Archive for ‘Sculpturen’

February 18th, 2015

Gr 7&8: Weltevree/Hamel & Zuid-Korea/De Rijp

Jan Janse Weltevree is het subthema voor gr 7/8. Schoolbreed is het thema: De Rijp <> Zuid-Korea. Na de voorjaarsvakantie komt De KunstKoets aan in Westgraftdijk/ De Rijp bij De Vinckhuysenschool. Geweldig ritje met mijn koets, pontje en dan langs een dijk, heel schilderachtig en oer-Hollands. Ik krijg direct een Ot&Sien gevoel;). Hieronder zie je info over Weltevree,  hij en Hamel waren de ontdekkers van Zuid-Korea.

Standbeeld in De Rijp van Jan Janse Weltevree. Gemaakt door Elly Baltus, omdat er geen afbeeldingen bekend zijn van Weltevree heeft zij het beeld opgebouwd met allerlei spullen die te maken hebben met het leven van Weltevree. Scheepsonderdelen, een geweer en handelswaar van toen en nu. Van de zomer heb ik het beeld bekeken van dichtbij. Ik ontdekte telkens weer iets nieuws, heel speels. Een camera een speelgoedauto of boot. Heel gaaf om hier natuurlijk iets mee te doen met de kinderen. In De Rijp staat het museum ‘in ‘t Houten Huis’. Zij hebben lespakketten voor scholen, ook over Leeghwater. Een replica van dit beeld staat in Seoul. Meer Zuid-Korea/ De Rijp, klik hier.

Het boek van het filmpje, historisch kinderboek over Weltevree geschreven door Peter Smit.

Op dit blog zie je mooie afbeeldingen van de reis van Hendrick Hamel, zoals deze landkaart.

landkaart met de reis van de Sperwer in 1653

Hendrick Hamel is in 1630 in Gorinchem geboren. Op 17 november 1650 verliet hij Nederland aan boord van het jacht Vogelstruis als bosschieter. Op 4 juli 1651 kwam hij aan in Batavia. Verder is er betrekkelijk weinig bekend over Hendrick Hamel. Hij is beroemd geworden dankzij het rapport, het “Journael” dat hij voor de Gouverneur-Generaal en de Heren XVII heeft geschreven naar aanleiding van de opmerkelijke belevenissen van de schipbreukelingen van de Sperwer, in 1653 gestrand op een eilandje voor Korea. Het Journael is bewaard gebleven en ligt in het Nationaal Archief in Den Haag. De kopie die voor het archief in Batavia is gemaakt, is verloren gegaan. Meer….

Hamel heeft ook een standbeeld in Nederland en in Zuid-Korea

January 1st, 2015

Het overzicht van De KunstKoets 2014.

Het was een prachtig jaar voor De KunstKoets, mooie ervaringen, fijne samenwerking met scholen, sponsoren en allerlei instellingen. De verwondering op de gezichten van de kinderen is mij goud waard. Een kunstwerk kunnen uitwerken en exposeren is een succeservaring voor de kinderen. Technieken, materialen, kunstgeschiedenis enz. Alles kwam langs en werd gretig opgepakt door de leerlingen. Soms was ik ook verbaasd hoeveel moois uit hun handen en brein kwam. Het perspectief van het kind is zo inspirerend!

October 8th, 2014

Lucebert: Waterspuwers van klei, gr 8

Heerlijk gewerkt met gr 8 van de Lucebertschool. tot half november mag ik daar lessen verzorgen met De KunstKoets. Elke 2 jaar krijgen de leerlingen, een schoolbreed kunstproject over deze veelzijdige kunstenaar Lucebert. Deze week was gr 8 aan de beurt.

De kinderen kregen de opdracht om een waterspuwer te maken, deze dienen voor waterafvoer, als decoratief eindstuk van de dakgoot, maar ook om boze geesten af te schrikken, zie vorige post. Het moest een lekker eng beest worden. De techniek is volgens de leerlijn, klei. Dat was best pittig, holle vorm en via de bek moet het water kunnen stromen. Voor sommige leerlingen was een enge beest maken, geen optie:  ’dat ga ik niet op mijn kamer zetten!’ (dit had ik al ingecalculeerd).  Oplossing:  maak een lekker gek beest.
Ik vind ze supermooi geworden en wat een talenten in deze groep, wauw!!

October 4th, 2014

Met gr 8 expositie inrichten in de bibliotheek #KBW2014

Het was heel gezellig in de bibliotheek van Bergen. De kinderen van gr 8 hebben vóór openingstijd een prachtige installatie van boeken gebouwd. Heerlijk om te doen. Zij hadden ontwerpen gemaakt en hier heb ik uiteindelijk een combi van gemaakt. Natuurlijk voor de Kinderboekenweek, dus dat werd een muur en een taart in vorm van een halve piramide.

Daar hadden wij duizenden boeken voor nodig. De afgeschreven boeken werden hiervoor ingezet. Het bouwwerk van boeken werd afgemaakt met ballonnen (kaarsjes op de taart) en met slingers. Toen was het feestelijke kunstwerk/ decor af. Andere leerlingen hadden het druk met de andere kunstwerken uit te stallen.

Alle groepen van de Van Reenenschool hebben werkstukken gemaakt tijdens de BeVo lessen van De KunstKoets. Een 2D en een 3D kunstwerk, volgens de leerlijn. Dit is een deel (bieb expo van 3-15 okt) van het werk, het andere deel is te bewonderen tijdens de Kunst10daagse van Bergen (16-26 okt), op de Van Reenenschool.

Later in de ochtend kwamen de ouderen van De Marke, voor een lekker bakkie, maar ook de illustratie van gr 8 (collagetechniek met daarin foto’s van de ouderen verwerkt als Sneeuwwitje, Rood kapje, Assepoester of Winnetou;). Zij konden nu ook de portretten op doek bewonderen van gr 6, vorige week op school gemaakt.

Bibliotheek Bergen bedankt voor deze mooie samenwerking!!

October 2nd, 2014

Book Sculptures, bibliotheek en #KBW2014

Met De KunstKoets hebben de kinderen van de Van Reenenschool in Bergen hard gewerkt naar twee exposities. Morgenochtend, vrijdag 3 oktober om 11.30u,  wordt de expo door ouderen ( verz. tehuis De Marke) en de leerlingen van gr 8 geopend in de bibliotheek van Bergen. De expo duurt daar tot 15 okt. Vanaf 17-26 oktober is een groot deel van het werk, te zien op de Van Reenenschool, dit is tijdens de Kunst10daagse van Bergen. Morgen wordt het een feestje in de bieb. De expo wordt samen met de kinderen ingericht.

Deze boek sculpturen zijn gemaakt door de leerlingen van gr 7 en 8. Het was super gaaf om te maken, heel veel plezier aan beleefd (ook deze juf)

September 21st, 2014

Sculpting Geometric/Clay Portrait.

August 11th, 2014

1994 Een Film voor Lucebert – Willem Breuker & Johan van de Keuken (19min)

Uitleg over de: Nederlandse Experimentele Groep

Op 16 juli 1948 richtten o.a. Constant Nieuwenhuys, Karel Appel en Corneille de ‘Nederlandse Experimentele Groep’ op, die in Parijs op 8 november 1948 overging in de CoBrA groep. Andere betrokkenen bij de oprichting van de Nederlandse Experimentele Groep waren Anton Rooskens, Theo Wolvenkamp, Jan Nieuwenhuys, Eugène Brands en de dichters Lucebert, Jan Elburg en Gerrit Kouwenaar.

De schilders Karel Appel, Corneille en Constant kwamen in het begin van dat jaar al regelmatig bij elkaar en in juli 1948 werd bij Constant thuis de Nederlandse Experimentele Groep opgericht. Ze brachten het tijdschrift ‘Reflex’ uit. Daarin stond een ‘Manifest’ met alle uitgangspunten van de groep.

Al op de eerste vergadering besloot de groep contact te zoeken met lotgenoten in het buitenland. Later sloten ook dichters zich bij de groep aan (Gerrit Kouwenaar en Lucebert). Meer….

Meer over Lucebert, kijk hier….

 

July 5th, 2014

Monumental Works by El Anatsui, sculptor/ instalations

El Anatsui (Anyako, 1944) is een Ghanees beeldhouwer.

Wikipedia:
Hij werd geboren in het Ewe-talige gebied van Ghana en werkte het grootste deel van zijn leven in Nigeria.
Anatsui volgde de kunstacademie van de Universiteit van Wetenschap en Technologie in Kumasi in Centraal-Ghana. Vervolgens werd hij in 1975 docent aan de Universiteit van Nigeria in Nsukka. Hier werd hij lid van de Nsukka-kunstenaarsgroep.

Anatsui heeft een voorkeur voor de materialen klei en hout, waarmee hij objecten maakt die voor een deel zijn gebaseerd op traditionele Ghanese religies. Ook werkt hij met het textiel kente. Verder zaagde hij bijvoorbeeld hout met een kettingzaag en maakte het zwart met een acetyleenbrander. Ook werkt hij naast Ghanese motieven met ontwerpen als uli en nsibidi. Begin 21e eeuw verlegde hij zijn stijl naar de installatiekunst. Meer…..

 

El Anatsui (born 1944) is a Ghanaian sculptor active for much of his career in Nigeria.

Anatsui was born in Anyako, and trained at the College of Art, University of Science and Technology, in Kumasi, in central Ghana. He began teaching at the University of NigeriaNsukka, in 1975, and has become affiliated with the Nsukka group. Anatsui’s preferred media are clay and wood, more….

April 6th, 2014

Lucebert schilder, beeldhouwer en dichter.

Lubertus Jacobus Swaanswijk (Wikipedia).

“Door de ogen van Lucebert” is een kunstenaarsportret uit 1988.Deze documentaire is in opdracht van het Prins Bernhard Fonds gemaakt. Samenstelling en regie: Koos Baaij. Kijk hier voor oudere posts over Lucebert.

Hieronder werk van Lucebert, dit heb ik van de site: literatuurgeschiedenis.nl daar vind je ook uitleg bij dit gedicht:

School der poëzie


ik ben geen lieflijke dichter
ik ben de schielijke oplichter
der liefde, zie onder haar de haat
en daarop een kaaklende daad.

lyriek is de moeder der politiek,
ik ben niets dan omroeper van oproer
en mijn mystiek is het bedorven voer
van leugen waarmee de deugd zich uitziekt.

ik bericht, dat de dichters van fluweel
schuw en humanisties dood gaan.
voortaan zal de hete ijzeren keel
der ontroerde beulen muzikaal opengaan.

nog ik, die in deze bundel woon
als een rat in de val, snak naar het riool
van revolutie en roep: rijmratten, hoon,
hoon nog deze veel te schone poëzieschool.

February 14th, 2014

2. Kenia, teenslipper/ Kenya, flip-flops/Recycle Art

Teenslippers verzamelen om mooie kunstwerken te maken, prachtige kleuren en vormen en perfect voor onze mooie natuur!! Kijk hier voor deel 1.
Collect flip flops to create beautiful works of art, wonderful colors and shapes and perfect for our beautiful nature!! Look here for part 1

Meer Kenia/ More Kenya