Archive for ‘Sint Maarten’

October 30th, 2016

OB & BB: KinderBoekenWeek & Lampionnen

De lampionnen zijn af en hangen in de hal. De kinderen kunnen heel erg trots zijn op deze prachtige expositie van hun kunstwerken. Hier zit duidelijk heel veel liefde van de kinderen in, zij hebben genoten. Kijk hier voor meer lessen Beeldende Vorming & KinderBoekenWeek! Je ziet dan  ook wat meer foto’s die ik heb genomen tijdens de lessen. Ik ga in galop met De KunstKoets en paarden naar de volgende school;)) en dat wordt de Teun de Jager school in Schoorl!

October 29th, 2016

OB: KinderBoekenWeek & Lampionnen


Bij het thema ‘voor altijd jong, Opa’s en Oma’s/ KinderBoekenWeek 2016, heb ik vintage lampionnen bedacht. Basisschool De Overhael in Driehuizen vroeg mij (De KunstKoets) om dit jaar de lampionnen met de kinderen te maken. Ik werk altijd vanuit een leerlijn en voor dit thema werd het de leerlijn textiele werkvormen en een afdruktechniek.

De kinderen hebben met behulp van een patroon de vorm van een lampenkap uitgeknipt. De stof hebben zij bewerkt met een techniek vanuit de jaren ’60.
Batik (wikkel)rokken, broeken en jurken werden veel gedragen door de hippies. Allereerst hebben de kinderen met kleuren en vormen een mooi patroon gemaakt. De volgende stap was het stempelen, hiermee werd nog een patroon over de kleuren gemaakt. Dit geeft het batik effect. Voor de vorm van de lampion is gekozen voor de ouderwetse lampenkappen. De jeugdserie van NTR: ‘Welkom in de jaren 60′, geeft een goed beeld van deze tijd. Kijk hier voor meer lessen Beeldende Vorming & KinderBoekenWeek!

October 12th, 2016

BB: KinderBoekenWeek & Lampionnen


Bij het thema ‘voor altijd jong, Opa’s en Oma’s/ KinderBoekenWeek 2016, heb ik vintage lampionnen bedacht. Basisschool De Overhael in Driehuizen vroeg mij (De KunstKoets) om dit jaar de lampionnen met de kinderen te maken. Ik werk altijd vanuit een leerlijn en voor dit thema werd het de leerlijn textiele werkvormen. Het leek me gaaf om qua vorm een ouderwetse lampenkap te maken.

Voor de stoffering van de kap heb ik de kinderen de stijl van de Flower Power en hippies laten zien. De stof is bewerkt en nu nog ombouwen tot lampion in de laatste les.
De jeugdserie van NTR: ‘Welkom in de jaren 60′, geeft een goed beeld van deze tijd. Kijk hier voor meer lessen Beeldende Vorming & KinderBoekenWeek!

October 12th, 2015

Sint Maarten: Lampion & Kleuren mengen


Deze lampion heb ik gemaakt nadat ik een filmpje zag, zie hieronder. Je hoeft geen Italiaans te verstaan om de instructie te begrijpen. Het is een heel simpel vouw en knip werkje. Zoals hij het maakt is het prima als binnendecoratie maar te slap voor buiten. Dus heb ik het aangepast voor Sint Maarten. Lesdoel is kleuren mengen past mooi bij het thema van de KinderBoekenWeek 2015: ‘raar maar waar’.

Sterker betekent een goed papiersoort: aquarelpapier 200 grams, niet dikker. Wat nu zo fijn is aan dit papier dat het redelijk nat mag worden. Maak de 2 stukken aquarelpapier iets nat, even onder de kraan en met een handdoek deppen (dit knipt makkelijker voor de kinderen).Vouw en knip deze zoals in het filmpje onderaan de post. Aan één kant maak je in het midden een opening, dus middelste vierkantje knip je eruit.

Kleuren mengen op het natte papier zorgt ervoor dat ze mooi naar elkaar overlopen. Bovendien is de ecoline flink verdunt met water dus laat de kinderen op kranten of plastic werken. Binnen en buitenkant van de lampion is nu geschilderd en droog. Aan de bovenrand in de 2 hoeken (tegenover elkaar) plak een stukje tape (versteviging) en prik met prikpen een gaatje voor het ijzerdraadje.

Onder en bovenkant van de lampion in de hoeken aan elkaar vastnieten. Trek en rek de vouwen en openingen iets op en klaar is de lampion.

Variant: neem een kleine petfles, prik gaatjes aan de bovenkant en steek hier het ijzerdraad door. Beschilder (acrylverf of plakkaat) of beplak (vliegerpapier in één kleur, anders wordt het te druk).

Steek de fles door de bovenopening en niet de onder en bovenkant aan elkaar. Dit geeft uiteraard mooi gekleurd licht.

Benodigdheden:

  • aquarelpapier per kind 2 vel van 20×20 cm
  • 3 kleuren ecoline (1/3) in potjes vermengd met water (2/3)
  • dikke kwasten, per kleur in pot houden
  • ijzerdraad, bindgaren (is dun en kun je met gewone schaar knippen)
  • schaar, niettang, plakband, prikpen
  • eventueel, petfles, acrylverf of plakkaatverf

Meer lampionnen, Sint Maarten, kijk hier….
Meer over kleuren mengen, kijk hier…
Hier het filmpje met werkwijze:

October 30th, 2013

3. Lampions, lesideeën voor Sint Maarten.

Kijk hier voor eerdere posts: 1. lampions, Lesideeën en 2. lampions, lesideeën.

Deze lampion is makkelijk in 1-2 lesuren te maken . Wil je het heel simpel houden, dan gebruik je alleen de basisvorm (fles, ingeknipt karton en/of opplakken/nieten). Om een mooier effect te krijgen kun je het karton beplakken met mooi cadeaupapier. Voor OB doe je dit van tevoren (vraag ouderhulp, geef ze karton en cadeaupapier mee naar huis). MB en BB kunnen dit zelf.

De Japanse lampion is ook snel te maken in 2 lessen. Voor gr 4/5 lijkt het mij handig om alles op maat klaar te leggen. Vanaf gr 6 mogen ze zelf gaan meten enz. Ik mis nog wel het leuke effect van het doorschijnen met een mooie decoratie. Ik denk dan aan bv: Japanse letters of Japanse bloesem en daarna het papier met zonnebloemolie insmeren (de randen van het vel papier niet, dan blijven de verbindingen/naden, sterker, dus binnen een kader tekenen/schilderen/oliën). Na het oliën  in elkaar zetten;).

Laat de kinderen hun naam in Japanse letters op de lampion zetten, kijk hier voor uitleg.
Of, Japanse bloesem schilderen bv met Oostindische inkt (dus zwart) en ecoline.

October 15th, 2013

1. Lampions, lesideeën voor Sint Maarten.

Bovenbouw
Prachtige lampion van Aagje van Damme. Klik hier voor de uitleg.

Lantaarn in Stijl 2 (Theo van Doesburg, Piet Mondriaan) Klik hier voor de uitleg.

Lantaarn in Stijl 2 | lesidee | groep 5-6 | Laat maar Zien

Middenbouw/bovenbouw:

Klik hier voor de uitleg.

Onderbouw:

Klik hier voor de uitleg.

September 18th, 2013

Lampion groep 5/ St Maarten

Op deze site kwam ik deze lampion tegen, gemaakt van rondjes met mooi papier. Ik heb vorig jaar een lampion met groep 5 gemaakt van de gewone rondjes/ vouwblaadjes, die elke school op voorraad heeft.

Ik heb eerst de kinderen 2 rondjes op elkaar laten plakken. Per kind heb je nodig: 1e rij 4, 2e rij 8 en dan de 3e rij weer 4. Dan is hij weer rond en dan heb je een mooie grootte. Zij kunnen nu ook zelf uitrekenen (laat ze het uittekenen) hoeveel zij nodig hebben als ze hem groter willen maken bv: 4,8,8,4. Dus elke volgende rij, dubbele aantal of de helft. Sommige kinderen gingen ook puzzelen met kleuren en patronen in de lampion (zwart/wit geeft ook gaaf effect). Niet te groot maken, te groot, wordt te slap voor buiten. Voor de grap en gezelligheid, 1 als groepswerk is een leuk rekensommetje;)

Zorg dat je een malletje van een driehoek hebt gemaakt en die laat je rondgaan, om af te tekenen. In het midden kunnen ze een figuurtje verzinnen en uitknippen (eerst tekenen). Aan de achterkant vliegerpapier laten plakken. Daarna de rondjes vouwen en aan elkaar plakken. Aan de bovenkant van de lampion een kleine opening houden voor het lampje. Zorg voor wasknijpers of paperclips die zij gebruiken als lijmklem. Werkt snel en is erg leuk om te doen!

October 26th, 2010

lampions van kartonnen bordjes kleuters/ St Maarten.

 

Lampionnen van kartonnen wegwerpbordjes, makkelijk en snel:

Omdat ik mij dit jaar moet richten op kleuters heb ik gekozen voor een basisvorm van kartonnen wegwerpbordjes. Met deze basisvorm kun je van alles maken; muis, beer, lieveheersbeestje, vis, schildpad en kat. Bordjes haal ik bij de Hema, want ik wil geen plastic.

Het is heel simpel teken wat gestileerde kenmerken van het beest op de voorkant van het bord laat dit uitprikken, alles dubbel uiteraard…laat de kd’en de voorkant van het bord in kleur en/of textuur van het dier schilderen. Laat ze  vliegerpapier knippen en plakken aan de binnenkant..aan de bovenkant knipt de LK  bij beide borden een stukje eruit en prikt gaatjes…de twee borden nieten…ijzerdraadje en klaar…zelfs voor jongste kleuters makkelijk te maken.
Lesdoelen: knippen, prikken, plakken en schilderen …voor de oudste kleuters kun je het moeilijker maken door meer de textuur/ huid van het dier te schilderen…de haren van de beer en zelf mengen van verf..

Klik hier voor de link naar deze vissen.

Of voor deze vissen, klik hier.