Archive for ‘Picasso’

April 20th, 2016

Moderne Kunst: Picasso & Afdruktechniek


Dit zijn de prachtige 3D portretten van de kinderen van gr 3 en 4. De kinderen hebben naar het werk van Picasso (zie eerdere post voor inspiratiebron) gekeken. Ik heb nog even het liedje gezongen ‘ik ben zo blij …dat mijn neus van voren zit en niet opzij’. Bij Picasso weet je het maar nooit,  waar hij jouw neus tekent of hoeveel ogen hij jou geeft. Na de kennismaking met kubisme mochten zij zelf een gezicht ontwerpen. Vervolgens hebben zij dit ontwerp met een monoprint (afdruktechniek) uitgewerkt. De laatste klus was het in elkaar zetten van de portretten en dat was een heel leuk klusje samen met hulpouders. Nog hartelijk dank ouders!!

Van alle kinderen van de school is een portretfoto gemaakt en iedere groep heeft ze bewerkt (geschilderd of op de PC) naar hun ‘Kunstenaar’. De gezichten van deze groepen (incl. de leerkrachten) zijn kubistisch geworden. De portretten zijn een onderdeel van de schoolbrede installatie. Samen vormen zij, letterlijk en figuurlijk, een rode draad door de hele school (AudioVisuele Vorming).

Vanaf 12 u. vandaag bent u welkom om  de expositie ‘Uit De Kunst’ op De wissel in Uitgeest, te bewonderen. Meer over dit thema ‘Uit de kunst’/ Moderne kunst, kijk hier…

April 13th, 2016

Moderne Kunst: Haring & Klee


De kinderen hebben de achtergrondjes geschilderd voor hun Keith Haring schilderij. De groepen 5 en 7  van OBS De Wissel/Uitgeest bekeken het werk van Keith Haring. Gestileerde grappige figuren die hij met heldere kleuren uitwerkte, dit spreekt alle kinderen aan. In de volgende les maken zij de voorgrond, bewegende figuren. Ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat! Meer Keith Haring, kijk hier. Kijk ook op deze interactieve site, een nalatenschap van Keith Haring, gaaf om zelfstandig mee te werken (voor jong en oud;).

De kinderen van gr 8 verdiepen zich binnen de moderne kunst in het werk van Paul Klee. Ook zij hebben de achtergrondjes gemaakt en het ziet er nu al gaaf uit. Nu nog de sfeer van Tunesië aanbrengen met hun linosnede. Meer Paul Klee, kijk hier.


Meer over dit thema ‘Uit de kunst’/ Moderne kunst, kijk hier…

August 31st, 2010

Picasso aan ‘t werk/ Kubisme

“It took me four years to paint like Raphael, but a lifetime to paint like a child.” Pablo Picasso

August 22nd, 2010

Picasso/ gezichten

Mooi te zien hoe kubistisch hij is gaan werken……tegen kinderen zeg ik altijd …kijk hij tekent en schildert ook de delen van het gezicht die je eigenlijk niet kunt zien…en dat heet kubisme….is goed te gebruiken als voorbereiding bij de expo van het CoBrAmuseum; CoBrA maskers/Expeditie Cobra van 10/6-10/10/2010…

August 17th, 2010

Picasso painting 2

August 14th, 2010

Picasso painting

August 14th, 2010

Kubisme.

 

Wikipedia:

Kubisme: is een stroming binnen de moderne kunst van het begin van de 20e eeuw.
Onderverdeling in het Kubisme:
-Geometrisch kubisme (1907-1909)
-Analytisch kubisme (1910-1912)
-Synthetisch kubisme (1913 – circa 1920)Van de 19e-eeuwse schilder Paul Cézanne, een voorloper van het kubisme, is de uitspraak dat alle vormen in de natuur in feite zijn opgebouwd uit een aantal oervormen zoals bol, kegel, cilinder en kubus.
Het belangrijkste – en vernieuwendste – aspect van het kubisme, is dat het in eerste instantie om een nieuwe manier van kijken gaat. De oude vragen: ‘Hoe leg ik mijn waarnemingen vast?’ en ‘Hoe geef ik een driedimensionale ruimte weer op een tweedimensionaal vlak?’ die ooit tot de ontdekking van het meetkundig perspectief leidden, worden nu gevolgd door nieuwe, nog prangender vragen: ‘Kan ik volstaan met weer te geven wat ik door één oog zie?’ en ‘Kan ik mijn waarneming vertrouwen?’

Kenmerken van het kubisme zijn: afgevlakt volume, verwarrend perspectief, collage, meerdere standpunten, stilleven, analytisch, synthetisch.
In het kubisme wordt gebruikgemaakt van verschuivende standpunten. Een tafel kan vanuit verschillende hoeken worden bekeken. Van bovenaf als men staat, vanaf de zijkant als men zit, of van onderaf als men iets van de vloer wil oppakken. Kubisten proberen dit in een schilderij te verwerken.
In het kubisme wordt geen onderscheid gemaakt tussen driedimensionale vormen die naar de kijker toe buigen en vormen die van de kijker af moeten buigen. Kubisten maken vormen vlak en vermenigvuldigen ze dan waardoor platte vlakken met veel patronen in zachte kleuren worden geschilderd gezien vanuit verschillende hoeken.
Het woord kubisme stamt af van het Latijnse woord ‘cubus’ dat ‘dobbelsteen’ betekent. De dobbelsteen wordt vaak gebruikt bij het maken van de schilderijen. De kubisten deden net alsof de natuur alleen maar bestond uit kubussen, kegels en bollen. Alles werd dus met deze vormen getekend.
Het meest kenmerkende van het kubisme is de vereenvoudiging van alles. Kleur was niet zo belangrijk. Men gebruikte geen felle kleuren, alleen maar grijsachtige en bruine tinten. Kleur werd in een later stadium wel weer belangrijk.
Er werd een hoofdvorm getekend, maar ook de restvorm was belangrijk (het wit dat op een tekening overblijft, is de restvorm).
Belangrijke onderwerpen waren landschappen, mensen en stillevens.

Bekende kunstschilders van het kubisme:
Pablo Picasso
Georges Braque
Juan Gris
Kazimir Malevitsj
Diego Rivera