TJALF SPARNAAY/ Megarealisme

TJALF SPARNAAY
Haarlem, 1954
autodidakt
techniek: olieverf op doek
De schilderijen van Sparnaay willen werken als donderslagen op ons netvlies. Naar gewone dingen die ons lief zijn leren wij anders kijken. Zijn techniek doet ons denken aan de Hollandse zeventiende eeuwse traditie, zijn onderwerpen zijn daarentegen zeer eigentijds

Vanaf 1987 werkt hij aan een imposant oeuvre, steeds zoekend naar nieuwe, nog nooit geschilderde beelden. Zijn Megarealisme is onderdeel van de eigentijdse en internationale stroming die Hyperrealisme wordt genoemd waarbinnen hij inmiddels als een van de belangrijkste schilders gezien wordt.

TJALF SPARNAAY
Haarlem, 1954
selftaught
works in oil on canvas
Tjalf Sparnaay’s paintings hit the retina like bolts of lightning in a clear blue sky. No other painter confronts us quite so clearly with ordinary objects that we hold dear.

Since 1987, he has been working on his imposing oeuvre, constantly seeking new images that have never been painted before. What he calls Megarealism is part of the contemporary global art movement of Hyperrealism, and Sparnaay is now considered one of the most important painters working in that style.

Leave a Reply