Archive for ‘Dans’

March 5th, 2016

Meervoudige Intelligentie & Muziek³

De kunstwerken zijn af en te bekijken vanaf 7 maart 2016 op de Van Reenenschool in Bergen. De kinderen hebben gewerkt vanuit de leerlijn voor afdruktechniek.

Meervoudige intelligentie was een pilot van De KunstKoets en de school. Heel erg gaaf om te doen maar wel een totaal andere benadering van cultuureducatie en de leerlijn (in dit geval) afdruktechnieken. Het was behoorlijk zoeken voor mij, de kinderen waren gelukkig erg enthousiast.

Vooral de groepen 5/6, zij mochten een muziekinstrument maken van een jerrycan. Dat zij zelf mochten bepalen hoe zij de recycle-materialen gebruikten vonden zij een feest. Zij hebben gewerkt met de techniek van stencilling (graffiti). Naast het pimpen en ombouwen van een jerrycan was er nog een voorwaarde, nl dat de jerrycan een muziekinstrument werd. Dat was zoeken, veel kinderen kozen voor de gitaar (deels kopieergedrag) één jongen maakte een piano met snaren en toetsen. Het onderstaande filmpje heb ik laten zien over de cajon. Mooi instrument met metalen snaren, klankbord eens soort vierkante trommel met een gaaf geluid. In dit filmpje zie je hoe je een eenvoudige beat maakt.

Uiteraard heb ik tijdens de lessen veel muziek laten horen om te inspireren en zij hebben in kleine groepjes met hun nieuwe muziekinstrument een beat gemaakt en gepresenteerd aan elkaar.

Ik wil mij nog veel meer verdiepen in Meervoudige Intelligentie (MI)en cultuureducatie. Ik wil een training volgen maar weet nog niet waar en hoe, mocht je suggesties hebben dan hoor ik het graag. het gaat niet om MI in het algemeen maar om de combinatie van MI & Kunst & Leerlijnen (SLO).
Meer over Meervoudige Intelligentie, kijk hier…
Meer over het dit thema Muziek, kijk hier….

February 23rd, 2014

Kenia- Afrika-Muziek/ Kenya- Afrika- Music/ STOMP

Dit is een prachtige video over ritme, helaas is het geen Keniaanse stam. Deze stam leeft in West-Afrika. Ik wil met de kinderen muziekinstrumenten maken van afval. Volgens mij is dit de Afrikaanse versie van ‘Stomp’.
This is a beautiful video about rhythm, unfortunately, it is not a Kenyan tribe. This tribe live in West Africa. I want to make musical instruments with the kids, from garbage. I think this is the African ‘Stomp’.
Meer Kenia/ More Kenya

January 21st, 2014

Avro kunststroom – Kinderen en CoBrA


Bij een kunstproject over CoBrA zou ik eerst heel veel kunst aan de kinderen laten zien, zodat zij een beeld krijgen van wat deze kunstenaars zoal maakten. Daarna of tijdens het project kun je dit filmpje laten zien. In deze video vertellen kinderen hoe zij de CoBrA kunst ervaren. Dit kan een mooie discussie opleveren met de groep (filosofie/ VTS). Benoem wat je ziet en voelt bij een bepaald schilderij, beeld, gedicht enz. Hoe zou jij dat gevoel kunnen laten zien? Wil je dan een soort beeld maken (aan welk materiaal denk je?) of wil je dit gevoel laten zien met een dans, gedicht, schilderij of animatie? Hoe klinkt de muziek hierbij (hard, zacht, snel, langzaam)? Of welke woorden komen bij je op (zonder echt te dichten)? Welke kleur en vorm hoort daarbij en hoe groot of klein moet dat zijn? Kinderen kunnen ook hun vorm vinden in Audio Visuele Vorming, een animatie maken i Pad/PC.

Naar mijn mening, zijn kinderen ‘out of the box’, zij kunnen vanuit zo’n prachtig perspectief kijken/voelen. Dat moeten zij vooral behouden, als leerkracht kun je handvatten geven, zodat zij leren hoe zij deze gevoelens/ervaringen vorm kunnen geven.

Opdracht:

  1. kijken naar heel veel kunst van de CoBrA groep, klik hier voor heel veel voorbeelden (categorie CoBrA)
  2. filosoferen hierover
  3. bedenken met welk materiaal/ techniek zij willen werken (individueel)
  4. kinderen werken aan hun kunstwerk (dans, gedicht, schilderij, beeld). Als dit moeilijk te regelen is ivm klassenmanagement dan kun je 3 of 4 lessen maken en elke les werken vanuit een andere discipline.

 

May 16th, 2011

Janie Taylor for Chloe/ Dans

January 26th, 2011

Onion Pinch Baroque Counterpoise

De interactie tussen de kurk installatie; Onion Pinchen en dansers geeft…….VORM, beweging, ritme en herhaling….
Werk van Caterina Tiazzoldi en Eduardo Benamor Duarte

TRAILER – Onion Pinch Baroque Counterpoise from Vito Custodero on Vimeo.