Archive for December, 2014

December 17th, 2014

Gr 7: De alternatieve kerststal/ Stencilling

Met allerlei mallen en zelf gemaakte stencils hebben de leerlingen op een plaat hout gewerkt. Regelmatig mag ik in de houtbak van de bouwmarkt snuffelen voor scholen en dan vind ik meestal hele mooie bruikbare platen. De kinderen hebben met acrylverf gewerkt. Thema Kerst: ‘de drie wijzen uit het oosten’. In dit filmpje wordt het kerstverhaal heel duidelijk verteld. Meer kerst…..

December 16th, 2014

Gr 8: kerstkaarten en linosnede

Heerlijk gewerkt met gr 8. De kinderen hebben hun prachtige ontwerp van de uil op het linoleum gezet en uitgegutst. Dan was het nu eindelijk tijd om de afdrukken te maken. Spelen met kleuren en verschillende papiersoorten.

December 15th, 2014

The Christmas Story/ Het kerstverhaal

The story of Christmas as told by the children of St Paul’s Church, Auckland, New Zealand.

Het kerstverhaal, duidelijk en mooi gemaakt. Ik denk dat het kinderen erg aanspreekt juist omdat het door kinderen is gemaakt. Voor BB prima tijdens de Engelse les en voor de OB en MB met vertaling van de leerkracht!
Momenteel werk ik met De KunstKoets op een openbare school. Wij zijn bezig met het thema: kerst. Soms moet ik vreselijk lachen om de opmerkingen van kinderen over het kerstverhaal. Kinderen leggen mij uit dat we een elfje aan het kleien zijn. Ik leg uit dat het een engel is. Dat gaat er bij heel veel kinderen niet meer in;). Grappig om te zien hoe dit aan het veranderen is.

December 14th, 2014

Gr 3: afdruktechniek/ eindresultaat, Kerstkaarten & Rudolf

Met de techniek van gelli plate hebben de kinderen van gr 4 hun kerstkaart afgedrukt. Mooi effect en de kinderen leren om in lagen af te drukken. In deze oudere post kun je zien hoe dit werkt. De mal van Rudolf heb ik bij Blokker gekocht voor €o,79.

De kinderen hadden dikke pret om met allerlei materialen laag over laag af te drukken, kleuren te mengen. Als laatste Rudolf met rode neus en glitter, de kinderen waren zo blij verrast met hun resultaat;). Ik heb de print gesneden en uit het restmateriaal een etiket/label geknipt om het nog iets feestelijker te maken. Hier zie je een paar foto’s van de les in eerdere postMeer kerst…..

December 13th, 2014

Gr 3: Klei & engeltjes/ Clay & angels.

De kinderen van gr 3 hebben heerlijk gewerkt aan de afwerking van hun kerstengel. Dat is altijd het leukste  van de hele klus, na het maken, drogen en bakken mogen de kinderen helemaal los, met verf. Natuurlijk mag goud niet ontbreken;) Meer kerst…..

First grade painting their Christmas angel. The best part of the job and you can’t do it without using gold;) More Christmas….

 

December 9th, 2014

Gr 4: afdruktechniek/ kerstballen

Afdruktechniek volgens de leerlijn van De KunstKoets voor de basisschool.
De kinderen van groep 4 hebben goed gekeken naar kerstballen (decoratie en vorm). Maar ook: hoe worden kerstballen gemaakt, dat heel veel prachtig gedecoreerde ballen uit Polen komen, de kerstballen met de hand worden beschilderd en dat er heel veel glitter wordt gebruikt. Het was een superleuke les met gr 4 en de kinderen zijn ontzettend trots en verrast over het resultaat;). Meer kerst…..

December 5th, 2014

Gr 8: Linosnede/ uil. Gr 4: Kerstballen #Kerstkaarten


Groep 8 heeft een prachtig gestileerd ontwerp gemaakt voor hun kerstkaart. Dit wordt dus een uil en zij werken op kurk-linoleum. Werkt heel erg makkelijk voor de kinderen.
De meeste kinderen hebben het ontwerp af en overgenomen op hun linoleum. Nu even leren hoe je met een guts omgaat, de goede hoek anders snijden ze te diep. Qua veiligheid: je legt die hand waarmee je niet gutst altijd achter die hand waarmee je wel gutst. Mocht je uitschieten dan schiet de guts niet in je andere hand uit. Bovendien niet in de richting van je buurman of buurvrouw werken;)

Voor kinderen is het een nieuwe techniek en heel leuk om te zien hoe enthousiast zij zijn. Dit is nog maar het ontwerpen en gutsen, nu nog afdrukken. Dat geeft altijd zoveel verbazing. Afdruktechniek geeft bijna altijd een super effect.


Gr 4 heeft de eerste laag van hun kerstkaart afgedrukt, volgende week de 2e laag;)
Meer kerst…..