Archive for September, 2014

September 30th, 2014

Keramiek en gr 4 van de Lucebertschool.

De KunstKoets reist langs verschillende ISOB-scholen. Vorige week was ik met De KunstKoets op de Lucebertschool in Bergen. Daar verzorg ik een Lucebert-project. De KunstKoets werkt volgens de leerlijn/PO. Op dit moment rijdt De KunstKoets, tussen de Van Reenenschool en de Lucebertschool, beide scholen staan in Bergen/ NH.

De leerlingen van gr 4 hebben zich verdiept in het werk van Lucebert. Hij was veelzijdig, maar in deze les hebben wij  zijn werk van keramiek gekeken. Daarna hebben de kinderen zelf beelden van klei gemaakt. Hier enkele voorbeelden. Na het drogen en bakken worden ze mooi beschilderd met acylverf!

September 25th, 2014

Kleuters: Feestschoenen voor de KinderBoekenWeek

De kinderen van gr 1/2 van de Van Reenenschool hadden bezoek van De KunstKoets. Zij hebben vanuit allerlei vormen een schoen getekend. Daarna met de primaire kleuren gespeeld. De veter mochten zij ook in mooie kleuren ecoline dopen. Wat een feestelijke kunstwerken van kinderen. Volgende week starten we met een expo in de school maar ook in de bieb van Bergen.
Preschoolers make party shoes. Once a year there’s ‘childrens books week’ this year the theme is: Party.

September 24th, 2014

Book Installation Timelapse/ #KBW2014

aMAZEme Timelapse (Created and Directed by Marcos Saboya and Gualter Pupo) 2

Een installatie van boeken! Heerlijk om dit eens met een heleboel kinderen te doen of liever nog, met de hele school. Elke groep met de groepsleerkracht een deel van de installatie! Het is gelijk een SOVA les (soc. vaardigheid)

 

September 24th, 2014

Six ways to create the illusion of space/ Drawing

Short tutorial on how to draw the illusion of space in six different ways. www.arteascuola.com

Lekker beknopt en duidelijk. Kinderen vinden het altijd een grote ontdekking als zij diepte kunnen creëren, alsof zij kunnen toveren. Dat is het eigenlijk ook. Op het platte vlak lijkt iets naar voren te komen, alsof je dat zo kunt pakken. Dat zijn de kreten die ik vaak hoor bij deze ontdekking. Dat geldt niet alleen voor kinderen.

September 21st, 2014

Sculpting Geometric/Clay Portrait.

September 18th, 2014

Portret tekenen, Nat. ouderenfonds, Rikistichting en #KBW2014

De Kunstkoets is dit schooljaar gestart bij de Van Reenenschool in Bergen. Schoolbreed, beeldende vorming met als thema: de Kinderboekenweek. Gr 6 gaat ouderen portretteren en hen vragen, naar de boeken van vroeger. Wat was voor hen het grappigste boek toen en waarom. Natuurlijk hoort daar koffie, limo en koek bij. De kinderen vertellen over hun grappigste boek. Daarna mogen de ouderen poseren voor een portretfoto. De opdracht voor de kinderen is dat deze foto grappig moet zijn, dus maak jouw model aan het lachen. Deze foto gebruiken zij om later te schilderen! Dus een filmpje zoals hierboven is een warming up. Expositie van het werk van de leerlingen is tijdens de KBW te zien in de bibliotheek van Bergen NH.
Meer Kinderboekenweek, kijk hier…..

September 17th, 2014

Lucebert Kunstproject: monsters van klei/ gr 1-2

 

 

Het grote Lucebert kunstproject is geopend door de kleuters van de Lucebertschool. Wat was dat lekker, spelen met klei. De kinderen hebben prachtige koppen gemaakt, want ja soms zit er een monster in je hoofd en die moet eruit! Groene, boze, lieve, gekke enz. Dit vind ik het mooiste aan kleuters, zij zijn zo puur en vol fantasie. Dat is nu precies wat ik bedoel, kinderen zijn al ‘out of the box’ wij (volwassenen) hoeven dit alleen maar te begeleiden. Geef ze de mogelijkheden om hun ideeën vorm te kunnen geven. Dus materiaal, techniek en achtergrondinformatie.

Meer over Lucebert en dit kunstproject …….

September 16th, 2014

Monsters te koop en Lucebert

VOF De Kunst – Monsters Te Koop
Voor de enige echte Lucebertschool (Bergen) mag ik een schoolbreed kunstproject over Lucebert verzorgen. Omdat deze kunstenaar veel monsterachtige figuren maakte (2D en 3D) maken de kleutergroepen van klei een monster. Het project wordt afgerond met een expo op school en bij de plaatselijke bibliotheek. In het Kranenburgh museum zal gelijktijdig een expo starten, over het werk van Lucebert. Lucebert heeft enige tijd in het kunstenaarsdorp Bergen gewoond. Voor de leerlingen van de Lucebertschool is dit cultureel erfgoed!
Vooraf en na de les is dit een grappig liedje.
Tekst van het liedje, klik hier….

Meer over Lucebert en dit kunstproject …….

September 9th, 2014

Feest-klei-lessen voor de OB en MB/ #KBW2014

Voor de Kinderboekenweek mag ik mij, schoolbreed, weer helemaal uitleven met de leerlingen van de Van Reenenschool uit Bergen, NH. De groepen 1 t/m 6 maken prachtige kunstwerken van klei. Zij werken volgens de leerlijn klei, dat vind ik heel belangrijk. Geen hap-snap werk maar een duidelijk opbouw van technieken en materialen. In dit geval dus klei, gr 7 en 8 mogen iets anders gaan doen.

Een groot deel van de 3D en 2D kunstwerken van de leerlingen, wordt tentoongesteld in de bibliotheek van Bergen. Ook zal er werk op school worden tentoongesteld, tijdens de KinderBoekenWeek en de Kunst10daagse van Bergen. Bergen is natuurlijk een geweldig kunstenaarsdorp dus daar horen de kinderen zeker te exposeren!! lesideeën en achtergrondinfo over de KinderBoekenWeek 2014

September 7th, 2014

OB: Schoenen voor het feest/ #KBW2014

De kleuters gaan feestschoenen maken, dit wordt een interessante tekenles.

Lesdoelen zijn:

  • vorm; rond, ovaal, vierkant en rechthoek (vorige week gestart met driehoek, feestmuts van klei)
  • kleur; mengen van primaire kleuren, op spelenderwijs ontdekken
  • extra; veters strikken

Vóór de les laat ik dit filmpje vanaf mijn i Pad zien.  Het is voor mij als leerkracht beeldende vorming, erg handig om een i Pad te hebben. Ik werk meestal in kleinere groepjes, bij de kleuters rouleer ik met ongeveer 6-8 kd’en en bij de overige groepen werk ik meestal met halve groepen. Dit ligt aan de opdracht. Alles staat klaar in mijn i Pad en het is een leuk intro voor de les om even een filmpje van 1-3 min te kijken. Daarna snel aan de slag, want eigenlijk komen we altijd tijd tekort, als je lekker met klei of verf bezig bent dan vliegt de tijd;).

lesideeën en achtergrondinfo over de kinderBoekenWeek 2014

Mijn schoen/ Sesamstraat: