Archive for ‘Typografie’

November 9th, 2015

Reis om de wereld: Aboriginals & Posters


De groepen  7 en 8 van de Lucebertschool, zijn nog druk bezig met hun kunstwerk. Zij maken een poster voor het ‘reisbureau’ en promoten Australië.
De opdracht is vakintegratief. Tijdens de opdracht moeten zij zich verdiepen in het land (aardrijkskunde), de geschiedenis van dit land en specifiek van de Aboriginals. De voertaal is Engels dus de poster krijgt enkele kreten in het Engels. Voor het vak Beeldende Vorming werken zij vanuit de leerlijn van afdruktechnieken.

Meer ‘Reis om de wereld’, kijk hier… Meer Australië /Aboriginals, kijk hier….

September 27th, 2015

Middeleeuwen: Oud Hollands & Boeken

Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?
Dit is een Nederlandse zin, ook al is hij op het eerste gezicht nauwelijks meer te begrijpen. Het is dan ook zo ongeveer het vroegste Nederlands dat we kennen, zo’n duizend jaar oud. Letterlijk staat er: Hebben alle vogels nesten begonnen behalve ik en jij; wat wachten we nu, oftewel: ‘Alle vogels zijn al aan het nestelen, behalve jij en ik; waar wachten we nog op?’ Het zijn waarschijnlijk twee regels uit een liefdesliedje; de oudste Nederlandstalige lovesong, zou je kunnen zeggen. Deze regels werden omstreeks het jaar 1100 als pennenproef neergeschreven (bron:entoen.nu). Meer…………
De Canonclip voor groep 5/6:

De Canonclip voor groep 7/8:

De Canonclip voor het voortgezet onderwijs:

Hieronder zie je een vertelplaat, klik hier voor de interactieve versie.
Kijk ook bij deze post over monniken en handgeschreven boeken (manuscript) met een lesidee voor de prachtige beginletters (gehistoriseerde initiaal).
src=”http://miekerozing.nl/wp-content/uploads/hebbanollavogala-euverman.jpg” alt=”" width=”614″ height=”461″ />
Rijksmuseum: Middeleeuwse krabbels en krullen, workshop voor het primair onderwijs.

Meer over het thema: de Middeleeuwen, kijk hier…..

January 15th, 2015

Installatie met 140 kinderen van de Montessorischool.(3)

De installatie hangt in de Montessorischool in Castricum, 145 dozen in de kleuren van het logo van de school. In de doos zit een briefje, daarop staat wat hun droom voor de toekomst is en wat zij later willen worden. Het was heel gaaf om te maken met enthousiaste kinderen, voor mij was het de eerste keer dat ik in een Montessorischool werkte. Wat mij heel erg opvalt is dat de kinderen erg sociaal, leergierig en zeer betrokken zijn. Hulp kon ik iedere keer krijgen van de BB kinderen, ook al was dat soms voor een pittige geduld-klus. Zij voelen zich verantwoordelijk want het is hun kunstwerk dus willen ze meehelpen.
Mooie ervaring! Voor deel 1&2 van de installatie kijk hier….

Patronen uit de 70′s (school bestaat 40 jaar dus de kinderen hebben zich verdiept in 1975, mode, patronen, vervoer, techniek, ‘Ren je rot’ gekeken en zelf naspelen). Daarna de dozen aan elkaar rijgen.

Buiten in de storm nog een deel van het logo met een sjabloon op de ‘kralen’ gezet, maar dan wel heel gaaf met een spuitbus. Van Amsterdam/ Talens heeft nu spuitbussen op acrylbasis dus zonder chemische bestanddelen. Bij het spuiten komt er wel altijd fijnstof vrij dus daarom toch beter even buiten werken (goed geventileerde ruimte kan ook). De BB mocht het graffiti- werk uitvoeren en dat vinden alle kinderen super om te doen.

 

January 12th, 2015

Installatie met 140 kinderen van de Montessorischool.(2)

Over de helft met de kralenketting van dozen, moet allemaal nog op goede volgorde worden gezet. De kleur geel is klaar, alleen maar rood was op de helft dus nu rood langzaamaan mengen met blauw….spannend of ik goed uitkom;) Volgende week mogen de bovenbouw kinderen nog één keer met een andere sjabloon de dozen afwerken. Dat wordt gedaan met een ander deel van het logo, op de onderkant van de doos/kraal. Daar verheugen zij zich nu al op want dat gaat met spuitbussen. Daarna alleen nog even rijgen en ophangen door de gangen, ruim 60m. Gelukkig krijg ik hulp van een handige conciërge! Voor deel 1 van de installatie klik hier……

 

September 9th, 2014

Feest-klei-lessen voor de OB en MB/ #KBW2014

Voor de Kinderboekenweek mag ik mij, schoolbreed, weer helemaal uitleven met de leerlingen van de Van Reenenschool uit Bergen, NH. De groepen 1 t/m 6 maken prachtige kunstwerken van klei. Zij werken volgens de leerlijn klei, dat vind ik heel belangrijk. Geen hap-snap werk maar een duidelijk opbouw van technieken en materialen. In dit geval dus klei, gr 7 en 8 mogen iets anders gaan doen.

Een groot deel van de 3D en 2D kunstwerken van de leerlingen, wordt tentoongesteld in de bibliotheek van Bergen. Ook zal er werk op school worden tentoongesteld, tijdens de KinderBoekenWeek en de Kunst10daagse van Bergen. Bergen is natuurlijk een geweldig kunstenaarsdorp dus daar horen de kinderen zeker te exposeren!! lesideeën en achtergrondinfo over de KinderBoekenWeek 2014

April 1st, 2014

How to Draw Graffiti Letters/ lesidee

Mooi duidelijk filmpje, voor de leerlingen, om te zien hoe je graffiti letters kunt maken. Het overtrekpapier heb je niet nodig. Laat de kinderen de buitenste lijnen met een stift overtrekken, dan de hulplijnen uitgummen. Zo krijg je hetzelfde effect.


How to Draw Graffiti Letters — powered by ehow
March 29th, 2014

How to Draw 3D Letters: A B C D/Graffiti-Street Art

Kijk hier voor oudere post, over letters tekenen.
Kinderen vinden het heel erg leuk om met letters te spelen, dit filmpje en de oudere post laat goed zien, hoe je letters ontwerpt. Laat kinderen een mooi ontwerp schetsen- oefenen op A4 formaat en later kunnen ze groter werken, bv op A3 of op een groot tekenvel.

Kleuren: met vetkrijt (Panda/Wasco) of pastelkrijt (prachtig om te mee te mengen) of met verf. Op A4 formaat is het makkelijker om met kleurpotlood of waterverf te werken, hier kun je ook prachtig mee mengen.

January 16th, 2014

Typografie van de Middeleeuwen/ Rijksmuseum

Middeleeuwse krabbels en krullen — Rijksmuseum workshop voor het primair onderwijs.
Leuk het sluit prima aan bij de eerdere posts over ‘De geschiedenis van Typografie’, ‘Spelen met letters‘ maar past ook bij het thema: Oude Meesters, VOC en de Middeleeuwen.

January 11th, 2014

Spelen met letters/typografie

Altijd gaaf om te spelen met letters, hieronder grappig en knap gedaan, vindingrijk. In een eerdere post zie je uitleg (filmpje) over geschiedenis/ ontstaan van Typografie, kijk hier.

Lesidee: laat kinderen een mooi woord bedenken met lettertype en vormgeving. je kunst het koppelen aan reclame, logo’s, poezie, animatie (AVV) grafisch vormgeven enz. Hier een post: Wat is een grafisch vormgever.

January 10th, 2014

De geschiedenis van Typografie

Wikipedia:
Typografie, van het Griekse τύπος (tupos: slag, vorm, afdruk) en γράφειν (grafein: schrijven), is de kunst van het vormgeven, zetten en drukken van tekst, zowel voor functionele als esthetische doeleinden. Meer….

Hieronder is nog een heel mooi filmpje van IDFA, prachtig gemaakt, ik krijg hem alleen niet op mijn site dus even doorklikken voor meer achtergrond info en het filmpje zelf;)
“Gothic, Garamond, Futura, Helvetica, Comic Sans. Lettertypes waar sommige mensen van gruwen, en anderen immens van houden. In deze app, een verrassende combinatie van videogame en boek, reist de speler door de veelzijdige geschiedenis van de typografie. Deze vindt zijn oorsprong in de grottekeningen in Afrika, de hiërogliefen van Egypte en het Chinese tekenschrift, meer…..