Archive for ‘Kerst/ Christmas’

December 16th, 2015

Kerstmis: Bomen & Knutselen

Deze prachtige abstracte kerstbomen hieronder, vond ik zo gaaf. Lekker verfrissend en grappig. Ik schilder graag realistisch maar af en toe kan ik mij heerlijk uitleven bij het abstraheren van onderwerpen. De foto vond ik ergens op internet, het is een schoolproject (Amerika) maar ik kan de bron helaas niet meer achterhalen.

Om net zo abstract te werken zoals op de foto heb ik gekozen voor een kleine variant. De boom kun je neerzetten of als versiering ophangen. Print hem uit op stevig A3 papier voor een grotere versie.
Benodigdheden: 5x PDF kerstboom (download hier: kerstboom.miekerozing.nl) op stevig wit papier (160 grams), potlood/ gum, waterverf, penselen, zwarte watervaste stift, lijm, glitter-haarlak en eventueel een haakje/touwtje.

Werkwijze:

 • teken lijnen en ballen op de 5 kerstbomen
 • schilder met waterverf
 • na het drogen, werk alle lijnen bij met zw stift en geef eventueel nog wat accenten.
 • uitknippen, in de lengte dubbelvouwen en plak iedere keer 1 helft van de 5 kerstbomen tegen de volgende. De laatste plak je aan de eerst vast en klaar is de boom.
 • voor de finishing touch,  heb ik de boom (buiten) ingespoten met glitter-haarlak (Etos, Kruidvat).
 • Meer kerst,  kijk hier ……

  January 1st, 2015

  Het overzicht van De KunstKoets 2014.

  Het was een prachtig jaar voor De KunstKoets, mooie ervaringen, fijne samenwerking met scholen, sponsoren en allerlei instellingen. De verwondering op de gezichten van de kinderen is mij goud waard. Een kunstwerk kunnen uitwerken en exposeren is een succeservaring voor de kinderen. Technieken, materialen, kunstgeschiedenis enz. Alles kwam langs en werd gretig opgepakt door de leerlingen. Soms was ik ook verbaasd hoeveel moois uit hun handen en brein kwam. Het perspectief van het kind is zo inspirerend!

  December 17th, 2014

  Gr 7: De alternatieve kerststal/ Stencilling

  Met allerlei mallen en zelf gemaakte stencils hebben de leerlingen op een plaat hout gewerkt. Regelmatig mag ik in de houtbak van de bouwmarkt snuffelen voor scholen en dan vind ik meestal hele mooie bruikbare platen. De kinderen hebben met acrylverf gewerkt. Thema Kerst: ‘de drie wijzen uit het oosten’. In dit filmpje wordt het kerstverhaal heel duidelijk verteld. Meer kerst…..

  December 16th, 2014

  Gr 8: kerstkaarten en linosnede

  Heerlijk gewerkt met gr 8. De kinderen hebben hun prachtige ontwerp van de uil op het linoleum gezet en uitgegutst. Dan was het nu eindelijk tijd om de afdrukken te maken. Spelen met kleuren en verschillende papiersoorten.

  December 15th, 2014

  The Christmas Story/ Het kerstverhaal

  The story of Christmas as told by the children of St Paul’s Church, Auckland, New Zealand.

  Het kerstverhaal, duidelijk en mooi gemaakt. Ik denk dat het kinderen erg aanspreekt juist omdat het door kinderen is gemaakt. Voor BB prima tijdens de Engelse les en voor de OB en MB met vertaling van de leerkracht!
  Momenteel werk ik met De KunstKoets op een openbare school. Wij zijn bezig met het thema: kerst. Soms moet ik vreselijk lachen om de opmerkingen van kinderen over het kerstverhaal. Kinderen leggen mij uit dat we een elfje aan het kleien zijn. Ik leg uit dat het een engel is. Dat gaat er bij heel veel kinderen niet meer in;). Grappig om te zien hoe dit aan het veranderen is.

  December 14th, 2014

  Gr 3: afdruktechniek/ eindresultaat, Kerstkaarten & Rudolf

  Met de techniek van gelli plate hebben de kinderen van gr 4 hun kerstkaart afgedrukt. Mooi effect en de kinderen leren om in lagen af te drukken. In deze oudere post kun je zien hoe dit werkt. De mal van Rudolf heb ik bij Blokker gekocht voor €o,79.

  De kinderen hadden dikke pret om met allerlei materialen laag over laag af te drukken, kleuren te mengen. Als laatste Rudolf met rode neus en glitter, de kinderen waren zo blij verrast met hun resultaat;). Ik heb de print gesneden en uit het restmateriaal een etiket/label geknipt om het nog iets feestelijker te maken. Hier zie je een paar foto’s van de les in eerdere postMeer kerst…..

  December 13th, 2014

  Gr 3: Klei & engeltjes/ Clay & angels.

  De kinderen van gr 3 hebben heerlijk gewerkt aan de afwerking van hun kerstengel. Dat is altijd het leukste  van de hele klus, na het maken, drogen en bakken mogen de kinderen helemaal los, met verf. Natuurlijk mag goud niet ontbreken;) Meer kerst…..

  First grade painting their Christmas angel. The best part of the job and you can’t do it without using gold;) More Christmas….

   

  December 9th, 2014

  Gr 4: afdruktechniek/ kerstballen

  Afdruktechniek volgens de leerlijn van De KunstKoets voor de basisschool.
  De kinderen van groep 4 hebben goed gekeken naar kerstballen (decoratie en vorm). Maar ook: hoe worden kerstballen gemaakt, dat heel veel prachtig gedecoreerde ballen uit Polen komen, de kerstballen met de hand worden beschilderd en dat er heel veel glitter wordt gebruikt. Het was een superleuke les met gr 4 en de kinderen zijn ontzettend trots en verrast over het resultaat;). Meer kerst…..

  December 5th, 2014

  Gr 8: Linosnede/ uil. Gr 4: Kerstballen #Kerstkaarten


  Groep 8 heeft een prachtig gestileerd ontwerp gemaakt voor hun kerstkaart. Dit wordt dus een uil en zij werken op kurk-linoleum. Werkt heel erg makkelijk voor de kinderen.
  De meeste kinderen hebben het ontwerp af en overgenomen op hun linoleum. Nu even leren hoe je met een guts omgaat, de goede hoek anders snijden ze te diep. Qua veiligheid: je legt die hand waarmee je niet gutst altijd achter die hand waarmee je wel gutst. Mocht je uitschieten dan schiet de guts niet in je andere hand uit. Bovendien niet in de richting van je buurman of buurvrouw werken;)

  Voor kinderen is het een nieuwe techniek en heel leuk om te zien hoe enthousiast zij zijn. Dit is nog maar het ontwerpen en gutsen, nu nog afdrukken. Dat geeft altijd zoveel verbazing. Afdruktechniek geeft bijna altijd een super effect.


  Gr 4 heeft de eerste laag van hun kerstkaart afgedrukt, volgende week de 2e laag;)
  Meer kerst…..

  November 28th, 2014

  Kerstmis & Klei/ Christmas & Clay (2)

  Op de Driessenschool in Groot Schermer is De KunstKoets alvast begonnen met lessen voor de kerst. Klei heeft een lange droogtijd van ongeveer 2 weken, daarna kan het de oven in. De kinderen gaan hun kunstwerk ook nog mooi afwerken met verf of glazuur.

  Met De KunstKoets ga ik langs verschillende scholen om Beeldende Vorming (BeVo) te geven. Juist door de krimp heeft mijn bestuur ervoor gekozen om mij breder in te zetten, dus niet meer werkzaam aan één school (dan ben ik deels groepsleerkracht, deels vakdocent BeVO en ICC’er) , maar bovenschools voor alle scholen van de ISOB. Ik kan mij helemaal focussen, op mijn lievelingsvak en dat is Kunsteducatie (BeVo en ICC’er).  Scholen vragen aan en ik mag mij heerlijk uitleven;). Modern management, mensen in hun kracht zetten. Wat ik heel erg belangrijk vind is de leerlijn voor het PO. Door de komst van de cultuurcoach is daar heel weinig van overgebleven, dit hoor ik van heel veel schoolleiders, leerkrachten. Het is hap-snap-werk geworden. Ik wil de kinderen een goede opbouw geven zodat zij in groep 8 een complexe opdracht vorm kunnen geven en zelf kunnen kiezen welke materialen en technieken zij daarvoor willen gebruiken. Meer kerst……

  Cristmas, clay lessons for children 4-12 years, at school.