Archive for ‘Expressionisme’

June 3rd, 2014

Amsterdamse School 1910-1930/ architectuur

Wikipedia:
De Amsterdamse School is een stijl in de bouwkunst, te plaatsen in de periode van de Moderne Bouwkunst, waartoe ook onder meer De Stijl, het Nieuwe Bouwen, de Chicago School en het expressionisme gerekend worden, die als reactie op de zogenaamde neostijlen te zien zijn. Meer….

De Amsterdamse School kenmerkt zich door gebruik van expressieve en fantastische vormen, verwant aan het expressionisme. Ze is in zekere zin ook een reactie op het rationele werk van H.P. Berlage en dan in het bijzonder op de Beurs van Berlage (1898-1903), die dus uitdrukkelijk niet tot de Amsterdamse School behoort maar gezien kan worden als het begin van het Nederlandse traditionalisme. Ook kan de ontwikkeling verklaard worden uit de overgang van Nieuwe Kunst en de buitenlandse varianten als jugendstil en art nouveau naar wat later – zeker wat betreft de decoratieve kunsten ook wel tot de art deco wordt gerekend. In 1916 bekritiseerde Michel de Klerk de werkmethodiek van Berlage en beschreef daarmee indirect op welke manier de nieuwe beweging zich hiervan distantieerde.

Kijk hier voor oudere posts over de Amsterdamse School….

August 19th, 2013

Kandinsky: lesidee / lesson idea

Mooie les en heel duidelijk uitgelegd, kijk hier voor meer Kandinsky….more Kandinsky here….

August 17th, 2013

Alvaro Castagnet in Antwerp.

Alvaro Castagnet is a highly respected watercolour artist with an international reputation. His paintings capture the essence of his subjects with passion, boldness and elegance. In this film he travels to Antwerp and selects a range of subjects which include street views, a café interior, inside the railway station and one of the oldest bars in Antwerp painted at night.

December 28th, 2011

Thema Bergense school/ Abstraheren/ Lesidee schilderen.

De kinderen van gr 6 hebben gewerkt in het Thema “Bergense School”…cultureel erfgoed want de school staat in Bergen. Zij hebben typisch Bergense landschappen geabstraheerd…daarna uitgewerkt met acrylverf… het mengen en structuur/textuur waren belangrijke lesdoelen…daar leent acrylverf zich prima voor.Ik vind ze prachtig geworden.

Wikipedia:

De Bergense School is een stroming in de Nederlandse schilderkunst tussen 1915 en 1925 die wordt gekenmerkt door een expressionistische stijl met kubistische invloeden en donkere tinten. De kunstenaars woonden en werkten in of nabij het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen. Meer….

October 20th, 2011

animatiefilm gr.7a en 7b Van Reenenschool, Bergen

Op de Van Reenenschool (cultuurschool NH 2011!!) werken de kinderen elk jaar met de leskist en monumentenkist: Bergen. De Leerlijn voor AVV (AudioVisuele Vorming) heb ik hierin verwerkt.

  • gr. 5 subthema:  het schoolgebouw, geschiedenis en architectuur.        AVV: zelf een puzzeltocht maken in en om school met echte prijzen.
  • gr. 6 subthema:  Amsterdamse School architectuur in Park Meerwijk. AVV: kunstzinnige foto’s maken vanuit de leerlijn BeVO van deze wijk, digitaal bewerken en tentoonstellen.
  • gr. 7 subthema:  Bergense School, geschiedenis en kunstenaars.            AVV: animatie maken met als thema Bergense School
  • gr. 8 subthema:  Bergen en oorlog, mn. de slag bij Bergen.                         AVV: documantaire maken met filmcamera’s

In dit filmpje zie je het resultaat van de groepen 7, animatie met @ellela :

August 12th, 2011

Abstract Expressionist New York

June 24th, 2011

Abstract Expressionist Speed Painting

June 16th, 2011

Mark Rothko/”La spiritualità nei colori”

June 16th, 2011

Mark Rothko/ Abstract Expressionisme.

Wikipedia:
Mark Rothko (Daugavpils (Letland), 25 september 1903 – New York, 25 februari 1970) was een Amerikaanse schilder.
Marcus Rothkowitz, zoals hij oorspronkelijk heette, was een belangrijk vertegenwoordiger van het abstract expressionisme, met name van de zogenaamde colorfield-stroming. Lees meer op Wikipedia.

June 7th, 2011

PAUL KLEE/ groep 4 /gemengde techniek

De huisjes van Klee waren de inspiratie voor deze les…natuurlijk mochten de kinderen zoveel mogelijk kleuren mengen…want Klee was een meester in kleurenleer. Materiaal: aquarelpapier, waterverf en pandakrijt. Hier zie je meer over Klee