De Kunstkoets was is in Egmond aan de Hoef voor nieuwe lessen cultuureducatie. De Boswaid had gekozen voor het thema: Tijd. Goede keuze van het team want daar kun je alle kanten mee op.
Alle groepen gingen terug in de tijd. De kleuters naar de tijd van de piraten, gr 3/4 naar de prehistorie, gr 5/6 naar de Middeleeuwen en gr 7/8 nam een kijkje in de toekomst. Voor de aparte taalklas (NT2) hielden we het subthema heel erg basic, gewoon tijd met uren, dagen, maanden en de seizoenen.
De eerst opdracht voor gr 5/6, zijn de paarden met stok van papier-maché, na het drogen werden ze beschilderd en afgewerkt met manen enz. Enkele lesdoelen: constructie, verhouding en het vormgeven van de kenmerken van een paard.
De tweede opdracht was een kasteel tekenen, in 1 punstperspectief, pittige opdracht maar de kinderen vinden dit altijd geweldig. Ze begrijpen steeds beter hoe je op papier een 3D effect krijgt. De kastelen zijn uitgewerkt met Oost-Indische inkt en ingewassen met ecoline.
Als toetje mochten zij op de foto met schmink en verschillende attributen die zij tijdens de thema weken hebben gemaakt. Kinderen van gr 7/8 maakten de foto’s (AVV, AudioVisuele Vorming). Niet alleen de expo gaf een goede indruk van dit project maar de foto’s zijn een mooie herinnering. Meer over de Middeleeuwen, kijk hier..
Tijd: Middeleeuwen & Groep 5/6
OB & BB: KinderBoekenWeek & Lampionnen
De lampionnen zijn af en hangen in de hal. De kinderen kunnen heel erg trots zijn op deze prachtige expositie van hun kunstwerken. Hier zit duidelijk heel veel liefde van de kinderen in, zij hebben genoten. Kijk hier voor meer lessen Beeldende Vorming & KinderBoekenWeek! Je ziet dan ook wat meer foto’s die ik heb genomen tijdens de lessen. Ik ga in galop met De KunstKoets en paarden naar de volgende school;)) en dat wordt de Teun de Jager school in Schoorl!
OB: KinderBoekenWeek & Lampionnen
Bij het thema ‘voor altijd jong, Opa’s en Oma’s/ KinderBoekenWeek 2016, heb ik vintage lampionnen bedacht. Basisschool De Overhael in Driehuizen vroeg mij (De KunstKoets) om dit jaar de lampionnen met de kinderen te maken. Ik werk altijd vanuit een leerlijn en voor dit thema werd het de leerlijn textiele werkvormen en een afdruktechniek.
De kinderen hebben met behulp van een patroon de vorm van een lampenkap uitgeknipt. De stof hebben zij bewerkt met een techniek vanuit de jaren ’60.
Batik (wikkel)rokken, broeken en jurken werden veel gedragen door de hippies. Allereerst hebben de kinderen met kleuren en vormen een mooi patroon gemaakt. De volgende stap was het stempelen, hiermee werd nog een patroon over de kleuren gemaakt. Dit geeft het batik effect. Voor de vorm van de lampion is gekozen voor de ouderwetse lampenkappen. De jeugdserie van NTR: ‘Welkom in de jaren 60′, geeft een goed beeld van deze tijd. Kijk hier voor meer lessen Beeldende Vorming & KinderBoekenWeek!
BB: KinderBoekenWeek & Klei
Het thema van de KinderBoekenWeek 2016, ’Opa’s & Oma’s, voor altijd jong!’ is inspirerend, vooral als het gaat om geschiedenis, en sociale vaardigheden. Ik kan me voorstellen dat het gaaf is om ouderen uit te nodigen op school of dat de kinderen van de BB, de ouderen uit de buurt interviewen. Tekenen en schilderen van opa’s en oma’s heb ik vaker gedaan, heel erg mooi en gezellig. Met De KunstKoets werk ik nu op de Jul.v.Stolbergschool in Castricum. De leerkracht vroeg om een les vanuit de leerlijn klei/keramiek aansluitend op dit thema van de KBW 2016.
Dat kostte me wel even wat hersencellen want het valt nog niet mee om opa’s en oma’s om te zetten naar een stevig bouwwerk van klei. Daarbij let ik of het past bij de leerlijn van gr 6 en 7 en dat het betekenisvol is bij de KinderBoekenWeek. Uiteindelijk heb ik gekozen voor boekenstandaards. De kinderen moesten een ovaal tekenen en een indeling (hulplijnen) van een gezicht, dus op welk hoogte zitten de ogen, neus en mond. De oren mochten ze vergeten, veel te breekbaar is vrij dun en steekt behoorlijk uit. De hoofden zijn gemaakt en de lol van de kinderen was groot. Ze hebben kennis gemaakt met verhoudingen, snotgootjes, neusvleugels, aardbeineuzen en blije mondhoeken. Hierbij is het aansmeren van de klei eventueel met behulp van slib een belangrijk lesdoel. De kinderen maakten hun opa of oma. Sommige kinderen konden niet kiezen dus zij maakten een mix van de beide opa’s (of meer;). Wat zijn de kenmerken van jouw opa of oma, goed nadenken en dan omzetten in klei. De opa’s en oma’s zijn nu biscuit gebakken en door de kinderen geglazuurd. Op dit moment staan zij nog in de oven. Het blijft altijd spannend hoe de kleuren zijn geworden als ik de oven open. Wordt vervolgd! Kijk hier voor meer klei en keramieklessen of hier voor meer lessen Beeldende Vorming & KinderBoekenWeek!
Moderne Kunst: Keith Haring & Stileren
Haring spreekt alle kinderen onmiddellijk aan met zijn gestileerde cartoonachtige figuren, maar hoe krijg je dat op papier. Daar hebben de kinderen van de groepen 6 en 7 zich in verdiept. De opdracht was om poppetjes te maken en beweging. Uiteraard hadden wij daar prima modellen voor, de kinderen zelf stonden om beurten voor de klas maar ook de leerkrachten mochten poseren.
Zij hebben hun portretfoto bewerkt met de computer om een cartoon effect te krijgen, dat was dikke pret! De portretten zijn een onderdeel van de schoolbrede installatie. Samen vormen zij, letterlijk en figuurlijk, een rode draad door de hele school (AudioVisuele Vorming). Meer over dit thema ‘Uit de kunst’/ Moderne kunst, kijk hier… Meer Keith Haring, kijk hier….
Moderne Kunst: Picasso & Afdruktechniek
Dit zijn de prachtige 3D portretten van de kinderen van gr 3 en 4. De kinderen hebben naar het werk van Picasso (zie eerdere post voor inspiratiebron) gekeken. Ik heb nog even het liedje gezongen ‘ik ben zo blij …dat mijn neus van voren zit en niet opzij’. Bij Picasso weet je het maar nooit, waar hij jouw neus tekent of hoeveel ogen hij jou geeft. Na de kennismaking met kubisme mochten zij zelf een gezicht ontwerpen. Vervolgens hebben zij dit ontwerp met een monoprint (afdruktechniek) uitgewerkt. De laatste klus was het in elkaar zetten van de portretten en dat was een heel leuk klusje samen met hulpouders. Nog hartelijk dank ouders!!
Van alle kinderen van de school is een portretfoto gemaakt en iedere groep heeft ze bewerkt (geschilderd of op de PC) naar hun ‘Kunstenaar’. De gezichten van deze groepen (incl. de leerkrachten) zijn kubistisch geworden. De portretten zijn een onderdeel van de schoolbrede installatie. Samen vormen zij, letterlijk en figuurlijk, een rode draad door de hele school (AudioVisuele Vorming).
Vanaf 12 u. vandaag bent u welkom om de expositie ‘Uit De Kunst’ op De wissel in Uitgeest, te bewonderen. Meer over dit thema ‘Uit de kunst’/ Moderne kunst, kijk hier…
Moderne Kunst: Haring & Klee
De kinderen hebben de achtergrondjes geschilderd voor hun Keith Haring schilderij. De groepen 5 en 7 van OBS De Wissel/Uitgeest bekeken het werk van Keith Haring. Gestileerde grappige figuren die hij met heldere kleuren uitwerkte, dit spreekt alle kinderen aan. In de volgende les maken zij de voorgrond, bewegende figuren. Ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat! Meer Keith Haring, kijk hier. Kijk ook op deze interactieve site, een nalatenschap van Keith Haring, gaaf om zelfstandig mee te werken (voor jong en oud;).
De kinderen van gr 8 verdiepen zich binnen de moderne kunst in het werk van Paul Klee. Ook zij hebben de achtergrondjes gemaakt en het ziet er nu al gaaf uit. Nu nog de sfeer van Tunesië aanbrengen met hun linosnede. Meer Paul Klee, kijk hier.
Meer over dit thema ‘Uit de kunst’/ Moderne kunst, kijk hier…
Natuur: Aarde & Mixed Media
De groepen 5 en 6 van De Boswaid uit Egmond aan den Hoef hebben gewerkt vanuit het subthema ‘Aarde’. In de eerste les even lekker associëren: ‘Je staat op het strand met je rug naar de zee, wat zie je ?’. Dit was niet moeilijk voor kinderen die opgroeien aan de kust. Daarna schilderden zij de achtergrond.
Na het drogen werd het tijd voor de afdruktechniek nl je eigen voeten met zand afdrukken. Dit werd dikke pret en met hulp van vrijwilligsters staan de voetjes er prachtig op. Grappig om te zien hoe belangrijk kinderen, het perspectief vinden.
Nu nog wat helmgras stempelen en de rest tekenen en schilderen. Daar hoort uiteraard de vuurtoren bij (ietsje anders dan de vuurtoren van Egmond, die is nl wit), de strandhuisjes en zelfs een hotel. Nog wat gejut materiaal opplakken en klaar is hun 3D mixed media schilderij. Meer over het thema ‘Natuur’, kijk hier….
Natuur: Water & Tie-Dye³
Wat worden ze mooi (al zeg ik het zelf;) de kleuren zijn zo goed helder gebleven. Volgende week maken de kinderen van gr 4 hun t shirt af met nog één detail, nl er moeten nog vissen op. Ze zijn al getekend en uitgeknipt, dat wordt de finishing touch. Lijkt mij toch echt wel gaaf om dit een keer voor Moederdag te maken! Meer over het thema ‘Natuur’, kijk hier…. Ook een leuk idee voor Moederdag Meer Moederdag kijk hier…