Archive for May, 2011

May 31st, 2011

IRO Design Silk Painting Process/ Textiele werkvormen.

Zijde beschilderen hoeft niet truttig te zijn…

May 31st, 2011

Textiele werkvormen/ Stofontwerper /IRO Design

May 26th, 2011

Wat doet een Architect/ Kidz in Biz

Heel vaak hoor ik leerlingen zeggen dat zij later architect willen worden…in dit filmpje kunnen kinderen zien hoe een architect werkt.

Klik hier voor eerder post met lesidee architectuur.

Hier kun je naar het 3D tekenprogramma.
Voor meer info filmpjes voor de leerlingen: klik hier voor categorie: Architectuur

May 25th, 2011

What is Design

Hoe werkt een designer…hier wordt het uitgelegd..op een grappige maar duidelijke manier. Het is Engels gesproken misschien gelijk een goede combi voor het vak Engels in de BB. Hier zie je BeVo-les die ik gaf over design.

May 23rd, 2011

Kunstproject marmeren/UNICEF

May 23rd, 2011

Make Marblized Paper

Grappig en goedkoop lesidee, papier marmeren met scheerschuim en voedingskleurstoffen …je zou het papier kunnen gebruiken om bv een pennenbakje te beplakken…en klaar is het vaderdagcadeau!

May 20th, 2011

Hip Hop Genius: Remixing High School Education

Deze video laat het concept van de Hip Hop Genius zien. Het idee is uitgewerkt in het boek; Hip Hop Genius, Remixing High School Onderwijs (hiphopgenius.org)

De tekeningen werden gemaakt door Mike McCarthy, een student aan Collegeunbound.org. De video werd opgenomen in seminar College, waar Mike een studio heeft gebouwd voor zijn bedrijf Drawn (drawnalong.com).

Het laatste stuk van de video is gefilmd door Graham Wheeler, recent afgestudeerd aan de East Bayeen school met vergelijkbare visie en werkwijze (eastbaymet.org). Graham en Mike bewerkten de hele video.

De beat op het einde werd gemaakt door DJ Tek, die met hem werkte in de Broad Street Studio (as220.org / youth). Hier onstond een deel van het idee van Hip Hop Genius. Een aantal van de jongeren in de video is of was verbonden met dat programma.

HIPHOPGENIUS.org

May 20th, 2011

Ptite artiste

Jong talent ontwikkelen is dus belangrijk….het plezier van dit meisje….geweldig

May 19th, 2011

Rene Magritte/ animatie/ surrealisme

May 19th, 2011

Tribute to René Magritte/ surrealisme

Hier vind je meer filmpjes over surrealisme.

Wikipedia:
René François Ghislain Magritte (Lessen, 21 november 1898 – Schaarbeek, 15 augustus 1967) was een Belgisch surrealistisch kunstschilder en een van de bekendste Belgische schilders in het algemeen.

Biografie
In 1912, toen Magritte 13 jaar oud was, haalde men zijn moeder dood uit de rivier de Samber, na een wanhoopsdaad. Zij stortte zich het voorhoofd bedekt met een doek in het water. In zijn werk verwijst hij meermaals naar dit drama met het thema van een gesluierde vrouw van wie het aangezicht bedekt is.

Van 1916 tot 1921 kreeg hij een opleiding aan de Brusselse Academie, onder leiding van Gisbert Combaz, Emile Vandamme-Sylva en Constant Montald.

In 1922 trouwde hij met Georgette Berger. Hij had twee broers: Raymond en Paul.

Debuut
Een grafisch “cadavre exquis”Zijn debuut resulteerde in kubistisch, futuristisch en abstract werk, onder invloed van zijn werkbaas Victor Servranckx in de behangpapierfabriek Peters-Lacroix. Na de kennismaking met het werk van Giorgio de Chirico, in 1925, begon zijn werk surrealistische elementen te assimileren. De Chirico beeldt voorwerpen zeer realistisch af maar in totaal verschillende causale en temporele contexten. Zo beklemtoont hij de raadselachtigheid van de objectenwereld. Ook de conventionele orde en de plaatsing van de dingen wordt op die wijze geïroniseerd.

Magritte maakte vooral schilderijen (olieverf op doek), maar ook gouaches, voorwerpen en collages.

Onder de leiding van Edouard Mesens werkte hij mee aan het tijdschrift “Oesophage” en kreeg hij in 1927 zijn eerste individuele expositie in de galerij “Le Centaure”, in Brussel.

Tussen 1927 en 1930 verbleef hij in Parijs, waar zijn surrealistische visie bekroond werd met de vriendschap van Paul Eluard en van André Breton, die in 1924 al Het Surrealistisch Manifest had geschreven.

Wanneer in 1930 de “Centaure”, waar Magritte onder contract werkte, gefailleerd werd, kon Edouard Mesens al zijn werken opkopen, een 200-tal.

In 1934 paste Magritte en zijn entourage de techniek van het cadavre exquis ook toe met beelden in navolging van de taalexperimenten waarbij een gedicht door meerdere dichters wordt geschreven. Lees hier verder op Wikipedia.