Archive for July, 2010

July 30th, 2010

CoBrA /Karel Appel

Een van de belangrijke nederlandse kunstenaars van de CoBrA-beweging…Amsterdam 25/4/1921-Zurich 3/5/2006

Wikipedia:
In 1946 had Appel eerste solo-expositie, Het Beerenhuis/ Groningen. Wat later, expositie Jonge Schilders/ Stedelijk Museum/ Amsterdam. Hij liet zich in deze periode vooral beïnvloeden door de kunst van Picasso, Matisse en Jean Dubuffet. Vooral de laatste maakte zeer rauwe werken met allerlei materialen.

In 1947 begon Appel met beeldhouwen, nadat hij beeldhouwer Carel Kneulman daarover om advies gevraagd had. Tijdgenoten van Appel noemden diens producten echter geen beeldhouwwerken. Appel verzamelde allerlei afval, sloopte zelfs de houten luiken van zijn ramen en de haak van de hijsbalk van zijn zolderkamer. Van dat hout, een bezemsteel en een stofzuigerslang maakte hij het werk Drift op Zolder. Met rode en zwarte verf bracht hij de vorm van een hoofd en ogen aan.

Op 16 juli 1948 oprichting van Experimentele Groep in Holland op:

Karel Appel
Corneille
Constant

Karel Appel schilderde, volgens eigen zeggen, nooit de abstractie, al benadert zijn werk dat wel sterk. Er zijn altijd herkenbare figuren te ontdekken, of dit nu mensen, dieren of zonnen zijn. Tijdens de Cobraperiode (vanaf 1948) schilderde Appel simpele vormen met stevige contourlijnen, opgevuld door felle kleuren. Zijn werk hoort bij de Moderne kunst en de schilderstijl abstract expressionisme van de Europese kunststromingen.

De internationale doorbraak van Appel begon rond 1953, toen zijn werk te zien was op de Biennale van Sao Paulo. In ’54 kwamen er solotentoonstellingen van Appel in Parijs en New York, hij maakte talloze muurschilderingen (80 m lang).

July 29th, 2010

CoBrA kunst

Vrijheid en spontaniteit van het kind..zo moest het na de 2e WO. …kunstenaars die vrij willen zijn om te schilderen zoals zij dat willen.

July 27th, 2010

ABC in 3D

Typografie…weer eens een andere manier om te spelen met letters…

July 26th, 2010

Pastelkrijt/ keramiek Agustin Gaínza en Paris

Wauw….een illustratieve manier van werken…prachtig….met kinderen zou je een schilderij kunnen maken en daarna dit schilderij in keramiek..

July 25th, 2010

Sir Ken Robinson: Do schools kill creativity?

Prachtig hoe jij het uitlegt…vooral het voorbeeld op 15 min vind ik zo treffend…meervoudige intelligentie

July 16th, 2010

Stomp; maat en ritme.

Bij de muziekles..dit deed ik al 10 jaar geleden en de kinderen vonden het altijd gaaf om te zien. Hier kun je natuurlijk ook Beeldende Vorming aan verbinden…ritme en herhaling.

July 12th, 2010

Flowerpower intro

Als je toch met tie and dye bezig bent is dit een intro die goed de sfeer laat zien van de flowerpower-stroming in the 60′s

July 11th, 2010

Textiele werkvorm, batik ‘tie&dye’.

Textiele werkvorm voor basisonderwijs. Dylon http://www.dylon.nl/ kun je gebruiken als kleurstof. Kijk naar de video voor de gebruiksaanwijzing. Past bij Indonesie, Flowerpower en mengen van kleuren op zich.