Archive for ‘Abstract’

April 13th, 2016

Moderne Kunst: Haring & Klee


De kinderen hebben de achtergrondjes geschilderd voor hun Keith Haring schilderij. De groepen 5 en 7  van OBS De Wissel/Uitgeest bekeken het werk van Keith Haring. Gestileerde grappige figuren die hij met heldere kleuren uitwerkte, dit spreekt alle kinderen aan. In de volgende les maken zij de voorgrond, bewegende figuren. Ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat! Meer Keith Haring, kijk hier. Kijk ook op deze interactieve site, een nalatenschap van Keith Haring, gaaf om zelfstandig mee te werken (voor jong en oud;).

De kinderen van gr 8 verdiepen zich binnen de moderne kunst in het werk van Paul Klee. Ook zij hebben de achtergrondjes gemaakt en het ziet er nu al gaaf uit. Nu nog de sfeer van Tunesië aanbrengen met hun linosnede. Meer Paul Klee, kijk hier.


Meer over dit thema ‘Uit de kunst’/ Moderne kunst, kijk hier…

March 23rd, 2016

Moderne kunst: Kleuters & Corneille

Binnenkort start ik op De Wissel in Uitgeest, met het thema: ‘Uit de Kunst’/ Moderne kunst. Dat betekent voor mij dat ik nu de lesvoorbeelden en lesformulieren verder uitwerk en alle materialen en gereedschap bij elkaar zoek. Voor de kleuters wordt het de kunstenaar Corneille, zijn vogels en een afdruktechniek (volgens de leerlijn SLO). De gestileerde vormen en heldere kleuren spreken jonge kinderen aan. In het volgende filmpje zie je Corneille en zijn vogels.

Corneille en CoBrA from miekerozing.nl on Vimeo.

Corneille was medeoprichter van de CoBrA groep. In de onderstaande video krijg je een korte uitleg over zijn leven. Dit filmpje is handig voor de leerkracht PO als achtergrond info, voor de OB en MB. In de BB groepen van PO en in VO kan dit filmpje vertoond worden op het digibord als intro voor een kunstles.

December 16th, 2015

Kerstmis: Bomen & Knutselen

Deze prachtige abstracte kerstbomen hieronder, vond ik zo gaaf. Lekker verfrissend en grappig. Ik schilder graag realistisch maar af en toe kan ik mij heerlijk uitleven bij het abstraheren van onderwerpen. De foto vond ik ergens op internet, het is een schoolproject (Amerika) maar ik kan de bron helaas niet meer achterhalen.

Om net zo abstract te werken zoals op de foto heb ik gekozen voor een kleine variant. De boom kun je neerzetten of als versiering ophangen. Print hem uit op stevig A3 papier voor een grotere versie.
Benodigdheden: 5x PDF kerstboom (download hier: kerstboom.miekerozing.nl) op stevig wit papier (160 grams), potlood/ gum, waterverf, penselen, zwarte watervaste stift, lijm, glitter-haarlak en eventueel een haakje/touwtje.

Werkwijze:

 • teken lijnen en ballen op de 5 kerstbomen
 • schilder met waterverf
 • na het drogen, werk alle lijnen bij met zw stift en geef eventueel nog wat accenten.
 • uitknippen, in de lengte dubbelvouwen en plak iedere keer 1 helft van de 5 kerstbomen tegen de volgende. De laatste plak je aan de eerst vast en klaar is de boom.
 • voor de finishing touch,  heb ik de boom (buiten) ingespoten met glitter-haarlak (Etos, Kruidvat).
 • Meer kerst,  kijk hier ……

  July 1st, 2015

  Zomer: Painting bubbles


  Warm weer en lekker buiten spelen. Je blaast prachtige gekleurde zeepbellen en deze druk je af op een vel papier. Vraagt heel weinig voorbereiding en waarschijnlijk heb je alles op school of thuis liggen;)
  Heerlijk voor op het schoolplein, bij het thema: zomer, vakantie, water en kleuren mengen. Kijk hier voor meer lesmateriaal, mixing colors, Kleuren mengen theorie, Kleuren mengen, experiment/techniek, Color Mixing Wheel/ lesidee, Kleuren mengen experiment / lesidee , De kleurencirkel voor beginners.

  Benodigdheden: Plakkaatverf (geel, blauw en rood), afwasmiddel, rietjes, plastic bakjes (afval), lepel of kleine garde om te roeren en papier (stevig tekenpapier).

  Doe een bodem plakkaatverf in de bakjes met een flinke scheut afwasmiddel. Bij de verf en het afwasmiddel heb ik eerst een klein laagje warm water gedaan zodat de verf sneller en beter oplost. Zo kun je dit alvast klaarzetten vóór de activiteit, als je buiten bent vul je de bakjes verder met koud water aan (emmer mee op het schoolplein). De bakjes hoeven maar voor de helft gevuld te zijn.

  Rietjes in de bakjes en blazen, tot de zeepbellen flink boven het bakje uitsteken. Leg het vel papier op het bakje en druk voorzichtig aan met de vlakke hand.. De kinderen kunnen lekker experimenteren met kleuren. Ik heb gekozen voor de 3 primaire kleuren. Na de les hang ik ze op het prikbord en bekijk samen met de kinderen welke nieuwe kleuren zij hebben gemaakt. Hoe maak je nieuwe kleuren enz.

  De les is prima voor de OB en MB.. Je kunt het wat mooier maken door met de BB te werken met acrylverf (meer pigment mooiere kleuren). Laat ze allerlei kleurcombinaties uitproberen en heel veel afdrukken maken. Zo kan het een mooie achtergrond worden voor een tekenopdracht en deze uit te werken met Oost-Indische inkt. Dit laat ik in een volgende post zien.

  April 23rd, 2014

  Kleuters pimpen vazen voor: Kenia RecycleArt

  De vazen waren eigenlijk heel vies bruin, voor een prikkie gekocht bij een recycle bedrijf. De kleuters hebben Kenia, de bevolking, dieren, maskers, kleuren en patronen goed bekeken. De vazen had ik voorbewerkt want anders is het te moeilijk voor de kleuters. Lesdoel is kennismaken met andere cultuur, ander land, Kenia, de manier waarop kinderen daar leven en het 2e doel was om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor de kinderen in Kenia, voor lunch op school, en medische zorg. Het is vooral het mooie gevoel van: samen iets voor elkaar krijgen, iemand anders blij maken, je verplaatsen in een ander.

  Na de braderie en sponsorloop was de opbrengst € 5500,-  Meer Kenia/ More Kenya

  January 21st, 2014

  Avro kunststroom – Kinderen en CoBrA


  Bij een kunstproject over CoBrA zou ik eerst heel veel kunst aan de kinderen laten zien, zodat zij een beeld krijgen van wat deze kunstenaars zoal maakten. Daarna of tijdens het project kun je dit filmpje laten zien. In deze video vertellen kinderen hoe zij de CoBrA kunst ervaren. Dit kan een mooie discussie opleveren met de groep (filosofie/ VTS). Benoem wat je ziet en voelt bij een bepaald schilderij, beeld, gedicht enz. Hoe zou jij dat gevoel kunnen laten zien? Wil je dan een soort beeld maken (aan welk materiaal denk je?) of wil je dit gevoel laten zien met een dans, gedicht, schilderij of animatie? Hoe klinkt de muziek hierbij (hard, zacht, snel, langzaam)? Of welke woorden komen bij je op (zonder echt te dichten)? Welke kleur en vorm hoort daarbij en hoe groot of klein moet dat zijn? Kinderen kunnen ook hun vorm vinden in Audio Visuele Vorming, een animatie maken i Pad/PC.

  Naar mijn mening, zijn kinderen ‘out of the box’, zij kunnen vanuit zo’n prachtig perspectief kijken/voelen. Dat moeten zij vooral behouden, als leerkracht kun je handvatten geven, zodat zij leren hoe zij deze gevoelens/ervaringen vorm kunnen geven.

  Opdracht:

  1. kijken naar heel veel kunst van de CoBrA groep, klik hier voor heel veel voorbeelden (categorie CoBrA)
  2. filosoferen hierover
  3. bedenken met welk materiaal/ techniek zij willen werken (individueel)
  4. kinderen werken aan hun kunstwerk (dans, gedicht, schilderij, beeld). Als dit moeilijk te regelen is ivm klassenmanagement dan kun je 3 of 4 lessen maken en elke les werken vanuit een andere discipline.

   

  January 20th, 2014

  De Geschiedenis Van CoBrA

  In deze documentaire van Ole Roos uit 1975 komen de hoofdrolspelers van de CoBrA beweging aan het woord. Zij reconstrueren het ontstaan van deze kunstbeweging die in het naoorlogse Europa teruggrijpt naar het primitieve, het spontane en het kinderlijk eenvoudige.

  We zien en horen Christian Dotremont, Asger Jorn, Constant, Pierre Alechinsky, Henry Heerup, Corneille, Carl-Henning Pedersen, Karel Appel, Egill Jacobsen

  October 16th, 2013

  THE ARTIST’S STUDIO: Jean Dubuffet

  Wikipedia:
  Jean Dubuffet (Le Havre, 31 juli 1901 – Parijs, 12 mei 1985) was een Frans kunstenaar die onder andere grote beeldhouwwerken maakte. Hij staat bekend als de propagandist van de term Art Brut.
  Jean Dubuffet bezocht de kunstacademie in zijn geboorteplaats Le Havre en ging in 1918 naar Parijs. In 1924 gaf hij zijn kunstzinnige aspiraties op om leiding te gaan geven aan het wijnbedrijf van zijn familie. Jean Dubuffet bleef in het familiebedrijf werken tot 1942, toen hij besloot dat kunst weer de eerste prioriteit moest worden.
  In 1944 en 1946 vonden tentoonstellingen van zijn nieuwe werk plaats in Parijs. In 1947 waren zijn schilderijen ook te zien in New York. Jean Dubuffet schilderde in een wilde stijl en gebruikte niet alleen verf. Hij verwerkte ook asfalt en gebroken glas in zijn schilderijen. Lees verder….

  >

  Wikipedia:
  Jean Philippe Arthur Dubuffet (31 July 1901 – 12 May 1985) was a French painter and sculptor. His idealistic approach to aesthetics embraced so called “low art” and eschewed traditional standards of beauty in favor of what he believed to be a more authentic and humanistic approach to image-making.
  Dubuffet was born in Le Havre to a family of wholesale wine merchants who were part of the wealthy bourgeoisie.[1] He moved to Paris in 1918 to study painting at the Académie Julian, becoming close friends with the artists Juan Gris, André Masson, and Fernand Léger. Six months later, he left the Académie to study independently. In 1924, doubting the value of art, he stopped painting and took over his father’s business selling wine. He took up painting again in the 1930s when he made a large series of portraits in which he emphasized the vogues in art history. But again he stopped, developping his wine business at Bercy during the German Occupation of France. Years later, in an autobiographical text, he boasted having made substantial profits by supplying wine to the Wehrmacht.[2] In 1942, he decided to devote himself to art, painting figures of nude women in an impersonal and primitive way, in strong and unbroken colours. He chose subjects from everyday life such as people sitting in the Paris Métro or just walking in the country. His first solo show came in 1944. Read more….

  Jardin d’ émail van Jean Dubuffet/ Kröller-Müller Museum

  October 4th, 2013

  Met oma op stap, kinderen portretteren ouderen!

  Met Oma op stap, prachtig project ism de Riki stichting en het Nationaal Ouderenfonds.  Bejaarden van het verzorgingstehuis kwamen bij ons op bezoek. Zij hebben model gezeten in de groepen 1/2, 3 en 4. Dit was erg gezellig. Het is de week van de ouderen en de stichting deed een oproep aan scholen. Ik heb mijn school ingeschreven en we kregen geld om doeken, verf , koek en drinken te kopen.

  Ik werk momenteel 1 dag in groep 1/2 A en bij ons kwam opa Wokke. Hij was een goed model, hij zat prachtig stil;)

  De kinderen hadden vorige week de achtergrond al gemaakt. Eerst geschilderd met een donkere kleur en daarna met een mal (ovaal) de vorm van het gezicht. De huidskleur hebben we bij de kleuters voorgedaan, hoe je dit mengt. Bij gr 3 en 4 mochten de kinderen dit zelf proberen.

  Dit was allemaal goed droog toen opa bij ons kwam. Ik heb de kinderen recht voor opa laten zitten. De opdracht was (na eerder oefeningen), waar zitten zijn ogen, neus, oren en mond. Als je dat hebt geschetst dan kun je zijn haren tekenen. De kinderen werkten met gekleurd schoolbordkrijt. Daarna was het tijd voor koffie, pakjes drinken en koek. De kleuters hadden nog een versje geleerd en we hebben voor opa gezongen. Uiteindelijk stelden de kinderen vragen aan opa. Dit was  schattig, mooie interactie! Voordat de kinderen zijn gaan schilderen heb ik dit filmpje van Picasso laten zien, en gezegd dat je heel echt kunt schilderen (realistisch) maar ook met veel fantasie (abstract).

  Ik heb 4 eierdozen met kleurtjes klaargezet en 2 met zwart en wit. De opdracht was: probeer eens grijs te maken? Dat lukte goed.

  Kleine expositie in de hal bij alle andere kunstwerken.

  September 26th, 2013

  Recycle Art & Kleuters/ Toddlers

  Wij gaan het thema kunst bijna afsluiten, dat doen we met een expositie van alle prachtige kunstwerken, in hun eigen ‘museum’. Na verschillende oefeningen met: kleuren mengen, stempelen en monotype, was het nu tijd voor een 3D kunstwerk. Van allerlei afval en restmateriaal hebben de kleuters een ‘Beeld’ gemaakt.

  Dan wordt het tijd om het beeld nog mooier te maken met verf!

  Deze zijn klaar voor ons museum!