Archive for ‘Installaties’

April 20th, 2016

Moderne Kunst: Picasso & Afdruktechniek


Dit zijn de prachtige 3D portretten van de kinderen van gr 3 en 4. De kinderen hebben naar het werk van Picasso (zie eerdere post voor inspiratiebron) gekeken. Ik heb nog even het liedje gezongen ‘ik ben zo blij …dat mijn neus van voren zit en niet opzij’. Bij Picasso weet je het maar nooit,  waar hij jouw neus tekent of hoeveel ogen hij jou geeft. Na de kennismaking met kubisme mochten zij zelf een gezicht ontwerpen. Vervolgens hebben zij dit ontwerp met een monoprint (afdruktechniek) uitgewerkt. De laatste klus was het in elkaar zetten van de portretten en dat was een heel leuk klusje samen met hulpouders. Nog hartelijk dank ouders!!

Van alle kinderen van de school is een portretfoto gemaakt en iedere groep heeft ze bewerkt (geschilderd of op de PC) naar hun ‘Kunstenaar’. De gezichten van deze groepen (incl. de leerkrachten) zijn kubistisch geworden. De portretten zijn een onderdeel van de schoolbrede installatie. Samen vormen zij, letterlijk en figuurlijk, een rode draad door de hele school (AudioVisuele Vorming).

Vanaf 12 u. vandaag bent u welkom om  de expositie ‘Uit De Kunst’ op De wissel in Uitgeest, te bewonderen. Meer over dit thema ‘Uit de kunst’/ Moderne kunst, kijk hier…

January 30th, 2016

Expositie: Duurzaamheid & Verbouwing


Het was een feestje gisteren in Alkmaar. Afsluiting met een eindexpositie van de Vinckhuysenschool, bij het Recycle bedrijf, GP Groot. Met alles erop en eraan, koffie, thee, limonade, snoep en koek. De kunstwerken komen goed tot zijn recht in de grote zaal van dit bedrijf. Het 72 luik gemaakt van afval hing stevig in een frame. Alle houten panelen zijn verbonden met schroefoogjes en haakjes en dat geeft een mooi ruimtelijk effect. Dank aan de de hulpmoeders voor het schroeven!!

Ouders, dhr J. Nagengast (wethouder van duurzaamheid), Robert Smid (directeur van de ISOB/bestuur openbaar onderwijs), de pers en natuurlijk de geweldige kunstenaars. Zij hebben keihard gewerkt aan afdruktechnieken en AudioVisuele Vorming (AVV). Het project is gestart met het maken van het 72 luik dit symboliseert de kracht van het ‘samen doen’. Het is een kleine school en dat geeft een hele speciale sfeer. De ouders, kinderen, het team, de gemeente en het schoolbestuur zetten zich allemaal in om de school te kunnen behouden. De school wordt in maart verbouwd en krijgt een buurthuis-functie. Uiteraard wordt alles duurzaam aangepakt.

Na het bekijken van de expositie hebben we samen een paar filmpjes bekeken, allereerst alle vlogs van gr 7/8. Goed gedaan met humor mooi bewerkt. Daarna een uitleg van Mark van GP Groot met een filmpje over hoe het bedrijf recyclede, indrukwekkend wat de mogelijkheden zijn. De kinderen kregen een pakketje mee met oa. een bidon fles van gerecyclede plastic en een pen gemaakt van een petfles. Maar eerst werden de vrijkaartjes voor het VEED Festival op 9 april in Amsterdam (YouTubers festival) uitgereikt.

Gisteren deed ik ook even een woordje en met de microfoon in mijn handen heb ik alles gezegd wat ik moest zeggen qua uitleg enz., maar niet wat ik wilde zeggen. Ik had willen zeggen dat de kunstenaars geweldig hebben gewerkt vooral het samenwerken deden jullie fantastisch en ik ben heel heel erg trots op jullie allemaal!!! GP Grrot en het team van de Vinckhuysenschool enorm bedankt voor de mooie samenwerking. Meer over dit thema/project, kijk hier….

January 15th, 2015

Installatie met 140 kinderen van de Montessorischool.(3)

De installatie hangt in de Montessorischool in Castricum, 145 dozen in de kleuren van het logo van de school. In de doos zit een briefje, daarop staat wat hun droom voor de toekomst is en wat zij later willen worden. Het was heel gaaf om te maken met enthousiaste kinderen, voor mij was het de eerste keer dat ik in een Montessorischool werkte. Wat mij heel erg opvalt is dat de kinderen erg sociaal, leergierig en zeer betrokken zijn. Hulp kon ik iedere keer krijgen van de BB kinderen, ook al was dat soms voor een pittige geduld-klus. Zij voelen zich verantwoordelijk want het is hun kunstwerk dus willen ze meehelpen.
Mooie ervaring! Voor deel 1&2 van de installatie kijk hier….

Patronen uit de 70′s (school bestaat 40 jaar dus de kinderen hebben zich verdiept in 1975, mode, patronen, vervoer, techniek, ‘Ren je rot’ gekeken en zelf naspelen). Daarna de dozen aan elkaar rijgen.

Buiten in de storm nog een deel van het logo met een sjabloon op de ‘kralen’ gezet, maar dan wel heel gaaf met een spuitbus. Van Amsterdam/ Talens heeft nu spuitbussen op acrylbasis dus zonder chemische bestanddelen. Bij het spuiten komt er wel altijd fijnstof vrij dus daarom toch beter even buiten werken (goed geventileerde ruimte kan ook). De BB mocht het graffiti- werk uitvoeren en dat vinden alle kinderen super om te doen.

 

January 12th, 2015

Installatie met 140 kinderen van de Montessorischool.(2)

Over de helft met de kralenketting van dozen, moet allemaal nog op goede volgorde worden gezet. De kleur geel is klaar, alleen maar rood was op de helft dus nu rood langzaamaan mengen met blauw….spannend of ik goed uitkom;) Volgende week mogen de bovenbouw kinderen nog één keer met een andere sjabloon de dozen afwerken. Dat wordt gedaan met een ander deel van het logo, op de onderkant van de doos/kraal. Daar verheugen zij zich nu al op want dat gaat met spuitbussen. Daarna alleen nog even rijgen en ophangen door de gangen, ruim 60m. Gelukkig krijg ik hulp van een handige conciërge! Voor deel 1 van de installatie klik hier……

 

January 7th, 2015

Installatie met 140 kinderen van de Montessorischool.

De Montessorischool in Castricum bestaat 40 jaar en daarom is het feest. Met De KunstKoets ben ik gevraagd om met alle leerlingen iets feestelijks te maken. Iets wat het hele verdere schooljaar blijft staan/hangen en waardoor direct te zien en te voelen is dat dit een speciaal jaar is. Alle leerlingen beschilderen een doosje in de kleuren van het logo van de school.

Een pittige uitdaging voor mij om in 140 stappen van geel > rood > blauw te mengen. Op de doos schilderen de kinderen hun naam en plakken zij het getal ’40′ (hebben ze in de klas met hun lk gemaakt). Maar voordat zij de doos dicht doen, stoppen zij hun werkblad over hun toekomst in de doos. Heel grappig wat daar allemaal uitkomt. Ik heb nu alleen nog maar met OB/ kleuters gewerkt.

Vraag: Wat wil je later worden? Antw: een boom. Prachtig hoe kinderen de wereld zien;) Natuurlijk heel veel prinsesjes, één kleuter wil niet alleen prinses worden maar wil dan ook wel een koning zoeken want dan kan zij koningin worden (oorzaak, gevolg;)!

Dit is het begin van de ketting met kralen, de kralen zijn de dozen en we gaan nog lekker even een paar dagen verder schilderen. Daarna mag de BB de afwerking doen met een spuitbus/ stencilling/ graffiti. Dit vinden alle kinderen altijd erg stoer om te doen. Volgende week wordt de ketting met kralen door de 60m lange gang, opgehangen in de school.

October 4th, 2014

Met gr 8 expositie inrichten in de bibliotheek #KBW2014

Het was heel gezellig in de bibliotheek van Bergen. De kinderen van gr 8 hebben vóór openingstijd een prachtige installatie van boeken gebouwd. Heerlijk om te doen. Zij hadden ontwerpen gemaakt en hier heb ik uiteindelijk een combi van gemaakt. Natuurlijk voor de Kinderboekenweek, dus dat werd een muur en een taart in vorm van een halve piramide.

Daar hadden wij duizenden boeken voor nodig. De afgeschreven boeken werden hiervoor ingezet. Het bouwwerk van boeken werd afgemaakt met ballonnen (kaarsjes op de taart) en met slingers. Toen was het feestelijke kunstwerk/ decor af. Andere leerlingen hadden het druk met de andere kunstwerken uit te stallen.

Alle groepen van de Van Reenenschool hebben werkstukken gemaakt tijdens de BeVo lessen van De KunstKoets. Een 2D en een 3D kunstwerk, volgens de leerlijn. Dit is een deel (bieb expo van 3-15 okt) van het werk, het andere deel is te bewonderen tijdens de Kunst10daagse van Bergen (16-26 okt), op de Van Reenenschool.

Later in de ochtend kwamen de ouderen van De Marke, voor een lekker bakkie, maar ook de illustratie van gr 8 (collagetechniek met daarin foto’s van de ouderen verwerkt als Sneeuwwitje, Rood kapje, Assepoester of Winnetou;). Zij konden nu ook de portretten op doek bewonderen van gr 6, vorige week op school gemaakt.

Bibliotheek Bergen bedankt voor deze mooie samenwerking!!

September 24th, 2014

Book Installation Timelapse/ #KBW2014

aMAZEme Timelapse (Created and Directed by Marcos Saboya and Gualter Pupo) 2

Een installatie van boeken! Heerlijk om dit eens met een heleboel kinderen te doen of liever nog, met de hele school. Elke groep met de groepsleerkracht een deel van de installatie! Het is gelijk een SOVA les (soc. vaardigheid)

 

July 5th, 2014

Monumental Works by El Anatsui, sculptor/ instalations

El Anatsui (Anyako, 1944) is een Ghanees beeldhouwer.

Wikipedia:
Hij werd geboren in het Ewe-talige gebied van Ghana en werkte het grootste deel van zijn leven in Nigeria.
Anatsui volgde de kunstacademie van de Universiteit van Wetenschap en Technologie in Kumasi in Centraal-Ghana. Vervolgens werd hij in 1975 docent aan de Universiteit van Nigeria in Nsukka. Hier werd hij lid van de Nsukka-kunstenaarsgroep.

Anatsui heeft een voorkeur voor de materialen klei en hout, waarmee hij objecten maakt die voor een deel zijn gebaseerd op traditionele Ghanese religies. Ook werkt hij met het textiel kente. Verder zaagde hij bijvoorbeeld hout met een kettingzaag en maakte het zwart met een acetyleenbrander. Ook werkt hij naast Ghanese motieven met ontwerpen als uli en nsibidi. Begin 21e eeuw verlegde hij zijn stijl naar de installatiekunst. Meer…..

 

El Anatsui (born 1944) is a Ghanaian sculptor active for much of his career in Nigeria.

Anatsui was born in Anyako, and trained at the College of Art, University of Science and Technology, in Kumasi, in central Ghana. He began teaching at the University of NigeriaNsukka, in 1975, and has become affiliated with the Nsukka group. Anatsui’s preferred media are clay and wood, more….

October 23rd, 2013

Sam Jinks: Sculpturen die emotionele kwetsbaarheid tonen

Gewoon eng hoe realistisch hij dit kan maken….

October 16th, 2013

THE ARTIST’S STUDIO: Jean Dubuffet

Wikipedia:
Jean Dubuffet (Le Havre, 31 juli 1901 – Parijs, 12 mei 1985) was een Frans kunstenaar die onder andere grote beeldhouwwerken maakte. Hij staat bekend als de propagandist van de term Art Brut.
Jean Dubuffet bezocht de kunstacademie in zijn geboorteplaats Le Havre en ging in 1918 naar Parijs. In 1924 gaf hij zijn kunstzinnige aspiraties op om leiding te gaan geven aan het wijnbedrijf van zijn familie. Jean Dubuffet bleef in het familiebedrijf werken tot 1942, toen hij besloot dat kunst weer de eerste prioriteit moest worden.
In 1944 en 1946 vonden tentoonstellingen van zijn nieuwe werk plaats in Parijs. In 1947 waren zijn schilderijen ook te zien in New York. Jean Dubuffet schilderde in een wilde stijl en gebruikte niet alleen verf. Hij verwerkte ook asfalt en gebroken glas in zijn schilderijen. Lees verder….

>

Wikipedia:
Jean Philippe Arthur Dubuffet (31 July 1901 – 12 May 1985) was a French painter and sculptor. His idealistic approach to aesthetics embraced so called “low art” and eschewed traditional standards of beauty in favor of what he believed to be a more authentic and humanistic approach to image-making.
Dubuffet was born in Le Havre to a family of wholesale wine merchants who were part of the wealthy bourgeoisie.[1] He moved to Paris in 1918 to study painting at the Académie Julian, becoming close friends with the artists Juan Gris, André Masson, and Fernand Léger. Six months later, he left the Académie to study independently. In 1924, doubting the value of art, he stopped painting and took over his father’s business selling wine. He took up painting again in the 1930s when he made a large series of portraits in which he emphasized the vogues in art history. But again he stopped, developping his wine business at Bercy during the German Occupation of France. Years later, in an autobiographical text, he boasted having made substantial profits by supplying wine to the Wehrmacht.[2] In 1942, he decided to devote himself to art, painting figures of nude women in an impersonal and primitive way, in strong and unbroken colours. He chose subjects from everyday life such as people sitting in the Paris Métro or just walking in the country. His first solo show came in 1944. Read more….

Jardin d’ émail van Jean Dubuffet/ Kröller-Müller Museum