Archive for ‘Winter’

December 16th, 2014

Gr 8: kerstkaarten en linosnede

Heerlijk gewerkt met gr 8. De kinderen hebben hun prachtige ontwerp van de uil op het linoleum gezet en uitgegutst. Dan was het nu eindelijk tijd om de afdrukken te maken. Spelen met kleuren en verschillende papiersoorten.

November 28th, 2014

Kerstmis & Klei/ Christmas & Clay (2)

Op de Driessenschool in Groot Schermer is De KunstKoets alvast begonnen met lessen voor de kerst. Klei heeft een lange droogtijd van ongeveer 2 weken, daarna kan het de oven in. De kinderen gaan hun kunstwerk ook nog mooi afwerken met verf of glazuur.

Met De KunstKoets ga ik langs verschillende scholen om Beeldende Vorming (BeVo) te geven. Juist door de krimp heeft mijn bestuur ervoor gekozen om mij breder in te zetten, dus niet meer werkzaam aan één school (dan ben ik deels groepsleerkracht, deels vakdocent BeVO en ICC’er) , maar bovenschools voor alle scholen van de ISOB. Ik kan mij helemaal focussen, op mijn lievelingsvak en dat is Kunsteducatie (BeVo en ICC’er).  Scholen vragen aan en ik mag mij heerlijk uitleven;). Modern management, mensen in hun kracht zetten. Wat ik heel erg belangrijk vind is de leerlijn voor het PO. Door de komst van de cultuurcoach is daar heel weinig van overgebleven, dit hoor ik van heel veel schoolleiders, leerkrachten. Het is hap-snap-werk geworden. Ik wil de kinderen een goede opbouw geven zodat zij in groep 8 een complexe opdracht vorm kunnen geven en zelf kunnen kiezen welke materialen en technieken zij daarvoor willen gebruiken. Meer kerst……

Cristmas, clay lessons for children 4-12 years, at school.

February 27th, 2013

Winterlandschap, 1-puntsperspectief /lesidee MB/BB.

Les 3: kleur de weg nu zwart in met pastelkrijt en maak vervolgens in perspectief de witten lijnen op de weg. Alles nog een keer inspuiten (fixeren van pastelkrijt met goedkope haarlak)

les 2: Plak schilderstape op de lijnen van de weg. De kinderen kunnen nu met witte plakkaatverf (op bv schoteltjes) en kleine sponsjes (grote spons in zessen knippen) de sneeuw die vooraan op de grond ligt deppend aanbrengen. Als zij het mooi vonden mochten ze ook nog wat extra witte verf (sneeuw) op de toppen van de berg aanbrengen met de spons.

les 1: teken een horizon met wit krijt, teken dmv 1-punstperspectief (hulplijnen) een weg die verdwijnt in een tunnel.

Teken/ schets nu met zijkant van je pastelkrijt (kan ook houtskool en gewoon wit schoolbordkrijt) de bergen, verschillende hoogtes en breedtes. Leg uit adhv vorige lessen (lichtval/schaduw) welke kant van de berg donkerder zal zijn en meng deze met zwart krijt in grijstinten. Lekker veel wrijven zodat er mooie glooiingen ontstaan.

Leg ook uit wat overlapping is (dus een berg vóór of deels vóór een andere berg) maar ook afsnijding (niet alles past op jouw tekening, dat is ook zo als je een foto zou maken. Het maakt je schilderij spannender, het lijkt nu, dat je tekening verder loopt, doorgaat buiten jouw tekenvel).

Gelijk met deze klassikale les/instructie had ik nog een tweede opdracht die zij verder zelfstandig konden uitvoeren, als je hier klikt zie deze opdracht, kijk dan naar de opdracht met het tekenen van de hand!

 

December 9th, 2011

Brooddeeg waxinehouders/ Kerst/ Lesidee

Maak van gekleurd brooddeeg een waxinelicht-houdertje….

Laat kinderen een vorm maken van deeg, of gebruik uitsteekvormpjes (bij Blokker en AH). Waxine – cupje hier in duwen en verder versieren, bakken, glitter en lak zie vorige post voor de techniek van gekleurd brooddeeg maken, bakken en afwerken.