Archive for ‘Impressionisme’

September 9th, 2015

Hoe schilder ik: een Van Gogh


Soms wil ik mensen laten kennismaken met een schilder (een stijl). Laten voelen hoe Van Gogh schilderde, dat is een prachtige ervaring. Je leert uiteraard veel over zijn penseelstreek, zijn prachtige kleuren, pointillisme (mengen van kleuren) en zijn manier van werken met perspectief. In het filmpje zie je, hoe deze man op een prachtige manier ‘Starry Night’ schildert. Goede oefening om wat losser te leren werken.

Voor kinderen is het mooie verdieping van kunstgeschiedenis. Natuurlijk is het altijd gaaf om als afsluiting een bezoek te brengen aan het v Gogh museum. De Turing Museumpleinbus rijdt nog steeds en op deze manier is zo’n excursie, voor scholen te betalen. De schilderijen die je ziet zijn van gr 7. Zij hebben gewerkt vanuit zijn werk en mochten daar hun idool in verwerken. Meer Van Gogh….

How to paint: a Van Gogh.

March 29th, 2015

Hoe schilder ik: een portret

Portret in acyl door Rem de Boer from Atelier magazine on Vimeo.

Rerm de Boer laat zien hoe je een portret opzet en schildert met acrylverf. Op een oudere post, zie je hoe je een portret kunt schilderen met olieverf, klik hier voor de video

Rem deed ooit mee aan het programma: ‘Sterren op het doek’, klik hier voor deze aflevering.

Hieronder zie je portretten die ik heb geschilderd met olieverf, lekker groot, met penseel en paletmes. Dit zijn mijn twee mooie zonen;)

Beide doeken zijn 70×100

Meer van mijn werk ………

April 19th, 2014

Vincent Van Gogh (The Power Of Art)

Prachtige film/docu van de BBC, over het leven en werk van Vincent van Gogh.

VINCENT VAN GOGH: THE POWER OF ART – Artist… door valeriivankov

More/ meer Vincent van Gogh….

August 15th, 2013

The Impressionists BBC

Wikipedia/ Impressionisme:

Het impressionisme is een 19e-eeuwse stroming in de moderne beeldende kunst. De stroming vond haar oorsprong in Frankrijk. Het was een vernieuwingsbeweging, niet alleen als revolterende stroming tegenover het toen algemeen aanvaarde en officieel erkende academisch classicisme, maar ook als totaal nieuwe stijltechnische conceptie.Ook in de klassieke muziek werkte deze stroming door, evenals in de literatuur. Hier kun je verder lezen…..


Wikipedia/ Impressionsm:

Impressionism is a 19th-century art movement that originated with a group of Paris-based artists. Their independent exhibitions brought them to prominence during the 1870s and 1880s, in spite of harsh opposition from the conventional art community in France. The name of the style derives from the title of a Claude Monet work, Impression, soleil levant (Impression, Sunrise), which provoked the critic Louis Leroy to coin the term in a satirical review published in the Parisian newspaper Le Charivari.
Impressionist painting characteristics include relatively small, thin, yet visible brush strokes, open composition, emphasis on accurate depiction of light in its changing qualities (often accentuating the effects of the passage of time), ordinary subject matter, inclusion of movement as a crucial element of human perception and experience, and unusual visual angles. The development of Impressionism in the visual arts was soon followed by analogous styles in other media that became known as impressionist music and impressionist literature. Read more…..

August 10th, 2013

Isaac Israëls/ Amsterdam Impressionism

Wikipedia:
Isaac Lazarus Israëls (Amsterdam, 3 februari 1865 – Den Haag, 7 oktober 1934) was een van de voornaamste Nederlandse schilders uit de groep van Amsterdamse Impressionisten. Naast zijn schilderwerk was hij tekenaar en aquarellist en maakte hij pastels, etsen en litho’s. Hier kun je verder lezen…..

 

 

July 18th, 2013

Jan de Vliegher/ Oil painter

Heerlijk om het werk van Jan De Vliegher (Brugge 1964) te bekijken. Figuratief en impressionistisch, de heldere kleurkeuze en de grootte van het onderwerp…prachtig.

Op deze site kun je een mooi interview lezen, Jan zijn eigen site werkt op dit moment niet

July 3rd, 2013

Wij gaan met de Turing Museumpleinbus naar: het Van Gogh museum!

Begin volgend schooljaar mag onze school weer mee met de Turing Museumpleinbus, de groepen 8 zullen naar het van Gogh Museum gaan…nou dat is makkelijk want heel veel informatie enz vind je op hun site. Wil je nog meer leuke filmpjes of lesideeën kijk dan hier!

Docentenhandleiding “Van Gogh Museum” gr 7-8.
werkbladen leerlingen gr 7-8

Docentenhandleiding ‘Van Gogh Museum”gr 6.
werkbladen leerlingen gr 6

Slaapkamer: Van Gogh

September 16th, 2010

Vincent Van Gogh: Summer/Postimpressionisme

September 4th, 2010

Impressionist painters

September 2nd, 2010

Vincent Van Gogh: Autumn/ Postimpressionisme

Wikipedia:
De term postimpressionisme is een benaming voor een schilderstijl in Frankrijk. In andere landen, zoals België, Nederland, Duitsland en Scandinavië, spreekt men eerder van neo-impressionisme. Beiden zijn voortgesproten uit het impressionisme.

Al dekken beide termen ongeveer dezelfde lading, toch kan men postimpressionisme (beter) interpreteren als verzamelnaam voor enkele NA-impressionistische bewegingen, na deze van 1874-1886, in Frankrijk. Terwijl het in België, Nederland, Duitsland en de Scandinavische gebieden met de neo-impressionistische sympathieën eerder gaat over LAAT-impressionisme.

Postimpressionisme werd bedacht door de Britse criticus Roger Fry als titel voor zijn expositie in Londen, in 1910, met werken van Paul Cézanne, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Georges Seurat en Paul Signac. Vooral de periode tussen 1880 en 1890.

Het impressionisme is een 19e-eeuwse stroming in de moderne beeldende kunst. De stroming vond haar oorsprong in Frankrijk. Het was een vernieuwingsbeweging, niet alleen als revolterende stroming tegenover het toen algemeen aanvaarde en officieel erkende academisch classicisme, maar ook als totaal nieuwe stijltechnische conceptie.

Ook in de klassieke muziek werkte deze stroming door, evenals in de literatuur.

Kenmerken : 1. Schilderijen uit het impressionisme geven een korte indruk of een momentopname weer. 2. Door de vlotte verftoetsen die ruw en dik op het doek staan, lijkt het werk snel gemaakt. 3. Onderwerpen hebben geen probleemstelling of boodschap.
Belangrijk was hierbij niet meer de stoffelijke preciesheid van de vormen in de natuur, dan wel de kleurrijke oplossing die zon, licht en lucht als indruk weergeven.