Archive for October, 2014

October 29th, 2014

Lucebert: een 99-luik schilderen.

Leerlingen van de Lucebertschool, schilderen de achtergrond voor het 99-luik, eigenlijk is het een 3x 33 luik;). Per leerling één doekje. Kinderen vinden het altijd prachtig om met kleine verfrollertjes te mogen werken. Juf ook, want het gaat lekker snel. Elke groep maakt een ontwerp, deze ontwerpen worden verdeeld over de 3×33-luiken. Meer Lucebert….

October 28th, 2014

Gr 3: Lucebert en rare vogels.

De kinderen van gr 3 hebben prachtige vogels ontworpen, dat ziet er nu al geweldig uit. Volgende keer worden ze geschilderd met acrylverf. Meer Lucebert….

October 27th, 2014

Gr 8: Lucebert en abstract expressionisme.

De kinderen van gr 8 hebben met acrylverf een achtergrond opgezet. Zij hebben eerst, een 5 min gedicht gemaakt over hun toekomst. De emoties kwamen naar boven en zo konden zij goed in een gevoel komen om de juiste achtergrond te maken, voor hun schilderij.

Dit is waar ik in geloof, geef kinderen les volgens een leerlijn en voor  gr 7-8 wordt het handenarbeidlokaal, hun atelier. Zij weten alles te vinden in de kasten. Zij hebben aardig wat technieken gehad en kunnen zo veel meer op hun gevoel werken. Lekker experimenteren met een mix van materiaal en techniek/gereedschap. Ik ben echt heel trots op deze groep 8 van de Lucebertschool. Wauw, en dit is alleen nog maar de achtergrond, in enkele gevallen denk ik dat het schilderij al bijna af is. Wat een talent!!

October 26th, 2014

Mark Rothko: The Painting Techniques & Restoring

AB EX NY: The Painting Techniques of Mark Rothko: No. 16 (Red, Brown, and Black)

Filmed over 18 months, the story behind the restoration of Mark Rothko’s ‘Black on Maroon’.

More Rothko…..

October 25th, 2014

Gr 5: Lucebert en pastelkrijt

Met ‘De KunstKoets’ verzorg ik een Lucebert kunstproject. Heerlijk, abstract expressionisme, lekker spelen met materialen, vorm en kleur. Lucebert was kleurenblind, deze kinderen (voor zover ik dat kan vaststellen) niet. Zij hebben kennisgemaakt met de techniek van pastelkrijt, de kleuren het wrijven enz.  Daarna met verf nog een mooi kleurtje als achtergrond. Ze zijn nog niet helemaal af, maar dat geeft niet want zij hebben nog één les om dit af te maken. @Lucebertschool.

 

October 24th, 2014

Gr 6: Lucebert en inktvlekken.

In een eerdere post zag je hoe een kunstenaar zijn ‘Daily monster’ maakt. Kijken wat er ontstaat, spelen met vormen, lijnen en het materiaal. Echt heerlijk om te doen, dat merkte ik toen ik een lesvoorbeeld maakte. Het Lucebert- kunstproject begint al aardig vorm te krijgen. Alle groepen hebben een 3D werkstuk gemaakt, in dit project is dat klei. Lucebert heeft ook veel met keramiek gewerkt dus leek mij toepasselijk. Nu zijn alle groepen bezig om hun 2D werkstuk te maken. Half november, is een deel van het werk te zien in de Lucebertschool en bieb van Bergen.

October 23rd, 2014

Gemeentemuseum Den Haag – Mark Rothko

Rothko tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag, tot 1 maart 2015!

‘Puzemuze of op weg naar Rothko’ mooi kinderboek! Lijkt me een mooi boek, om bij een les Rothko te gebruiken.

Van blozend roze en jubelend geel, tot knallend blauw en somber zwart. Wanneer je voor de immense doeken van Mark Rothko (1903-1970) staat, voel je hoe je zijn wereld ingezogen wordt. De kleurvelden, opgebouwd uit zinderende verflagen, zijn van een ongekende intensiteit en verbeelden universele gevoelens als angst, extase, tragiek en euforie. Rothko was een intense kunstenaar die alles gaf en zoals vaker met grote kunstenaars, een moeilijk leven kende; gevoed door de ontgoocheling die de wereldoorlogen teweeg hadden gebracht en geteisterd door depressie. Een getormenteerde ziel die tot grootse kunst in staat was, en mensen tot op de dag van vandaag hiermee troost en verwondert. De tentoonstellingen van de Amerikaanse kunstenaar trekken een groot publiek en op veilingen levert zijn werk recordbedragen op. Het Gemeentemuseum Den Haag kondigt met trots een nieuwe tentoonstelling van de kunstenaar aan, vanaf september, meer dan veertig jaar na de laatste presentatie van Rothko in Nederland. Een unieke mogelijkheid om te genieten van Rothko’s werk, de tentoonstelling is enkel in Den Haag te zien en zal niet doorreizen.

October 22nd, 2014

Kleuters: Lucebert & abstract expressionisme

De kleuters van de Lucebertschool uit Bergen, hebben keihard gewerkt aan hun 2e opdracht. Voor het schoolbreed Lucebert-kunstproject hebben zij al een kleiopdracht gemaakt, nu maken zij een schilderij. Lekker mengen met verf, gouache want daar werkte Lucebert ook graag mee.

Abstract expressionisme met kleuters dat is zo vanzelfsprekend en ook zo ontzettend gaaf om te doen. Geen kant en klare werkjes maar tijd op te spelen met vormen, kleuren en techniek van materialen. Met De KunstKoets werk ik vanuit de leerlijn voor het PO.

 

October 20th, 2014

Speedpainting: Dance with the flowers again

Dit lijkt me zo heerlijk, om op een heel groot doek werken. Mijn atelier is daar te klein voor. Ik wil van een afstand kijken naar mijn doek of de verhoudingen & compositie mij bevallen. Daar moet je een goed oud gebouw voor hebben (bv school) met hoog plafond.

October 16th, 2014

DAILY MONSTER