Archive for October, 2011

October 30th, 2011

Groep 5: Kubisme/Picasso/ lesidee

Verschillende technieken zoals: collagetechniek, oilpastel en acrylverf.  Uitgangspunt was de schoolfoto van vorig jaar. Wat is kubisme, je ziet een gezicht aan de zijkant maar toch kun je ook de andere kant zien. Je kunt dit natuurlijk niet zien maar je tekent/ schildert dit wel. Kubisme heeft met het standpunt/ perspectief van de kijker en kunstenaar te maken.

De kinderen hebben hun foto als silhouet uitgeknipt (mbhv Beamer) en opgeplakt, daarna uitgewerkt met plakkaatverf, pastelkrijt en oilpastels (Panda, Wasco).

Deze groep heeft ook een gezicht gemaakt van klei ook vanuit het kubistische principe, foto’s volgen.

Filmpjes van Picasso laten zien..Picasso paintingen portretten van hem

October 26th, 2011

Prinses Christina Junior /jong muzikaal talent t/m 12jr

Talentontwikkeling…. mooie kans voor kinderen van de basisschool. Je hebt vast wel een paar muzikale kinderen in de klas. Gelijk leerzaam project voor AVV (AudioVisuele Vorming)…zij kunnen leren hoe geluid, beeld (licht) goed overkomt…laat ze een flitsend filmpje maken en monteren..bv met Moviemaker..direct up te loaden op YouTube dus vrij eenvoudig..je kunt natuurlijk ook een geweldige hulpouder inschakelen…leuk voor de vrijdagmiddag!

October 20th, 2011

animatiefilm gr.7a en 7b Van Reenenschool, Bergen

Op de Van Reenenschool (cultuurschool NH 2011!!) werken de kinderen elk jaar met de leskist en monumentenkist: Bergen. De Leerlijn voor AVV (AudioVisuele Vorming) heb ik hierin verwerkt.

 • gr. 5 subthema:  het schoolgebouw, geschiedenis en architectuur.        AVV: zelf een puzzeltocht maken in en om school met echte prijzen.
 • gr. 6 subthema:  Amsterdamse School architectuur in Park Meerwijk. AVV: kunstzinnige foto’s maken vanuit de leerlijn BeVO van deze wijk, digitaal bewerken en tentoonstellen.
 • gr. 7 subthema:  Bergense School, geschiedenis en kunstenaars.            AVV: animatie maken met als thema Bergense School
 • gr. 8 subthema:  Bergen en oorlog, mn. de slag bij Bergen.                         AVV: documantaire maken met filmcamera’s

In dit filmpje zie je het resultaat van de groepen 7, animatie met @ellela :

October 18th, 2011

-iPod touch painting-

October 11th, 2011

Instructional drapery drawing

Prachtige oefening…..ze zeggen als je dit kunt…… dan kun je alles schilderen…..

October 10th, 2011

HERFSTBOOM/BLAADJES, groepswerk onderbouw/ lesidee schilderen&rupping

 

Voorbereiding:

 • In dit geval 12 vellen tekenpapier (beetje stevig), leg ze naast elkaar op de grond of grote tafel en teken een boom met krijt of potlood. Zet een kruis per tekenvel wat straks bruin moet worden geschilderd (boom) zodat de kinderen makkelijker kunnen zien wat bruin of blauw moet worden. Draai nu de tekenvellen om en nummer deze van 1 t/m 12…is later makkelijker in elkaar te zetten.
 • tafel met boeken over herfst
 • woordspin maken met de kinderen over de herfst.

De boom: laat de kinderen in kleine groepjes werken (bv 4 tekenvellen per tafelgroep, ik had 3 tafelgroepen), zij mogen nu eerst verschillende tinten blauw maken (eierdoos met wit donkerblauw en lichtblauw). Is de kleur mooi dan kunnen zij de achtergrond/lucht, schilderen dus alle vlakken waar geen kruisje in staat! (dit kan op zich al moeilijk zijn).

Even laten drogen als het droog is kunnen de kinderen de boom bruin schilderen, gebruik zelfde eierdozen maar haal witte verf zoveel mogelijk weg en vul verder aan met geel en rood…dus dan zijn de dozen gevuld met de 3 primaire kleuren..en kunnen de kinderen nu zelf bruin maken…op deze manier maken zij verschillende tinten bruin (eventueel extra bordje of kartonnetje geven om te mengen). Het werk laten drogen.

De boom krijgt nu structuur, laat de kinderen de vellen papier mee naar buiten nemen en tegen de boom houden met verfkant boven en nu met plat zwart panda/wascokrijt hierover wrijven. Nu zal de structuur van de boomschors duidelijk te zien zijn…geeft mooi effect.

Werkstuk ophangen en in de loop van de week kunnen alle kinderen hun herfstblaadje ophangen..dit kunnen zij in eigen tempo maken …en zoveel als zij willen.

benodigdheden boom:

 1. tekenvellen (12)
 2. plakkaatverf, blauw, wit, rood en geel + eierdozen
 3. kwasten en waterpotten
 4. schorten
 5. kranten of plastic voor de tafels
 6. zwarte panda/ wasco krijtjes, zonder papier

Herfstblaadjes: verzamel blaadjes van het schoolplein…leg een blaadje met de nerfkant boven op tafel (achterkant blad) en leg hier nu een tekenblaadje overheen..nu met plat wasco/panda krijt vegen (rubbing)…laat de kinderen verschillende herfskleuren gebruiken …zo krijg je mooi gemengde kleuren.

benodigdheden herfstblaadjes:

 1. kranten of plastic voor de tafels
 2. schorten
 3. panda/ wasco krijtjes
 4. herfstblaadjes (niet te oud anders zijn ze snel kapot) 

Lesdoelen:

 • mengen van verf/ kleur
 • kennismaken met structuur/textuur
 • samenwerken
 • kleuren/woordjes van de herfst

Ik heb dit met een kleuterklas gemaakt en gekozen om alleen de ll’en  van gr 2 de boom te laten schilderen en mengen en gr 1 en 2 herfstblaadjes te laten maken.

October 4th, 2011

Lithografie, litografia artistica/ afdruktechniek

Wikipedia:
Lithografie is een grafische techniek. Het woord is afgeleid van het Grieks: λιθος lithos = steen en γραφειν grafein =tekenen/schrijven en betekent steendruk. Lithografie maakt gebruik van het vet in het tekenmateriaal en het vet in de drukinkt. Als drager van de tekening dient kalksteen. Wanneer de tekening op de steen af is wordt de steen vochtig gehouden en het tekenmateriaal vervangen door drukinkt (zie Techniek). Met een pers wordt de geïnkte tekening overgebracht op papier. De lithografie is eind achttiende eeuw ontdekt door Alois Senefelder. Hij zocht een meer gepaste wijze om bladmuziek te vermenigvuldigen. Schijnbaar voldeed de diepdruk/gravure niet voor een drukopdracht die hij had gekregen. Na allerlei experimenten ging hij uiteindelijk kalksteen gebruiken. Het toeval wil dat hij woonachtig was in Beieren, Zuid-Duitsland, waar in de vorm van de Solnhofener kalksteen ‘zuivere’ kalksteen beschikbaar is. Tegenwoordig wordt er ook gebruikgemaakt van aluminium en kunststof platen.

October 3rd, 2011

Poppies/ Klaprozen