Archive for ‘Surrealisme’

August 21st, 2013

Joan Mirò/ lesidee/ lesson ideas

Hier ze je Joan Miró aan het werk in een oud filmpje/ Joan Miró working

Werk van Joan Miró/Joan Miró and his art
Joan Miró gallery: Een virtuele Galerij van de Kunst/a virtual gallery of his art/

3D lesidee/ lesson idea
Hier nog een lesidee van Het-Kofschip.

Wikipedia:
Joan Miró (Barcelona, 20 april 1893 – Palma de Mallorca, 25 december 1983) was een Spaans kunstschilder, beeldhouwer, graficus en keramist, afkomstig uit Catalonië. Hij wordt gezien als een van de grootste surrealisten. Meer…..

Joan Miró i Ferrà (Catalan: [ʒuˈam miˈɾo]; April 20, 1893 – December 25, 1983) was a Catalan Spanish painter, sculptor, and ceramicist born in Barcelona. A museum dedicated to his work, the Fundació Joan Miró, was established in his native city in 1975. More……

April 13th, 2012

Miro Animation

Wikipedia:
Joan Miró (Barcelona, 20 april 1893 – Palma de Mallorca, 25 december 1983) was een Spaans kunstschilder, beeldhouwer, graficus en keramist van Catalaanse afkomst. Hij wordt gezien als een van de grootste surrealisten.
Miró was de zoon van een goudsmid en horlogemaker. Aanvankelijk volgde hij een handelsopleiding, maar begon in 1912 een kunstopleiding in Barcelona. In 1920 verhuisde hij naar Parijs waar hij lessen nam aan de Académie de la Grande Chaumière. In Parijs sloot Miró vriendschappen met Picasso, Max Ernst, Hans Arp en Magritte en kwam hij onder de invloed van het Kubisme. Evenals Picasso en George Braque heeft Miró nooit de conclusies van het kubisme doorgezet tot volledige abstractie. Zijn vormen, hoe vervreemdend ook, refereren altijd aan de realiteit – aan de concrete realiteit, of aan de realiteit zoals die bestaat tijdens het dromen…..verder lezen.

February 28th, 2012

Marcel Duchamp – Anemic Cinema

Wikipedia:
Marcel Duchamp (Blainville-Crevon, 28 juli 1887 – Neuilly-sur-Seine, 2 oktober 1968) was een Frans kunstenaar. Duchamp was de eerste die een alledaags voorwerp presenteerde als een kunstwerk. Zijn werken behoren tot het Dadaïsme, Surrealisme en Conceptuele kunst.

Marcel Duchamp werd geboren in een kunstenaarsgezin met zijn aanvankelijk even bekende broers Raymond Duchamp-Villon en Jacques Villon. In 1902 begon hij te schilderen in neo-impressionistische stijl. Vanaf 1910 begon hij de stijl van Paul Cézanne aan te hangen en sloot hij zich aan bij de Puteaux-groep van zijn broer Jacques, ook schilderde hij een tijd in de stijl van het Kubisme. In januari 1912 werd Duchamp echter gedwongen zijn Nu descendant un escalier(“Naakt de trap aflopend”) te verwijderen uit een tentoonstelling van de Salon des Indépendants in Parijs, waarna hij zich uit de Puteaux-groep terugtrok. Een jaar later in veroorzaakte “Nu descendant un escalier” grote ophef op de Armory Show in New York, waardoor Duchamp internationaal bekendheid verwierf.

Te vermelden, en zeker relevant voor het begrip van zijn humoristische manier van kunst maken, is ook dat hij aan het begin van zijn carrière regelmatig cartoons tekende voor tijdschriften. Duchamp heeft zichzelf in zijn hele leven niet van zijn kunst onderhouden, alhoewel hij zijn Grote Glas wel schonk aan de mensen die hem na zijn eerste aankomst in de VS onderdak verleenden.

In 1913 keerde hij de schilderkunst de rug toe en wekte hij sensatie met zijn Fietswiel (Roue de bicyclette), waarmee hij een belangrijke aanzet gaf tot het Dadaïsme. In 1915 vertrok hij naar New York….meer

February 19th, 2012

Wauw…wat een talent… I Paint/ Thijme Termaat.

Daarom talentontwikkeling!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

May 19th, 2011

Rene Magritte/ animatie/ surrealisme

May 19th, 2011

Tribute to René Magritte/ surrealisme

Hier vind je meer filmpjes over surrealisme.

Wikipedia:
René François Ghislain Magritte (Lessen, 21 november 1898 – Schaarbeek, 15 augustus 1967) was een Belgisch surrealistisch kunstschilder en een van de bekendste Belgische schilders in het algemeen.

Biografie
In 1912, toen Magritte 13 jaar oud was, haalde men zijn moeder dood uit de rivier de Samber, na een wanhoopsdaad. Zij stortte zich het voorhoofd bedekt met een doek in het water. In zijn werk verwijst hij meermaals naar dit drama met het thema van een gesluierde vrouw van wie het aangezicht bedekt is.

Van 1916 tot 1921 kreeg hij een opleiding aan de Brusselse Academie, onder leiding van Gisbert Combaz, Emile Vandamme-Sylva en Constant Montald.

In 1922 trouwde hij met Georgette Berger. Hij had twee broers: Raymond en Paul.

Debuut
Een grafisch “cadavre exquis”Zijn debuut resulteerde in kubistisch, futuristisch en abstract werk, onder invloed van zijn werkbaas Victor Servranckx in de behangpapierfabriek Peters-Lacroix. Na de kennismaking met het werk van Giorgio de Chirico, in 1925, begon zijn werk surrealistische elementen te assimileren. De Chirico beeldt voorwerpen zeer realistisch af maar in totaal verschillende causale en temporele contexten. Zo beklemtoont hij de raadselachtigheid van de objectenwereld. Ook de conventionele orde en de plaatsing van de dingen wordt op die wijze geïroniseerd.

Magritte maakte vooral schilderijen (olieverf op doek), maar ook gouaches, voorwerpen en collages.

Onder de leiding van Edouard Mesens werkte hij mee aan het tijdschrift “Oesophage” en kreeg hij in 1927 zijn eerste individuele expositie in de galerij “Le Centaure”, in Brussel.

Tussen 1927 en 1930 verbleef hij in Parijs, waar zijn surrealistische visie bekroond werd met de vriendschap van Paul Eluard en van André Breton, die in 1924 al Het Surrealistisch Manifest had geschreven.

Wanneer in 1930 de “Centaure”, waar Magritte onder contract werkte, gefailleerd werd, kon Edouard Mesens al zijn werken opkopen, een 200-tal.

In 1934 paste Magritte en zijn entourage de techniek van het cadavre exquis ook toe met beelden in navolging van de taalexperimenten waarbij een gedicht door meerdere dichters wordt geschreven. Lees hier verder op Wikipedia.

January 29th, 2011

Ineke Disveld/surrealisme

Ineke Disveld geboren in Zuid-Afrika maakt prachtige kunst. De optische illusies die zij maakt zien er zo perfect uit. Hieronder een animatie gebaseerd op haar olieverf schilderij ‘Jägermeisters.’

Jägermeisters. from Ineke Disveld on Vimeo.

September 3rd, 2010

Salvador Dali/surrealisme

Wikipedia:

Salvador Dalí
Vroege periode (1917-1927)
In zijn vroege periode maakte Dalí hoofdzakelijk werken met als onderwerp het landschap in de omgeving van Figueres en het vissersplaatsje Cadaqués. Hij werd geïmponeerd door het grillige, bijna buitenaardse landschap van Cap de Creus, het meest oostelijke puntje van het Iberisch Schiereiland waar hij graag kwam. Zijn vroegste werken tonen al zijn verwantschap met het impressionisme en kubisme.

Overgangsperiode (1927-1928)
Deze periode wordt gekarakteriseerd door heftig experimenteren. De doeken hebben vaak verschillende texturen, gemaakt met verscheidene verfkunstharsen en een collage van grof zand en grind van dichtbij gelegen stranden. Dalí nam hierin ook stenen, kurk en andere materialen op, en werkte later met verschillende soorten hars, wat later de benaming ‘plastic’ heeft gekregen

Surrealistische periode (1929-1940)
De surrealisten geloofden dat logica alleen niet voldeed, dus wendden zij zich tot het onderbewuste en dromen in een poging de grenzen van de rede te overschrijden. De surrealisten werden beïnvloed door de ideeën van Sigmund Freud en Dalí begon zijn eigen angsten en fantasieën te verkennen en legde deze door symbolische beelden op doek vast in een ultrarealistische, fotografische stijl. Hij verwees naar deze schilderijen als ‘handgeschilderde droomfoto’s’. Zie: Surrealisme

Klassieke periode (1941-1989)
In 1941 gaf Dalí zijn surrealistische stijl op voor een meer universele artistieke verklaring. Zijn interesse ging van persoonlijke obsessie over op universele thema’s en hij raakte gefascineerd door religie en moderne wetenschap. Dalí keek terug om inspiratie te halen uit de klassieke en renaissancistische kunst. Deze inspiratie deelde hij met Arno Breker, de Duitse beeldhouwer die hij al vanaf zijn Parijse tijd kende en bewonderde. Ook keek hij vooruit naar de wetenschappelijke ontdekkingen van zijn eigen tijd.