Archive for March, 2015

March 29th, 2015

Hoe schilder ik: een portret

Portret in acyl door Rem de Boer from Atelier magazine on Vimeo.

Rerm de Boer laat zien hoe je een portret opzet en schildert met acrylverf. Op een oudere post, zie je hoe je een portret kunt schilderen met olieverf, klik hier voor de video

Rem deed ooit mee aan het programma: ‘Sterren op het doek’, klik hier voor deze aflevering.

Hieronder zie je portretten die ik heb geschilderd met olieverf, lekker groot, met penseel en paletmes. Dit zijn mijn twee mooie zonen;)

Beide doeken zijn 70×100

Meer van mijn werk ………

March 23rd, 2015

Een grote Yin-Yang-mozaïek maken/ schoolbreed

Dit is de Yin-Yang voor de ambassadeur van Zuid-Korea (doek 70×70). In het kleine rondje heeft de BB het logo van de school geschilderd met parelmoerverf.

Deze Yin-Yang is voor de school (paneel 115×115).

Voor het cultureel erfgoed project Zuid-Korea/De Rijp heb ik gezocht naar de traditionele kunstvormen van dit land. Hieronder zie je 2 voorbeelden  van mozaïeken met (parelmoer) schelpen, ingelegd in hout.

De vraag van school was kun je een schoolbreed kunstwerk maken dat als aandenken op school blijft hangen/staan. Leuke uitdaging, verschillende lessen had ik al bedacht maar ik had nog niets bij hun mozaïekkunst.

Ponsen bij de Hema (€0.99)en Action (€0.75).

Maar ja, parelmoer van schelpen gemaakt is niet zo makkelijk. Toen kwam ik op het idee om alle kinderen in 3 kleuren met parelmoerverf een stukje (op dik papier) te laten schilderen. Dit namen ze mee naar de les. Uit al die stukken geschilderd papier hebben zij figuurtjes geponst. Bloemen, vlinders en eigen gemaakte bloemblaadjes (BB). Omdat de school zo enthousiast was hebben we nog 2 kleinere Yin-Yangs gemaakt, dit werden de cadeaus voor de ambassadeur van Zuid-Korea en voor de Burgemeester van Alkmaar. Meer Zuid-Korea/ De Rijp, klik hier.

March 20th, 2015

Afsluiting cultureel project: Zuid-Korea/De Rijp

Voor en met OBS Vinckhuysen werk ik, De KunstKoets , al een paar weken aan dit project  . Gisteren 19 maart was de afsluiting van het project Zuid-Korea/ De Rijp. De ontdekker van Zuid-Korea, Jan Janszoon Weltevree is weer thuis. Na een kleine omweg via Azie en een tijdmachine stond hij gisteren in West-Graftdijk/ De Rijp. Daar waar hij geboren is. De kinderen van gr 7/8 hebben dit standbeeld gemaakt nav het standbeeld van Weltevree in de Rijp en de replica in Seoul. Weltevree is beroemd in Zuid-Korea en het verhaal over zijn leven wordt nog steeds verteld/gelezen. Als je naar het originele beeld kijkt dan ontdek je camera’s, speelgoedautootjes enz. Dit vond ik een geweldig uitgangspunt voor de gr 7/8.  Dee kinderen verzamelden oude spullen van zolder maar vooral oud speelgoed en daar mochten zij een beeld van maken. Gr 8 maakte de voorkant en gr 7 zijn achterkantje;). Lesdoelen: compositie, vorm in 3D opbouwen, stevige constructie en als laatste mochten de leerlingen zich uitleven met de verfspuitbussen. De jongens van gr 7/8 kwamen met hun gereedschapskist op school, handig als kinderen zelf een accuboor hebben;). Ik kreeg bijles over bouten, moeren en ringetjes, heel gaaf!

Alles moest af, want hoog bezoek zou ‘s middags op OBS Vinckhuysen het project komen bekijken. Het beeld is door een collega super mooi voor mij verankerd aan het hek. Lekker stevig want in de polder aan een dijk, kan het heel hard waaien. Het is een prachtige omgeving, kinderen komen met bootjes naar school, mooi cultureel erfgoed. Maar plots tussen alle nostalgie knalt dit beeld de dijk af!! ‘s Middags arriveerden, de Ambassadeur van Zuid-Korea, de burgemeester & wethouder van Alkmaar. Zij moesten het bruggetje over en daar stond hij, Weltevree;)

Hieronder het originele beeld uit De Rijp (kunstenares: Elly Baltus te Bergen N.H.)

Meer Zuid-Korea/ De Rijp, klik hier.

March 18th, 2015

Snel lesidee: Paaseieren van deeg of klei.

Leuk paas ideetje, gemaakt van de goedkope klei van de Action. De enige ervaring die ik heb met dat soort zelfdrogende klei is dat het vrij taai is en snel kan brokkelen. Ik heb dit idee gevonden op dit blog, daar wordt de tip gegeven dat je de eieren ook van brooddeeg kunt maken. De klei van Action laat je een nachtje drogen (groot voordeel) en brooddeeg moet je bakken, zie recept (laat nu wel de ecoline weg zodat je de eieren kunt schilderen).

Goed lesdoel:

Gr 1/2: primaire kleuren mengen, ritme en herhaling (in de kring bespreken wat patronen zijn (reeks), waar zie je patronen (kleding, behang, cadeaupapier enz).

Gr 3/4: secundaire kleuren mengen, patronen ontwerpen, laat de kinderen eerst patronen schetsen op een werkblad van eieren (werkblad: eieren leeg)

Makkelijk en een heel vrolijk resultaat! Dit gaan we vrijdag doen. Meer Pasen…..

 

 

March 16th, 2015

Snel lesidee: Paaseieren afdrukken.

Makkelijk lesidee, afdruk techniek voorjaar/ Pasen. Staat op dit blog. In de post van gisteren liet ik zien hoe je met aardappelstampers mooie afdrukken kunt maken. Nu is het niet simpelweg in de verf (plakkaat of acryl) dopen maar met een kwast verschillende kleuren op de stamper aanbrengen. De uitleg zie je op haar blog. Het gras zou ik anders doen, laat de kinderen het gras later eroverheen schilderen dat geeft de les goede lesdoelen. Lesdoel 1: zelf groene verf maken (primaire kleuren mengen) blijft toveren. Bovendien laat je de kinderen het gras later schilderen (als de eieren droog zijn) zodat ze deels over hun mooie eieren moeten schilderen (voor sommige kinderen een beetje eng om te doen;). Het 2e lesdoel is dan overlapping, waardoor perspectief/diepte ontstaat. Meer Pasen…..

 

 

 

March 13th, 2015

Gr 1/2: Kimono’s maken. Zuid-Korea/De Rijp

Alle kleuters maken een lint (sjerp) voor hun Hanbok dit is de traditionele  Zuid-Koreaanse kimono. De Hanbok voor de vrouwen bestaat uit een lange ‘wikkelrok’, kort jasje en sluit met een mooi lint. Voor de mannen een broek met een iets langer jasje en een lint. De Hanbok heeft vaak prachtige felle kleuren.

De groepen 1& 2 krijgen 2 grote stukken crêpepapier, de kleuren kiezen zij zelf. om het crêpepapieren jasje te kunnen sluiten hebben zij dus ook een lint (sjerp) nodig. Deze hebben zij gisteren gestempeld, daarbij maakte zij gebruikt van een reeks. De belangrijkste lesdoelen waren: ritme en herhaling maar ook het mengen van de primaire kleuren.

Meer Zuid-Korea/ De Rijp, klik hier.

March 11th, 2015

Gr 5/6: Tempels tekenen. Zuid-Korea/De Rijp

De kinderen hebben in de vorige les een Boeddha beeld van klei gemaakt. In de les van deze week was het onderwerp, de tempels van Zuid-Korea. De vorm van de tempels zijn bestudeerd en de kinderen kwamen al snel tot de conclusie dat het dak heel erg apart is. Loopt trapsgewijs op en is gebogen. Nadat we alle kenmerken hadden besproken mochten zij zelf hun tempel schetsen. Het belangrijkste lesdoel: in perspectief tekenen en schilderen. Diepte creëren door groot/klein (dichtbij/veraf), 1-puntsperspectief voor de trap hulplijnen/verdwijnpunt), overlapping, afsnijding en door gebruik te maken van lichte en donkere kleuren (ver is pasteltint). De kinderen hebben geschilderd met waterverf en Oost-Indische inkt.

Het schilderij werd daarna op de bodem van een doos geplakt. Een mooie achtergrond voor hun Boeddhabeeldje. Meer Zuid-Korea/ De Rijp, klik hier.

March 8th, 2015

Gr 7/8: Standbeeld J. Weltevree. Zuid-Korea/De Rijp

In een eerdere post heb ik iets uitgelegd over Jan Janse Weltevree, hij wordt gezien als een van de ontdekkers van Zuid-Korea. In De Rijp staat een prachtig standbeeld (replica hiervan staaat in Zuid-Korea).

De groepen 7 en 8 van de Vinckuysenschool, maken nu zelf een standbeeld. Het mooie van het echte beeld is dat deze is opgebouwd vanuit allerlei materialen, een autootje is een schoen enz. Dus dat is een mooie uitdaging voor de groepen 7 en 8. Kijk eens op zolder en neem zoveel mogelijk mee. Het enige wat de kinderen hoeven te doen is hun fantasie los te laten op het figuur. Hij wordt nu al heel grappig. gr 8 maakt de voorkant op een plaat hout en gr 7 de achterkant. Kinderen van gr 8 (en hulpouders) namen hun accuboor mee. Geweldige leuke samenwerking en het wordt vast een prachtig kunstwerk van de beide groepen. Volgende week gaan zij verder bouwen, daarna gaan zij alles schilderen, zodat het een eenheid wordt. Het beeld moet sterk genoeg zijn om buiten te kunnen staan.

March 5th, 2015

Gr 5/6: Boeddha van klei. Zuid-Korea/De Rijp

De groepen 5 en 6 hebben als subthema, het geloof. Het boeddhisme kleurrijk en oosters dus een mooie inspiratiebron. De satéstokjes haal ik voor het bakken uit de beeldjes, het gaatje is bedoeld voor een wierookstokje. Meer Zuid-Korea/ De Rijp, klik hier.

March 4th, 2015

Gr 4: Borden van klei. Zuid-Korea/De Rijp

De kinderen van gr 4 van de Vinckhuysenschool uit West-Grafdijk hebben zich heerlijk uitgeleefd met klei. Zij hebben als subthema: voeding. Deze prachtige borden zijn gemaakt om tijdens de  afsluiting heerlijke gerechten te serveren. In de komende weken verdiepen zij zich in de Zuid-Koreaanse keuken. Uiteraard worden de borden gedroogd, gebakken en geschilderd. Meer Zuid-Korea/ De Rijp, klik hier.