Archive for ‘Zomer’

April 1st, 2016

Natuur: Aarde & Mixed Media


De groepen 5 en 6 van De Boswaid uit Egmond aan den Hoef hebben gewerkt vanuit het subthema ‘Aarde’. In de eerste les even lekker associëren: ‘Je staat op het strand met je rug naar de zee, wat zie je ?’. Dit was niet moeilijk voor kinderen die opgroeien aan de kust. Daarna schilderden zij de achtergrond.

Na het drogen werd het tijd voor de afdruktechniek nl je eigen voeten met zand afdrukken. Dit werd dikke pret en met hulp van vrijwilligsters staan de voetjes er prachtig op. Grappig om te zien hoe belangrijk kinderen, het perspectief vinden.

Nu nog wat helmgras stempelen en de rest tekenen en schilderen. Daar hoort uiteraard de vuurtoren bij (ietsje anders dan de vuurtoren van Egmond, die is nl wit), de strandhuisjes en zelfs een hotel. Nog wat gejut materiaal opplakken en klaar is hun 3D mixed media schilderij. Meer over het thema ‘Natuur’, kijk hier….

July 16th, 2015

Zomer/ Summer: Painting bubbles & fish


In een vorige post liet ik zien hoe je een prachtig schilderij kunt maken met jonge kinderen. Lekker buiten in het zonnetje, heerlijk om te doen. Klik hier voor de uitleg. Toen heb ik de bubbles gemaakt met plakkaatverf maar voor een mooier effect heb ik nu gewerkt met acrylverf. Rood, geel en blauw, de kleuren wijken wel iets van de primaire kleuren. Geel is meer okergeel en blauw is meer turquoise. Omdat in acrylverf pigment zit, zijn de kleuren intenser (in plakkaatverf zit kleurstof).

Om de opdracht uitdagend te maken voor MB en BB, heb ik gekozen voor een schets van een vis, Koi karper. Schetsen en uitwerken met een fineliner. In het filmpje hieronder zie je hoe je mooie patronen kunt maken vanuit Zentangle- techniek (tekenen en meditatie). Het filmpje is om op te starten, laat kinderen vooral zelf patronen bedenken.

Hieronder zie je een vis op de achtergrond van plakkaatverf (van de eerdere post), ik vind de kleuren te bleek om verder uit te werken met zwarte inkt of fineliner. Deze achtergrond is wel geweldig voor de OB en MB om puur te spelen met kleuren (kleuren mengen).

July 1st, 2015

Zomer: Painting bubbles


Warm weer en lekker buiten spelen. Je blaast prachtige gekleurde zeepbellen en deze druk je af op een vel papier. Vraagt heel weinig voorbereiding en waarschijnlijk heb je alles op school of thuis liggen;)
Heerlijk voor op het schoolplein, bij het thema: zomer, vakantie, water en kleuren mengen. Kijk hier voor meer lesmateriaal, mixing colors, Kleuren mengen theorie, Kleuren mengen, experiment/techniek, Color Mixing Wheel/ lesidee, Kleuren mengen experiment / lesidee , De kleurencirkel voor beginners.

Benodigdheden: Plakkaatverf (geel, blauw en rood), afwasmiddel, rietjes, plastic bakjes (afval), lepel of kleine garde om te roeren en papier (stevig tekenpapier).

Doe een bodem plakkaatverf in de bakjes met een flinke scheut afwasmiddel. Bij de verf en het afwasmiddel heb ik eerst een klein laagje warm water gedaan zodat de verf sneller en beter oplost. Zo kun je dit alvast klaarzetten vóór de activiteit, als je buiten bent vul je de bakjes verder met koud water aan (emmer mee op het schoolplein). De bakjes hoeven maar voor de helft gevuld te zijn.

Rietjes in de bakjes en blazen, tot de zeepbellen flink boven het bakje uitsteken. Leg het vel papier op het bakje en druk voorzichtig aan met de vlakke hand.. De kinderen kunnen lekker experimenteren met kleuren. Ik heb gekozen voor de 3 primaire kleuren. Na de les hang ik ze op het prikbord en bekijk samen met de kinderen welke nieuwe kleuren zij hebben gemaakt. Hoe maak je nieuwe kleuren enz.

De les is prima voor de OB en MB.. Je kunt het wat mooier maken door met de BB te werken met acrylverf (meer pigment mooiere kleuren). Laat ze allerlei kleurcombinaties uitproberen en heel veel afdrukken maken. Zo kan het een mooie achtergrond worden voor een tekenopdracht en deze uit te werken met Oost-Indische inkt. Dit laat ik in een volgende post zien.

June 23rd, 2014

KunstKoffers in de etalages van Castricum!

De KunstKoffers waar de kinderen zo hard aan gewerkt hebben zijn af. Het grootste deel staat/ hangt in de etalage. De laatste koffers zetten de winkeliers vandaag in hun etalage. Voor de kinderen is het nu spannend om te kijken waar hun werk tentoongesteld staat maar natuurlijk ook om te kijken of zij een prijs hebben gewonnen, Spannend!! Prijzen liggen hier op mijn bureau klaar, lekker pannenkoeken eten met de geïnterviewde bejaarde. Negen prijzen van Johanna’s Hof, strandpaviljoen Zeezicht en Wier&ga, worden zondag uitgedeeld!!  Klik hier voor oudere post, thema: reizen.

June 11th, 2014

KunstKoffers met opa & oma groep 5,7,8/ Sokkerwei

De groepen 5, 7 en 8 van de Sokkerwei hebben keihard gewerkt aan hun ‘KunstKoffers’. Het kunstproject: Kunstkoffers met Opa & Oma’ wordt uitgevoerd door 320 leerlingen van verschillende scholen in Castricum. De koffers worden vanaf 20 juni tentoongesteld in verschillende etalages in het centrum van Castricum. De kinderen kunnen prijzen winnen: lekker pannenkoeken eten met de geïnterviewde oudere.

Heel veel fijne medewerking van de ondernemers mn van Lijstenmakerij Ida Bakker, Restaurant Wier&ga, Pannenkoekenhuis Johanna’s Hof, strandpaviljoen Zeezicht en boekhandel Laan.

Het moeilijkste deel komt nog, ik moet uit de 320 koffers, 9 prijswinnaars kiezen;)) Meer over dit project, onder thema: reizen-vakantie.

May 27th, 2014

KunstKoffers met opa & oma groep 5/ Sokkerwei

De eerste groep heeft zijn/ haar KunstKoffer gemaakt, leerlingen van gr 5. Kijk hier voor oudere posts/ KunstKoffers. Deze koffers van karton heb ik voor een heel mooi prijsje gekregen. Schilderen en plakken en de  reclame van Center Parcs is foetsie. Koffers zijn A4 formaat dus lekker mooi te bewerken. Als de KunstKoffer klaar is doen de kinderen het vragenformulier in de koffer. Later worden de koffers opgehaald bij de scholen en mag ik 9 prijswinnaars uitkiezen. Deze 9 kinderen mogen dan met de bejaarde die zij hebben geïnterviewd, pannenkoeken eten! Super gaaf dat Johannes Hof/ Bakkum, Zeezicht/ Castricum a/zee en Wier&ga/Castricum dit willen sponsoren!! Wordt vervolgd………..

May 21st, 2014

De KunstKoffers met Opa & Oma/Thema: reizen

Het mooiste plekje van een oudere, ik dacht dan neem ik het mooiste plekje van mijn moeder (Mokum), en ik houd van de woestijn. Dit is even een snelle opzet, combi van collage en schilderen (perspectief klopt nog niet;) en straks nog veel meer. De kinderen (320) interviewen ouderen, belangrijkste vraag is wat is uw mooiste plekje op de wereld, zij leggen dit uit in kleur en vorm, maar ook de emotie hierbij. Herinneringen, de plek kan in de achtertuin zijn of aan de andere kant van de wereld. Klik hier voor oudere post, thema: reizen.

De koffers kocht ik voor €0,25 per stuk, bij een recycle bedrijf.

 

April 13th, 2014

Thema: Reizen/ Vakantie 1.

Het thema reizen/ vakantie starten met een woordspin/ mindmap starten. Dit kan in de vorm van uitknippen van foto’s uit tijdschriften (OB), tekenen van de voorwerpen (MB en BB) of in tekstvorm (MB en BB). Deze komt van de site van: juf Femke/ DigiFemke


Hoe vaak? Waar naartoe? Hoeveel geven we uit?

Aan de Spaanse Costa. Massatoerisme in Spanje.

Wie gaat waarvoor op vakantie? Veel mensen gaan in de zomer op vakantie naar een warm land als Spanje.

May 30th, 2013

Textuur en klei/Clay Texturing with Found Objects

Prachtig om te doen! Past prima bij het thema: strand, vakantie, zomer, het wad…als je het met (gevonden) voorwerpen van het strand wilt maken. Natuurlijk kun je heel veel andere voorwerpen bedenken die een goede textuur achterlaten op de klei, passend bij een ander thema. Bijvoorbeeld: herfst- bast van een boom, blaadjes, kastanjes, eikels, denneappels.