Archive for September, 2013

September 28th, 2013

FAVELA PAINTING KICKSTARTER 2013

Al geef je maar € 5,- alle beetjes helpen. Mooie mensen met mooie idealen!!

The Favela Painting Project creates striking artworks in Rio de Janeiro, collaborating with local people to use art as a tool to inspire, create beauty, combat prejudice and attract attention. Visit our Kickstarter page and get involved in our new project!

September 27th, 2013

KinderBoekenWeek & aktie’s voor scholen.

In een eerdere post over de KinderBoekenWeek 2013, staan de video’s van het lied, de karaoke versie, de dansinstructie en het lied met gebarentaal.

Deze post gaat over een leuke actie voor de scholen:
Elk jaar zamelt Kinderen voor Kinderen samen met basisscholen geld in voor een doel dat past bij het thema van de Kinderboekenweek. Dit jaar voor Right To Play; Right To Play vindt dat kinderen over de hele wereld moeten kunnen sporten en spelen. Voor veel kinderen op de wereld is dit niet mogelijk. Kinderen die oorlog hebben meegemaakt, arm of ziek zijn, leren door de spelletjes van Right To Play beter voor zichzelf en anderen te zorgen. Uw school helpt toch ook mee om dit mogelijk te maken?! Bedenk samen met uw leerlingen een idee om geld in te zamelen. Meld uw actie aan op kinderenvoorkinderen.nl. Van een aantal acties worden tv-opnames gemaakt: wie weet komt de cameraploeg langs op úw school! Doet u mee voor Right To Play?!

September 26th, 2013

Recycle Art & Kleuters/ Toddlers

Wij gaan het thema kunst bijna afsluiten, dat doen we met een expositie van alle prachtige kunstwerken, in hun eigen ‘museum’. Na verschillende oefeningen met: kleuren mengen, stempelen en monotype, was het nu tijd voor een 3D kunstwerk. Van allerlei afval en restmateriaal hebben de kleuters een ‘Beeld’ gemaakt.

Dan wordt het tijd om het beeld nog mooier te maken met verf!

Deze zijn klaar voor ons museum!

 

 

September 23rd, 2013

Monotype/Inspiration

September 18th, 2013

Lampion groep 5/ St Maarten

Op deze site kwam ik deze lampion tegen, gemaakt van rondjes met mooi papier. Ik heb vorig jaar een lampion met groep 5 gemaakt van de gewone rondjes/ vouwblaadjes, die elke school op voorraad heeft.

Ik heb eerst de kinderen 2 rondjes op elkaar laten plakken. Per kind heb je nodig: 1e rij 4, 2e rij 8 en dan de 3e rij weer 4. Dan is hij weer rond en dan heb je een mooie grootte. Zij kunnen nu ook zelf uitrekenen (laat ze het uittekenen) hoeveel zij nodig hebben als ze hem groter willen maken bv: 4,8,8,4. Dus elke volgende rij, dubbele aantal of de helft. Sommige kinderen gingen ook puzzelen met kleuren en patronen in de lampion (zwart/wit geeft ook gaaf effect). Niet te groot maken, te groot, wordt te slap voor buiten. Voor de grap en gezelligheid, 1 als groepswerk is een leuk rekensommetje;)

Zorg dat je een malletje van een driehoek hebt gemaakt en die laat je rondgaan, om af te tekenen. In het midden kunnen ze een figuurtje verzinnen en uitknippen (eerst tekenen). Aan de achterkant vliegerpapier laten plakken. Daarna de rondjes vouwen en aan elkaar plakken. Aan de bovenkant van de lampion een kleine opening houden voor het lampje. Zorg voor wasknijpers of paperclips die zij gebruiken als lijmklem. Werkt snel en is erg leuk om te doen!

September 17th, 2013

Monotype met kleuters/ Afdruktechniek

In het thema ‘kunst’ van de methode, Kleuterplein, kan ik mij natuurlijk heerlijk uitleven met de kleutergroepen. Na de les ‘in gesprek met een kunstenaar’ en de eerdere lessen over kunst en museum, zijn wij naar een echt museum gegaan, Kranenburgh/ Bergen. Daar is momenteel de tentoonstelling: ‘Maand van de grafiek’. Op school heb ik met de 2 kleutergroepen een paar monotype printjes gemaakt. Een proefafdruk en een echte, op extra mooi papier.

Tussen de 2 lessen door (2 kleutergroepen) zijn we naar het museum geweest. Daar kregen de kinderen allerlei soort afdruktechnieken te zien. Om het voor de kleuters makkelijk te maken, leg ik ze uit dat het een soort stempelen en dit kun je op heel veel manier doen. In het museum was een echte kunstenares die hier iets over vertelde en liet zien. Dus het woord museum, kunstenares/kunstenaar, afdrukken (stempelen) en tentoonstelling, krijgt meer betekenis voor de kleuters. Nu gaan we ons eigen museum inrichten met onze kunstwerken. Later worden alle afdruktechnieken van de groepen 7,5 en kleuters tentoongesteld tijdens de Kunst10daagse van Bergen.

Om deze les makkelijk te kunnen geven kun je kijken naar dit filmpje, lesdoelen zijn: afdrukken en kleuren mengen.

September 13th, 2013

Bees painted with both hands, Birgit Bjerre

Film shown first time at Birgit Bjerre solo exhibition “Dystopia, you stupid, beautiful person” 2012 May 11.th 5 pm, at Pi Gallery Borgergade 15, Copenhagen. Ink on paper 140×100 meters.

September 10th, 2013

3D Drawing with Clay

September 6th, 2013

Lesje van kunstenaar: Sam Drukker;)

Sam Drukker.

 

Ok, de begrenzingen die je maakt, moet je niet snappen. Die vind ik gaaf!

September 5th, 2013

Jenny Sages, 2012 Archibald People’s Choice winner

Wikipedia:
Jenny Sages is an Archibald Prize peoples choice award winning Australian artist born 1933 in Shanghai, China. She arrived in Australia in 1948. After being expelled from East Sydney Tech, Jenny moved to New York to study at Franklin School of Art. She was a freelance writer and illustrator for Vogue Australia until the 1980s before starting full-time painting in 1985 at the age of 52. More….