Archive for ‘Winter’

December 16th, 2014

Gr 8: kerstkaarten en linosnede

Heerlijk gewerkt met gr 8. De kinderen hebben hun prachtige ontwerp van de uil op het linoleum gezet en uitgegutst. Dan was het nu eindelijk tijd om de afdrukken te maken. Spelen met kleuren en verschillende papiersoorten.

November 28th, 2014

Kerstmis & Klei/ Christmas & Clay (2)

Op de Driessenschool in Groot Schermer is De KunstKoets alvast begonnen met lessen voor de kerst. Klei heeft een lange droogtijd van ongeveer 2 weken, daarna kan het de oven in. De kinderen gaan hun kunstwerk ook nog mooi afwerken met verf of glazuur.

Met De KunstKoets ga ik langs verschillende scholen om Beeldende Vorming (BeVo) te geven. Juist door de krimp heeft mijn bestuur ervoor gekozen om mij breder in te zetten, dus niet meer werkzaam aan één school (dan ben ik deels groepsleerkracht, deels vakdocent BeVO en ICC’er) , maar bovenschools voor alle scholen van de ISOB. Ik kan mij helemaal focussen, op mijn lievelingsvak en dat is Kunsteducatie (BeVo en ICC’er).  Scholen vragen aan en ik mag mij heerlijk uitleven;). Modern management, mensen in hun kracht zetten. Wat ik heel erg belangrijk vind is de leerlijn voor het PO. Door de komst van de cultuurcoach is daar heel weinig van overgebleven, dit hoor ik van heel veel schoolleiders, leerkrachten. Het is hap-snap-werk geworden. Ik wil de kinderen een goede opbouw geven zodat zij in groep 8 een complexe opdracht vorm kunnen geven en zelf kunnen kiezen welke materialen en technieken zij daarvoor willen gebruiken. Meer kerst……

Cristmas, clay lessons for children 4-12 years, at school.

November 13th, 2014

Giles Miller: Christmas trees/ Kerstbomen

Gilles Miller: London-based design practice, Giles Miller Studio, specialises in the development of truly innovative surface and interior design project, more……

Hij werkt oa met karton en maakt prachtige kunstwerken, hieronder wat alternatieve kerstbomen, super!
He uses cardboard to make these alternative christmas trees, super!

November 9th, 2014

Kerst & afdrukken/ Xmas & printing

1. We started by printing lots and lots of circles on to pieces of card. We used our set of stacking cups to print with….. (bron: Nurture Store)

Potjes in allerlei maten omdraaien en stempelen met verf in de primaire kleuren werken dan zijn de lesdoelen: mengen van kleuren, vorm  en stempelen. prima voor de OB. In dit voorbeeld is het een krans geworden maar ik vind dat een beetje truttig. Gewoon op zich kerstballen aan 2 kanten laten bestempelen of 2 kertstballen ballen tegen elkaar plakken. Je kunt ook andere vormen uit laten knippen, bv kerstklokjes, engeltjes enz, lintje eraan en klaar is de decoratie. Varieer in kleine en grote figuren.

2. This craft was really fun. Kirsten and I made these one day while Cam was having his afternoon nap. She had a lot of fun picking out the colours and stamping her little thumb on the string of lights. This was super easy and it’s really cute, bright and colourful. Here’s how we made this…….. bron (meet the Dubiens)

Maak een lijn met een watervaste zwarte stift en laat het kind zijn duim afdrukken langs deze lijn maken. De juf tekent na het drogen aan de bovenkant een soort driehoekachtig” rondje zodat het een lampje lijkt. leuk om te spelen met kleurtjes. Uiteraard kun je ook eerst een kerstboom laten schilderen en dan hierin deze lijn van lichtjes maken. Lesdoelen: afsnijding, overlapping en stempelen.

 

Meer kerst- lesideeën…..
More Christmas lesson ideas…..

November 9th, 2014

Kerst & schoolbordkrijt/ Xmas & chalk pastel

1.  Chalk Cityscape: You really can’t go wrong with bright, blended chalk pastel on black construction paper…….. (bron: Teaching Rocks)

Bekijk de vorm van allerlei huisjes bv van een dorp, dat zijn huisjes, schoolgebouwen (jouw school), kerken enz. Huisjes/ gebouwen tekenen, uitknippen en op zwart papier leggen. Goed vasthouden en met een gekleurd schoolbordkrijtje (of pastelkrijt) op het huisje krijten (platte kant, zijkant van het krijt). Nu vanuit het huisje gaan vegen zodat de contouren op het zwarte papier komen. Ander onderwerp dan huisjes kunnen zijn: kerstbomen in verschillende vormen en maten, kerstballen, kerstengeltjes, kerstklokjes. Het moeten duidelijk herkenbare vormen zijn. In dit voorbeeld zie je dat er later is gewerkt met wit voor de raampjes en om de maan te accentueren. Dit kun je doen met witte oilpastel (Panda, Wasco) of met witte plakkaatverf. Laat de huisjes overlappen, dan zijn de lesdoelen: overlapping, afsnijding en mengen (dit zal hier en daar een mengkleur opleveren).

2. I had never tried dipping chalk in buttermilk before. Now, I’m hooked! As I drew, the chalks became creamy and I felt like I was painting…….. (bron: Carle Museum).

Met gekleurd schoolbordkrijt (pastelkrijt) gedoopt in karnemelk, op zwart papier. laat de kinderen allerlei kerstballen tekenen en versieren met mooie patronen. lesdoelen: ritme en herhaling, overlapping, afsnijding, mengen van kleuren en vormen.

3. My kids love to express themselves and create their own art.  So I decided to……… (bron: Keep Calm and Craft On).

Gewoon lekker vrij een grote kerstboom maken met allerlei kleurtjes, of een engeltje. Geef de kinderen de opdracht dat de boom of de engel niet helemaal op het papier past. Lesdoelen: afsnijding en techniek van pastelkrijt. Lijkt me ook heel erg mooi als groepswerk, dat kan van OB tot de BB.

Schoolbordkrijt / pastelkrijt fixeer je met goedkope haarlak!! Anders blijft het afgeven;)

Meer Kerst- lesideeën…..

More Christmas lesson ideas…..

 

November 2nd, 2014

Make a paper lantern.

Grappige lampion voor Sint Maarten, alhoewel ik mij afvraag waar en hoe je het lampje in de lampion krijgt. Ergens bovenaan een klein gaatje maken?
Dit is ook een prima lesidee voor de kerst. Maak hem iets kleiner en het zijn kerstballen voor in de boom. Je kan ook, 3 ballen maken en deze aan een mooi kerstlintje ophangen (3 verschillende maten).
In het filmpje hebben ze het over het gebruik van een foto, erg leuk dit maakt de bal, lampion persoonlijk. Foto uitprinten en op gekleurd karton plakken, dan is binnenkant ook mooi. Nog mooier print foto, knip in repen en plak deze repen op bv 3 verschillende kleuren karton. Lijkt mij een heel leuk kerstcadeautje voor opa en oma. Dit is ook gaaf voor de kerstboom in de klas, goed voor het groepsgevoel.

February 27th, 2013

Winterlandschap, 1-puntsperspectief /lesidee MB/BB.

Les 3: kleur de weg nu zwart in met pastelkrijt en maak vervolgens in perspectief de witten lijnen op de weg. Alles nog een keer inspuiten (fixeren van pastelkrijt met goedkope haarlak)

les 2: Plak schilderstape op de lijnen van de weg. De kinderen kunnen nu met witte plakkaatverf (op bv schoteltjes) en kleine sponsjes (grote spons in zessen knippen) de sneeuw die vooraan op de grond ligt deppend aanbrengen. Als zij het mooi vonden mochten ze ook nog wat extra witte verf (sneeuw) op de toppen van de berg aanbrengen met de spons.

les 1: teken een horizon met wit krijt, teken dmv 1-punstperspectief (hulplijnen) een weg die verdwijnt in een tunnel.

Teken/ schets nu met zijkant van je pastelkrijt (kan ook houtskool en gewoon wit schoolbordkrijt) de bergen, verschillende hoogtes en breedtes. Leg uit adhv vorige lessen (lichtval/schaduw) welke kant van de berg donkerder zal zijn en meng deze met zwart krijt in grijstinten. Lekker veel wrijven zodat er mooie glooiingen ontstaan.

Leg ook uit wat overlapping is (dus een berg vóór of deels vóór een andere berg) maar ook afsnijding (niet alles past op jouw tekening, dat is ook zo als je een foto zou maken. Het maakt je schilderij spannender, het lijkt nu, dat je tekening verder loopt, doorgaat buiten jouw tekenvel).

Gelijk met deze klassikale les/instructie had ik nog een tweede opdracht die zij verder zelfstandig konden uitvoeren, als je hier klikt zie deze opdracht, kijk dan naar de opdracht met het tekenen van de hand!

 

December 9th, 2011

Brooddeeg waxinehouders/ Kerst/ Lesidee

Maak van gekleurd brooddeeg een waxinelicht-houdertje….

Laat kinderen een vorm maken van deeg, of gebruik uitsteekvormpjes (bij Blokker en AH). Waxine – cupje hier in duwen en verder versieren, bakken, glitter en lak zie vorige post voor de techniek van gekleurd brooddeeg maken, bakken en afwerken.