Hoeden maken gr 6 en 7 in Project Oude Meesters

Het idee voor het maken van hoeden uit de tijd van de Oude Meesters…17e eeuw/ Gouden Eeuw..kan op verschillende manieren maar hebben allemaal dezelfde basis:

1. kinderen nemen van thuis een mal mee…je kan het ook in circuit doen dan heb je minder mallen nodig en kun je makkelijker begeleiden ..of je laat hulpouders dit met kleine groepjes op de gang doen..hier hebben de meeste kinderen wel hulp bij nodig.

2. de mal kan een slakom (grootte van hoofd van kind) of iets dergelijks zijn…buiten/ onderkant moet glad zijn…dus niet zoals vaak bij een vergiet pootjes of randjes.

3. de kinderen krijgen allemaal een stuk kippengaas en zetten de bak op zijn kop op tafel en duwen daar kippengaas overheen….je ziet dan de vorm ontstaan

4. voorkom scherpe randen door gaas naar binnen te buigen ….maar laat wel (ligt aan ontwerp) een flinke rand om de bolle vorm staan. …zie foto’s      

5. de basisvorm is nu klaar…verder kun je het nu op verschillende manieren afwerken..bv alleen papier-maché ..eindig dan wel met 1 laag grauw WC papier..dan wordt het gladder en schildert mooier….of je eindigt niet met WC papier maar gaat over de papier- maché stukjes stof plakken…ook met dezelfde lijm….of je begint gelijk op het kippengaas met stof…plakken of vastzetten (naaien..nieten).

One Trackback to “Hoeden maken gr 6 en 7 in Project Oude Meesters”

Leave a Reply