Archive for February, 2015

February 28th, 2015

Living in South Korea: A Day in the life

Achtergrond info over het leven (oa school) in Zuid-Korea. In het eerste filmpje zie je een jong stel, zij is lerares.

Living in South Korea: A Day in the life

VLOG #1 | South Korea
In dit filmpje ga je een dagje uit, het wordt een kijkje in een warenhuis, supermarkt, restaurant, tempel en een zwembad.

Meer Zuid-Korea/ De Rijp, klik hier.

February 22nd, 2015

Gr 5&6: Boeddisme in Zuid-Korea

Ik heb het Boeddisme gekozen omdat dit typisch Aziatisch is en een inspiratiebron voor de BeVo lessen;). In het filmpje zie je wat Boeddisme voor kinderen in Zuid-Korea is.
In Zuid-Korea staan meer dan 10.000 tempels.

Voorbeeld voor de groepen 5&6, een boeddha van klei.

Bulguksa Tempel

Yonggungsa Dragon Temple

Giant Bronze Korean Buddha at Gagwonsa Buddhist temple : Mt. Taejosan, Cheonan, Korea

Boeddhisme is niet het belangrijkste geloof in Zuid-Korea. Eigenlijk is maar een klein deel van de inwoners Boeddhist, hier wat cijfers: Christen 26,3% (Protestant 19,7% en Rooms-katholiek 6,6%), Boeddhist 23,2%, Anders of onbekend 1,3% en Geen 49,3%.

Meer Zuid-Korea/ De Rijp, klik hier.

February 21st, 2015

South-Korea: Dancheong/traditionele patterns.

 

Beauty of Dancheong from Yoon Sena on Vimeo.

Wikipedia: Dancheong refers to Korean traditional decorative coloring on wooden buildings and artifacts for the purpose of style. It literally means “cinnabar and blue-green” in Korean. It is based on five basic colors; blue (east), white (west), red (south), black (north), and yellow (center).Dancheong has various symbolic meanings. Dancheong also represented social status and rank by using various patterns and colors.It functions not only as decoration, but also for practical purposes such as to protect building surfaces against temperature and to make the crudeness of materials less conspicuous. Applying dancheong on the surfaces of buildings require trained skills, and artisans called dancheongjang designed the painted patterns. More….

Meer Zuid-Korea/ De Rijp, klik hier.

 

 

 

 

February 20th, 2015

Gr 3&4: Zuid-Korea/De Rijp, voeding en keramiek.

Het subthema voor de groepen 3&4 is ‘voeding’ (Zuid-Korea<>De Rijp). Zij gaan van klei verschillende onderdelen van een servies maken zodat zij de gerechten in de sfeer van Zuid-Korea kunnen presenteren. De eerste eetstokjes zijn al gekocht, heel goedkoop bij Xenos, 10 paar stokjes voor €0.99. De gerechten moeten makkelijk zijn en het moet de kinderen aanspreken. Nu lijkt mij noodles maken heel erg gaaf om te doen. Wat ook handig is je kunt de noodles op meerdere manieren gebruiken, bv. noodles met vis of noodles verwerkt in een soep of salade. Makkelijke hapjes voor het eindfeest/ afsluiting met speciale gasten;). Meer Zuid-Korea/ De Rijp, klik hier.

WIKIPEDIA:
De Koreaanse keuken, gericht op de eenvoudige mens, is gebaseerd op rijst, groenten, vis, zeewier en tofu (dubu in het Koreaans). Typische Koreaanse maaltijden staan bekend om het grote aantal bijgerechten (banchan) welke rijst, soep en kimchi (gefermenteerde groenten) vergezellen. Drie, vijf en soms wel twaalf bijgerechten worden geserveerd, afhankelijk van de gelegenheid. Koreaans eten verkrijgt zijn smaak door combinaties van sesamolie, sojapasta, sojasaus, zout, knoflook, gember en, het belangrijkste ingrediënt, chilipepers, welke de speciale pittige smaak geven. Meer….

February 18th, 2015

Gr 7&8: Weltevree/Hamel & Zuid-Korea/De Rijp

Jan Janse Weltevree is het subthema voor gr 7/8. Schoolbreed is het thema: De Rijp <> Zuid-Korea. Na de voorjaarsvakantie komt De KunstKoets aan in Westgraftdijk/ De Rijp bij De Vinckhuysenschool. Geweldig ritje met mijn koets, pontje en dan langs een dijk, heel schilderachtig en oer-Hollands. Ik krijg direct een Ot&Sien gevoel;). Hieronder zie je info over Weltevree,  hij en Hamel waren de ontdekkers van Zuid-Korea.

Standbeeld in De Rijp van Jan Janse Weltevree. Gemaakt door Elly Baltus, omdat er geen afbeeldingen bekend zijn van Weltevree heeft zij het beeld opgebouwd met allerlei spullen die te maken hebben met het leven van Weltevree. Scheepsonderdelen, een geweer en handelswaar van toen en nu. Van de zomer heb ik het beeld bekeken van dichtbij. Ik ontdekte telkens weer iets nieuws, heel speels. Een camera een speelgoedauto of boot. Heel gaaf om hier natuurlijk iets mee te doen met de kinderen. In De Rijp staat het museum ‘in ‘t Houten Huis’. Zij hebben lespakketten voor scholen, ook over Leeghwater. Een replica van dit beeld staat in Seoul. Meer Zuid-Korea/ De Rijp, klik hier.

Het boek van het filmpje, historisch kinderboek over Weltevree geschreven door Peter Smit.

Op dit blog zie je mooie afbeeldingen van de reis van Hendrick Hamel, zoals deze landkaart.

landkaart met de reis van de Sperwer in 1653

Hendrick Hamel is in 1630 in Gorinchem geboren. Op 17 november 1650 verliet hij Nederland aan boord van het jacht Vogelstruis als bosschieter. Op 4 juli 1651 kwam hij aan in Batavia. Verder is er betrekkelijk weinig bekend over Hendrick Hamel. Hij is beroemd geworden dankzij het rapport, het “Journael” dat hij voor de Gouverneur-Generaal en de Heren XVII heeft geschreven naar aanleiding van de opmerkelijke belevenissen van de schipbreukelingen van de Sperwer, in 1653 gestrand op een eilandje voor Korea. Het Journael is bewaard gebleven en ligt in het Nationaal Archief in Den Haag. De kopie die voor het archief in Batavia is gemaakt, is verloren gegaan. Meer….

Hamel heeft ook een standbeeld in Nederland en in Zuid-Korea

February 17th, 2015

Lesidee: Pablo Picasso/ Abstract Portrait

Wil je met de kinderen mooie kunst maken dan is dit een goede les. Vergt weinig tijd qua voorbereiding. Panda of Wascokrijt, wit A3 papier (of halve tekenvellen), wat stukjes gekleurd papier, lijm en schaar. Kijk eerst naar dit filmpje: Picasso/ gezichten . Leg aan de kinderen uit dat hij eerst zo realistisch mogelijk werkte (zo echt mogelijk) en daarna gebruikte hij veel meer zijn fantasie. Hij ging spelen met de vormen, zoals de ogen, neus, oren en mond (OB&MB). Dit heeft met het gezichtspunt van de kijker (schilder) te maken, die nu de vormen in het gezicht schilderde die hij eigenlijk niet kon zien (BB). Voor de BB is de techniek van schetsten met houtskool en daarna schilderen met plakkaat/acrylverf een mooie uitdaging.
Meer Picasso…

February 16th, 2015

EXPO: Jopie Huisman project @DeBoswaid

Momenteel is de expo over het werk van Jopie Huisman te zien in De Boswaidschool/ Egmond a/d Hoef. Alle groepen hebben kennisgemaakt met zijn werk zie eerdere posts.

Voor mij is dit project nu afgerond en ga ik met De KunstKoets verder naar een andere basisschool. Nu hard werken aan de voorbereidingen voor project over Zuid Korea en De Rijp, lesvoorbeelden, roosters, lesformulieren, materialen checken/uitproberen en dan gaan we in galop;)

February 11th, 2015

Het Gr 3: monotype & Jopie Huisman²

De kunstwerken van gr 3 zijn klaar voor de expo morgen in De Boswaidschool. Alle groepen hebben lessen in afdruktechniek en klei/keramiektechniek gehad. Ze  zijn erg trots op hun werk (juf ook;). Vanaf 15.15u start de expositie over Jopie Huisman en techniek.

Het subthema voor gr 3 is vervoer. Daarom hebben de kinderen een afdruk gemaakt van een straatje. Zij maakten 2 stempels gemaakt van huizen, een monumentaal pand uit hun dorp (Egmond aan de Hoef) en een van hun eigen huis. Verder zie je een oude VW Kever, tractor en de kat mocht ook niet ontbreken. Meer Jopie Huisman…...

February 8th, 2015

Hoe schilder ik: een portret met olieverf!

Prachtig om te zien hoe Yuehua He vanuit een paar bruine lijnen een portret opbouwt. Heel knap als je deze techniek onder de knie hebt. Kijken en zoeken naar de verhouding en de juiste lijnen. Daarna is het invullen met de juiste tinten, licht en schaduw. Bij 7.23 min maakt de video een grote sprong, ik neem aan dat hij in de tussentijd voornamelijk heeft gewerkt met een doezelaar en mogelijk een glaceerlaag.

February 6th, 2015

Gr 5/6: Het kippenhok en Jopie Huisman.

De prachtige docu animatievideo ‘Deurtje’ van een kippenhok gaf mij de inspiratie voor een les in afdruktechniek. De kinderen hebben hun kippen afgedrukt en kunnen nu drogen. Volgende week nog wat aan het kippenhok werken en dan kunnen de kippen in hun hok. Eind volgende week wordt de expo over Jopie Huisman ingericht, dus dan moeten alle kunstwerken af zijn. Meer Jopie Huisman…...


Het deurtje van dit oude kippenhok mocht Jopie hebben. Hij wilde dit zo realisctisch mogelijk op het doek zetten.