte hij ook groen. Hij gebruikte een speciaal soort stip, ook wel te herkennen als rasterdots die je in krantenfoto’s en stripboeken kunt terugvinden, waardoor zijn schilderijen de typische striplook kregen.

Vanaf 1962 ging hij meer naar werken van Picasso, Mondriaan en Monet kijken voor inspiratie voor zijn werk. Halverwege de jaren zestig ging hij zonsondergangen en landschappen schilderen in de zo bekende stijl.

Zijn meeste werk bleef geïnspireerd op advertenties en op striptekeningen, die hij zelf beschreef als “zo kunstmatig mogelijk”. De striptekeningen vergrootte hij zeer sterk uit, zodat zelfs de in een strip gedrukte egale kleuren als stippen op het schilderij verschenen.

In 1997 overleed Lichtenstein in Manhattan

September 28th, 2010

Andy Warhol/Pop Art

In dit filmpje geeft Andy Warhol uitleg over Pop Art.

Hieronder zie je Warhol aan het werk…..

Hieronder een video als achtergrondinfo voor de kinderen, helaas is het in Engels, voor de groepen 7 en 8 een leuke oefening Engels maar de LK zal zelf even moeten souffleren;)

Wikipedia:
Andy Warhol (Pittsburgh, 6 augustus 1928 — New York City, 22 februari 1987) was een Amerikaans kunstenaar, cineast en publicist. Warhol werkte tevens als muziekproducent en acteur. Vanuit zijn achtergrond en ervaring in de toegepaste kunst was Warhol één van de protagonisten van de Pop-art in de Verenigde Staten in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw. Warhol heet de silver prince van de pop.

Warhol is vooral beroemd om zijn ‘vlakke’ en contrastrijke schilderijen en zeefdrukken van verpakte producten en alledaagse objecten zoals Campbell’s soepblikken, bloemen en de banaan op de cover van het album The Velvet Underground and Nico (1967), alsook voor zijn gestileerde portretten van 20e-eeuwse beroemdheden als Marilyn Monroe, Elvis Presley, Judy Garland, en Elizabeth Taylor. Verder lezen…..

Andy Warhol; (1 August 6, 1928 – February 22, 1987) was an American artist who was a leading figure in the visual art movement known as pop art. His works explore the relationship between artistic expression, celebrity culture and advertisement that flourished by the 1960s. After a successful career as a commercial illustrator, Warhol became a renowned and sometimes controversial artist. The Andy Warhol Museum in his native city, Pittsburgh, Pennsylvania, holds an extensive permanent collection of art and archives. It is the largest museum in the United States dedicated to a single artist. Read more….

 

September 28th, 2010

POP ART

Wikipedia:
Pop-art is een kunststroming die tegelijkertijd, maar los van elkaar, is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika in het midden van de jaren 50 en haar hoogtijdagen beleefde in de jaren zestig van de 20e eeuw.

Pop-art was een kunststroming die voortkwam uit een bepaalde tijdgeest, namelijk die van de vrijheid, seksuele revolutie en vrouwenemancipatie. De pop-art zette zich gedeeltelijk af tegen het Amerikaanse abstract expressionisme. Het hyperserieuze en -conceptuele karakter van deze kunststroming was de ideale voedingsbodem voor een reactionaire beweging als de pop-art. Omdat kunstenaars van het abstract expressionisme het museum zagen als de ideale elitaire plek voor hun kunstwerken was de logische reactie dat de pop-art de kunst naar de mensen wilde brengen (tot op straat – zie verder over happenings). Veel pop-artwerken zijn op de eerste plaats decoratief en hebben nauwelijks een diepere boodschap: dit zou te moeilijk zijn voor de toeschouwer. Alledaagse gebruiksvoorwerpen uit de consumptiemaatschappij, massaal vervaardigde serieproducten, alle mogelijke reproduceerbare objecten worden voortaan als motieven aanvaard in de kunst. Daarmee stond de pop-artbeweging dichter bij het leven en was het veel platter dan de werken die daarvoor werden gemaakt. Bij meerdere pop-artkunstenaars speelde de ironie een grote rol in hun werk. In overeenstemming met het politieke klimaat de jaren zestig hield de pop-art zich toch ook wel bezig met politieke thema’s.

De thema’s van de pop-art zijn ontleend aan stripverhalen, reclame, televisie, kranten en tijdschriften. Pop-art is het in beeld brengen en de verheerlijking van de consumptiemaatschappij met behulp van alledaagse afbeeldingen en triviale voorwerpen. Afbeeldingen van algemeen bekende beroemdheden als Elvis Presley, Marilyn Monroe en Mao, en ook soepblikken, spaghettiverpakkingen, Coca Colaflessen en andere supermarktproducten konden in de kunstwerken als onderwerp uitgebeeld worden.

Binnen de pop-art bestaan vele verschillende werkwijzen. Andy Warhol reproduceerde zijn werk in series door middel van zeefdruk. Roy Lichtenstein specialiseerde zich in het weergeven van zijn onderwerpen als plaatjes uit stripverhalen met handgeschilderde rasterpunten. Tom Wesselmann koos ervoor het vrouwenbeeld uit de hoogglanstijdschriften te idealiseren. Robert Rauschenberg maakte grote geschilderde beeldcollages. Verschillende materialen werden samen verwerkt: foto’s, verf maar ook reële objecten, die als reliëf in de schilderijen werden opgenomen.

August 23rd, 2010

LOVE KEITH HARING

August 20th, 2010

The Universe of Keith Haring – trailer

Behandel je Keith Haring dan is dit een extra (zelfstandige) opdracht. Op Haring Kids heeft hij een hele mooie site voor kinderen achtergelaten, erg leuk om te doen ook als je gewoon van zijn werk houdt en geen kind meer bent;-)

Wikipedia:
Keith Haring (Reading (Pennsylvania), 4 mei 1958 – New York, 16 februari 1990) was een Amerikaans kunstenaar. De kunst die Keith Haring maakte wordt meestal Pop-Art genoemd, maar ook de termen graffiti-art en moderne kunst worden gebruikt.

Haring was de oudste van vier kinderen. Al op jonge leeftijd was zijn liefde voor tekenen duidelijk. Zijn vader, die ook een soort stripverhalen tekende, bleek een belangrijke bron van inspiratie. Door boeken en musea maakte hij kennis met moderne kunst en het werk van Andy Warhol beïnvloedde hem.

Hij studeerde aan de Ivy School of Professional Art in Pittsburgh, maar voornamelijk het commerciële aspect van de opleiding bleek hem niet aan te spreken. Hij verliet de school, maar hield niet op met tekenen. In 1976 had hij in Pittsburgh zijn eerste belangrijke tentoonstelling. Rond deze tijd werd ook zijn stijl duidelijk: abstracte figuren die oneindig in elkaar vallen, en die enorme ruimtes kunnen vullen. Andere invloeden zijn: Pierre Alechinsky, Christo en Jean Dubuffet. Vooral Christo’s houding tegenover kunst sprak hem aan: kunst is voor iedereen en niet alleen voor de elite.

August 20th, 2010

Keith Haring at Skarstedt, New York (May 2008)

Heerlijk Keith Haring…en dan ombouwen tot lessen voor kinderen………spreekt kinderen enorm aan..