Gr 7&8: Weltevree/Hamel & Zuid-Korea/De Rijp

Jan Janse Weltevree is het subthema voor gr 7/8. Schoolbreed is het thema: De Rijp <> Zuid-Korea. Na de voorjaarsvakantie komt De KunstKoets aan in Westgraftdijk/ De Rijp bij De Vinckhuysenschool. Geweldig ritje met mijn koets, pontje en dan langs een dijk, heel schilderachtig en oer-Hollands. Ik krijg direct een Ot&Sien gevoel;). Hieronder zie je info over Weltevree,  hij en Hamel waren de ontdekkers van Zuid-Korea.

Standbeeld in De Rijp van Jan Janse Weltevree. Gemaakt door Elly Baltus, omdat er geen afbeeldingen bekend zijn van Weltevree heeft zij het beeld opgebouwd met allerlei spullen die te maken hebben met het leven van Weltevree. Scheepsonderdelen, een geweer en handelswaar van toen en nu. Van de zomer heb ik het beeld bekeken van dichtbij. Ik ontdekte telkens weer iets nieuws, heel speels. Een camera een speelgoedauto of boot. Heel gaaf om hier natuurlijk iets mee te doen met de kinderen. In De Rijp staat het museum ‘in ‘t Houten Huis’. Zij hebben lespakketten voor scholen, ook over Leeghwater. Een replica van dit beeld staat in Seoul. Meer Zuid-Korea/ De Rijp, klik hier.

Het boek van het filmpje, historisch kinderboek over Weltevree geschreven door Peter Smit.

Op dit blog zie je mooie afbeeldingen van de reis van Hendrick Hamel, zoals deze landkaart.

landkaart met de reis van de Sperwer in 1653

Hendrick Hamel is in 1630 in Gorinchem geboren. Op 17 november 1650 verliet hij Nederland aan boord van het jacht Vogelstruis als bosschieter. Op 4 juli 1651 kwam hij aan in Batavia. Verder is er betrekkelijk weinig bekend over Hendrick Hamel. Hij is beroemd geworden dankzij het rapport, het “Journael” dat hij voor de Gouverneur-Generaal en de Heren XVII heeft geschreven naar aanleiding van de opmerkelijke belevenissen van de schipbreukelingen van de Sperwer, in 1653 gestrand op een eilandje voor Korea. Het Journael is bewaard gebleven en ligt in het Nationaal Archief in Den Haag. De kopie die voor het archief in Batavia is gemaakt, is verloren gegaan. Meer….

Hamel heeft ook een standbeeld in Nederland en in Zuid-Korea

Leave a Reply