Archive for ‘Bauhaus/De Stijl’

June 3rd, 2014

Amsterdamse School 1910-1930/ architectuur

Wikipedia:
De Amsterdamse School is een stijl in de bouwkunst, te plaatsen in de periode van de Moderne Bouwkunst, waartoe ook onder meer De Stijl, het Nieuwe Bouwen, de Chicago School en het expressionisme gerekend worden, die als reactie op de zogenaamde neostijlen te zien zijn. Meer….

De Amsterdamse School kenmerkt zich door gebruik van expressieve en fantastische vormen, verwant aan het expressionisme. Ze is in zekere zin ook een reactie op het rationele werk van H.P. Berlage en dan in het bijzonder op de Beurs van Berlage (1898-1903), die dus uitdrukkelijk niet tot de Amsterdamse School behoort maar gezien kan worden als het begin van het Nederlandse traditionalisme. Ook kan de ontwikkeling verklaard worden uit de overgang van Nieuwe Kunst en de buitenlandse varianten als jugendstil en art nouveau naar wat later – zeker wat betreft de decoratieve kunsten ook wel tot de art deco wordt gerekend. In 1916 bekritiseerde Michel de Klerk de werkmethodiek van Berlage en beschreef daarmee indirect op welke manier de nieuwe beweging zich hiervan distantieerde.

Kijk hier voor oudere posts over de Amsterdamse School….

April 6th, 2011

Geschiedenis van de Amsterdamse school

Zie ook eerdere post: Museum het schip/ Amsterdamse school

February 3rd, 2011

Kandinsky and the Russian House Pt 2

Zie eerdere posts:
Meneer Kandinsky was een schilder/ Daan Remmerts de Vries
Animated Art – Wassily Kandinsky/ OB-lesidee
Wasily Kandinsky Animation/Bauhaus
De Stijl/Schooltv

February 3rd, 2011

Kandinsky and the Russian House Pt 1

January 7th, 2011

Van meubelmaker tot architect/Rietveld

September 18th, 2010

study of bauhaus

Wikipedia:
Het Bauhaus was een opleiding voor beeldende kunstenaars, ambachtslieden en architecten die van 1919 tot 1932 eerst te Weimar en later te Dessau was gevestigd.

De belangrijkste stoot tot de overwinning op het expressionistische Bauhaus kwam van buiten, van de Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg (Der wichtigste Anstoss zur Überwindung des exprestionistischen Bauhauses kam von aussen, von dem niederländischen Künstler Theo van Doesburg: zie Bauhaus Archiv Magdalena Droste “Bauhaus 1919 – 1933, pagina 54), die samen met Piet Mondriaan in 1917 de kunstenaarsvereniging De Stijl had opgericht.

Gropius’ studenten ontwerpen er efficiënte, elegante meubelstukken en gebruiksvoorwerpen. Strak van lijn, eenvoudig van vorm, zeer functioneel. De opklapbare meubels, bedoeld voor de klein uitgevallen arbeiderswoning, of de vrijgezellenkast op wieltjes die je aan twee kanten kan openen, vallen op in het gamma. Multifunctionaliteit lijkt heruitgevonden door Bauhaus.

Bauhaus is zowel een kunstenaarsschool, een pedagogisch project als de wieg voor het Bauhaus-ontwerp. De kunstenaarsschool evolueert van een academie voor kunst & architectuur naar een fenomeen.
In de school zelf wordt les gegeven op een manier die nooit eerder is vertoond. De studenten dienen hun eigen creativiteit te exploreren door te werken met de meest uiteenlopende materialen. Er wordt bewust en gedreven gezocht naar een architectuur die maatschappelijke impact heeft.

In Berlijn bevindt zich sinds 1979 het Bauhaus-Archiv, een museum over het Bauhaus.

September 16th, 2010

Wasily Kandinsky Animation/Bauhaus

Na de 1e WO keerde hij terug naar Duitsland en in 1922 werd hij professor aan het Bauhaus van Weimar, waaraan Paul Klee al verbonden was. Hier begon de meest productieve periode uit Kandinsky’s leven. Hij noemde het zelf “de tijd, gekarakteriseerd door een lyrisch geometrisme”.

September 12th, 2010

gravity/ Mondriaan

Leuk om te laten zien voordat je een les over Mondriaan begint….zo kunnen de kinderen zien hoe makkelijk je kunt spelen met verschillende vormen van rechthoek/ vierkant en daarbij lijnen ..dik en dun..daarna komen pas de (primaire) kleuren aan bod…hoe maak je daar een goede compositie van…

September 12th, 2010

Piet Mondrian – A Journey Through Modern Art

Mooi voorbeeld hoe het abstraheren werkt…..

September 11th, 2010

Mondriaan Stopmotion Animation

Grappige animatie…zo simpel kun je dus iets doen met AudioVisuele Vorming….