Archive for ‘Conceptuele kunst’

March 20th, 2015

Afsluiting cultureel project: Zuid-Korea/De Rijp

Voor en met OBS Vinckhuysen werk ik, De KunstKoets , al een paar weken aan dit project  . Gisteren 19 maart was de afsluiting van het project Zuid-Korea/ De Rijp. De ontdekker van Zuid-Korea, Jan Janszoon Weltevree is weer thuis. Na een kleine omweg via Azie en een tijdmachine stond hij gisteren in West-Graftdijk/ De Rijp. Daar waar hij geboren is. De kinderen van gr 7/8 hebben dit standbeeld gemaakt nav het standbeeld van Weltevree in de Rijp en de replica in Seoul. Weltevree is beroemd in Zuid-Korea en het verhaal over zijn leven wordt nog steeds verteld/gelezen. Als je naar het originele beeld kijkt dan ontdek je camera’s, speelgoedautootjes enz. Dit vond ik een geweldig uitgangspunt voor de gr 7/8.  Dee kinderen verzamelden oude spullen van zolder maar vooral oud speelgoed en daar mochten zij een beeld van maken. Gr 8 maakte de voorkant en gr 7 zijn achterkantje;). Lesdoelen: compositie, vorm in 3D opbouwen, stevige constructie en als laatste mochten de leerlingen zich uitleven met de verfspuitbussen. De jongens van gr 7/8 kwamen met hun gereedschapskist op school, handig als kinderen zelf een accuboor hebben;). Ik kreeg bijles over bouten, moeren en ringetjes, heel gaaf!

Alles moest af, want hoog bezoek zou ‘s middags op OBS Vinckhuysen het project komen bekijken. Het beeld is door een collega super mooi voor mij verankerd aan het hek. Lekker stevig want in de polder aan een dijk, kan het heel hard waaien. Het is een prachtige omgeving, kinderen komen met bootjes naar school, mooi cultureel erfgoed. Maar plots tussen alle nostalgie knalt dit beeld de dijk af!! ‘s Middags arriveerden, de Ambassadeur van Zuid-Korea, de burgemeester & wethouder van Alkmaar. Zij moesten het bruggetje over en daar stond hij, Weltevree;)

Hieronder het originele beeld uit De Rijp (kunstenares: Elly Baltus te Bergen N.H.)

Meer Zuid-Korea/ De Rijp, klik hier.

October 15th, 2013

Art Sale en Wanneer is iets kunst? Bansky & Duchamp.

Precies, wanneer is iets kunst en wanneer ben je een kunstenaar? De eeuwige discussie. Ik ben er ook nog niet helemaal uit, maar ik vind sowieso dat kunst niet elitair moet zijn! Hieronder de aktie van Banksy, geweldig!!

Goede uitleg over dit onderwerp, wanneer is iets kunst of kun je jezelf een kunstenaar noemen. Klik hier voor een mooie uitleg over conceptuele kunst: NTR Schooltv

October 13th, 2013

Sirens of the lambs/ Banksy NY

NOS: De beroemde Britse graffiti-kunstenaar Banksy heeft van zich doen spreken in New York. Geen muurschildering deze keer, maar een vrachtwagen vol met piepende knuffelbeesten op weg naar het slachthuis. Het werk van Banksy heet ‘Sirens of the Lambs’. De truck met piepende beesten rijdt de komende twee weken nog rond door New York.

March 5th, 2011

Introduction: Sol LeWitt: 2D+3D