Archive for ‘Herfst’

October 30th, 2016

OB & BB: KinderBoekenWeek & Lampionnen

De lampionnen zijn af en hangen in de hal. De kinderen kunnen heel erg trots zijn op deze prachtige expositie van hun kunstwerken. Hier zit duidelijk heel veel liefde van de kinderen in, zij hebben genoten. Kijk hier voor meer lessen Beeldende Vorming & KinderBoekenWeek! Je ziet dan  ook wat meer foto’s die ik heb genomen tijdens de lessen. Ik ga in galop met De KunstKoets en paarden naar de volgende school;)) en dat wordt de Teun de Jager school in Schoorl!

October 29th, 2016

OB: KinderBoekenWeek & Lampionnen


Bij het thema ‘voor altijd jong, Opa’s en Oma’s/ KinderBoekenWeek 2016, heb ik vintage lampionnen bedacht. Basisschool De Overhael in Driehuizen vroeg mij (De KunstKoets) om dit jaar de lampionnen met de kinderen te maken. Ik werk altijd vanuit een leerlijn en voor dit thema werd het de leerlijn textiele werkvormen en een afdruktechniek.

De kinderen hebben met behulp van een patroon de vorm van een lampenkap uitgeknipt. De stof hebben zij bewerkt met een techniek vanuit de jaren ’60.
Batik (wikkel)rokken, broeken en jurken werden veel gedragen door de hippies. Allereerst hebben de kinderen met kleuren en vormen een mooi patroon gemaakt. De volgende stap was het stempelen, hiermee werd nog een patroon over de kleuren gemaakt. Dit geeft het batik effect. Voor de vorm van de lampion is gekozen voor de ouderwetse lampenkappen. De jeugdserie van NTR: ‘Welkom in de jaren 60′, geeft een goed beeld van deze tijd. Kijk hier voor meer lessen Beeldende Vorming & KinderBoekenWeek!

October 12th, 2016

BB: KinderBoekenWeek & Lampionnen


Bij het thema ‘voor altijd jong, Opa’s en Oma’s/ KinderBoekenWeek 2016, heb ik vintage lampionnen bedacht. Basisschool De Overhael in Driehuizen vroeg mij (De KunstKoets) om dit jaar de lampionnen met de kinderen te maken. Ik werk altijd vanuit een leerlijn en voor dit thema werd het de leerlijn textiele werkvormen. Het leek me gaaf om qua vorm een ouderwetse lampenkap te maken.

Voor de stoffering van de kap heb ik de kinderen de stijl van de Flower Power en hippies laten zien. De stof is bewerkt en nu nog ombouwen tot lampion in de laatste les.
De jeugdserie van NTR: ‘Welkom in de jaren 60′, geeft een goed beeld van deze tijd. Kijk hier voor meer lessen Beeldende Vorming & KinderBoekenWeek!

October 30th, 2013

3. Lampions, lesideeën voor Sint Maarten.

Kijk hier voor eerdere posts: 1. lampions, Lesideeën en 2. lampions, lesideeën.

Deze lampion is makkelijk in 1-2 lesuren te maken . Wil je het heel simpel houden, dan gebruik je alleen de basisvorm (fles, ingeknipt karton en/of opplakken/nieten). Om een mooier effect te krijgen kun je het karton beplakken met mooi cadeaupapier. Voor OB doe je dit van tevoren (vraag ouderhulp, geef ze karton en cadeaupapier mee naar huis). MB en BB kunnen dit zelf.

De Japanse lampion is ook snel te maken in 2 lessen. Voor gr 4/5 lijkt het mij handig om alles op maat klaar te leggen. Vanaf gr 6 mogen ze zelf gaan meten enz. Ik mis nog wel het leuke effect van het doorschijnen met een mooie decoratie. Ik denk dan aan bv: Japanse letters of Japanse bloesem en daarna het papier met zonnebloemolie insmeren (de randen van het vel papier niet, dan blijven de verbindingen/naden, sterker, dus binnen een kader tekenen/schilderen/oliën). Na het oliën  in elkaar zetten;).

Laat de kinderen hun naam in Japanse letters op de lampion zetten, kijk hier voor uitleg.
Of, Japanse bloesem schilderen bv met Oostindische inkt (dus zwart) en ecoline.

October 15th, 2013

1. Lampions, lesideeën voor Sint Maarten.

Bovenbouw
Prachtige lampion van Aagje van Damme. Klik hier voor de uitleg.

Lantaarn in Stijl 2 (Theo van Doesburg, Piet Mondriaan) Klik hier voor de uitleg.

Lantaarn in Stijl 2 | lesidee | groep 5-6 | Laat maar Zien

Middenbouw/bovenbouw:

Klik hier voor de uitleg.

Onderbouw:

Klik hier voor de uitleg.

September 18th, 2013

Lampion groep 5/ St Maarten

Op deze site kwam ik deze lampion tegen, gemaakt van rondjes met mooi papier. Ik heb vorig jaar een lampion met groep 5 gemaakt van de gewone rondjes/ vouwblaadjes, die elke school op voorraad heeft.

Ik heb eerst de kinderen 2 rondjes op elkaar laten plakken. Per kind heb je nodig: 1e rij 4, 2e rij 8 en dan de 3e rij weer 4. Dan is hij weer rond en dan heb je een mooie grootte. Zij kunnen nu ook zelf uitrekenen (laat ze het uittekenen) hoeveel zij nodig hebben als ze hem groter willen maken bv: 4,8,8,4. Dus elke volgende rij, dubbele aantal of de helft. Sommige kinderen gingen ook puzzelen met kleuren en patronen in de lampion (zwart/wit geeft ook gaaf effect). Niet te groot maken, te groot, wordt te slap voor buiten. Voor de grap en gezelligheid, 1 als groepswerk is een leuk rekensommetje;)

Zorg dat je een malletje van een driehoek hebt gemaakt en die laat je rondgaan, om af te tekenen. In het midden kunnen ze een figuurtje verzinnen en uitknippen (eerst tekenen). Aan de achterkant vliegerpapier laten plakken. Daarna de rondjes vouwen en aan elkaar plakken. Aan de bovenkant van de lampion een kleine opening houden voor het lampje. Zorg voor wasknijpers of paperclips die zij gebruiken als lijmklem. Werkt snel en is erg leuk om te doen!

August 27th, 2013

FALL Timelapse Printmaking by Sonia Romero

Leuk om deze afdruktechniek te zien.

Sonia Romero

May 30th, 2013

Textuur en klei/Clay Texturing with Found Objects

Prachtig om te doen! Past prima bij het thema: strand, vakantie, zomer, het wad…als je het met (gevonden) voorwerpen van het strand wilt maken. Natuurlijk kun je heel veel andere voorwerpen bedenken die een goede textuur achterlaten op de klei, passend bij een ander thema. Bijvoorbeeld: herfst- bast van een boom, blaadjes, kastanjes, eikels, denneappels.

November 3rd, 2012

Stempelen en overlapping/ Herfst!

Zo simpel werkt het om te kunnen overlappen…in dit filmpje gebruikt zij een stempelkussen (vaak te vinden bij de kleuters maar helaas vaak in één kleur)…maar het kan ook met blockprint (verf die je normaal gebruikt voor linoafdruk, hier zit veel lijm in, drukt daarom mooier af maar je moet er wel heel dun mee werken, goed in en uitrollen)…ik zou een herfstles maken en de kinderen een blad laten tekenen en gutsen in linoleum…of je gebruikt foam (verpakkingsmiddel de bakjes van vleeswaren/ vlees/ kaas en groente.
Laat ieder kind één herfstblad uitgutsen en laat ze de gemaakte stempels uitwisselen…en gebruik de overlappingstechniek…je kunt er natuurlijk ook een geweldig groepswerk van maken. Voor meer lesideeën herfst…kijk bij categories en klik op herfst…daar staan filmpjes die je kunt gebruiken als intro voor de les…herfstkleuren, bomen, baldnerf enz.

October 22nd, 2012

Herfstkleuren en blaadjes.

Wauw wat een mooie kwaliteit …wil je de kinderen een impressie van herfstkleuren geven voor de les Beeldende Vorming…dan zou ik dit zeker gebruiken!

The Last Days of Autumn – A Canon 7D film from Paul Frederick on Vimeo.

In dit filmpje zie je goed het verloop van de seizoenen..lijkt me heel duidelijk voor kinderen…en prachtig gefilmd:

One year in 120 seconds from Eirik Solheim on Vimeo.