Archive for October, 2010

October 31st, 2010

Europa/ Nederlandse patronen/ Delfts blauw

Wikipedia: Delfts blauw (Engels Delftware) is een type faience (aardewerk) met blauwe decoratie, dat traditioneel in Delft wordt vervaardigd. Het ontstond aan het einde van de 16de eeuw als goedkoop alternatief voor het blauw-witte Chinese porselein. Het Delfts blauw werd in korte tijd zeer populair en beleefde een bloeiperiode in de periode 1650-1750, toen er in Delft een honderdtal aardewerkfabrieken actief waren. De industrie werd omstreeks 1800 weggevaagd door goedkoper aardewerk uit met name Engeland (Staffordshire). Tegenwoordig is er nog maar één fabriek in Delft die ‘echt’ Delfts blauw produceert. Andere soorten Delfts aardewerk zijn het meerkleurige Boerendelfts en het Delfts wit.

October 29th, 2010

Tibet/ patronen

De prachtige kleurrijke zandmandala’s zijn bron van inspiratie voor een verwerkingsopdracht over Tibet….

October 28th, 2010

Massai Dance/Afrika

October 27th, 2010

Afrikaanse patronen/symbolen op textiel

Ghanese patronen op textiel; hier zie je de werkwijze van het beschilderen van textiel en de stempels (symbolen) die worden gebruikt……hier kun je prachtige lessen van maken…of gewoon als achtergrondinfo bij lessen over Afrika (cultuur)

October 26th, 2010

lampions van kartonnen bordjes kleuters/ St Maarten.

 

Lampionnen van kartonnen wegwerpbordjes, makkelijk en snel:

Omdat ik mij dit jaar moet richten op kleuters heb ik gekozen voor een basisvorm van kartonnen wegwerpbordjes. Met deze basisvorm kun je van alles maken; muis, beer, lieveheersbeestje, vis, schildpad en kat. Bordjes haal ik bij de Hema, want ik wil geen plastic.

Het is heel simpel teken wat gestileerde kenmerken van het beest op de voorkant van het bord laat dit uitprikken, alles dubbel uiteraard…laat de kd’en de voorkant van het bord in kleur en/of textuur van het dier schilderen. Laat ze  vliegerpapier knippen en plakken aan de binnenkant..aan de bovenkant knipt de LK  bij beide borden een stukje eruit en prikt gaatjes…de twee borden nieten…ijzerdraadje en klaar…zelfs voor jongste kleuters makkelijk te maken.
Lesdoelen: knippen, prikken, plakken en schilderen …voor de oudste kleuters kun je het moeilijker maken door meer de textuur/ huid van het dier te schilderen…de haren van de beer en zelf mengen van verf..

Klik hier voor de link naar deze vissen.

Of voor deze vissen, klik hier.

 

 

 

October 15th, 2010

Afdruktechnieken, Técnicas de grabado

Veel druktechnieken….het is misschien niet te verstaan maar het is heel duidelijk in het filmpje…inspiratie…

October 8th, 2010

“Portraits” Artist Joe Mangrum

October 7th, 2010

Favela Painting Kickoff Exhibition 2007

Kickoff event in the Boijmans van Beuningen museum in Rotterdam…een filmpje uit 2007….

October 1st, 2010

doodle timelapse 5/14/09