Archive for January, 2012

January 31st, 2012

Mediterranean Portuguese Spanish geometric repetitive tiles Azulejo

Hier een filmpje met prachtige beschilderde tegels…de Moren ..arabische patronen…voor lesidee zie eerdere post

January 31st, 2012

VOKA – J. HENDRIX – SPONTANEOUS REALISM 2010

January 30th, 2012

Mozaïek huisnummer met gr 5/ Vaderdag/ lesidee

Tegels maken maar dan van oude tegeltjes…dus mozaïeken…de kinderen vinden het natuurlijk geweldig om zelf de tegels kapot te slaan. Ik laat ze in groepjes van 2 naar buiten vlakbij mijn lokaal …zodat ik hen wel in de gaten kan houden…of met extra hulp dat iemand continue buiten blijft ….oude handoek over de tegel en lekker meppen met de hamer…wel op kleur houden…dus 1 kleur per keer in handdoek. Ik heb dit gedaan in het project Bergen NH (cultureel erfgoed) en het was het vaderdagcadeau. Kijk voor meer ideeën over tegels maken hier….

Doe kleine beetjes tegellijm (bouwmarkt) in oude plastic bakjes of wegwerp soepkommen. Laat de kinderen eerst een tekening maken op het stuk hout, daarna kunnen ze stukjes plakken. Dit doen ze stuk voor stuk, insmeren (alsof je een boterham besmeert) met lijm op de achterkant van het stukje tegel, mbhv een plastic (wegwerp) mes. Iedere keer als de lijm op is mogen ze per tafelgroep nieuwe halen, dit om uitdrogen van lijm te voorkomen, dus kleine beetjes. Na het plakken, restjes lijm verwijderen, bv tegen het einde van de les. Sopje van warm water met afwasmiddel, oppassen dat ze het doekje goed uitknijpen, niet te nat soppen anders laat de lijm los. Dus de lijm die op de mozaïekstukjes zijn terecht gekomen maar ook de lijmresten op het hout. Hier heb je zeker 2 lessen voor nodig. Voegen doe ik altijd zelf, goed de werkjes tegen elkaar leggen zo kun je snel alles tegelijk voegen.

Natuurlijk kun je ook iets heel anders mozaïeken, elke tekening is mogelijk maar het makkelijkst voor kinderen is een goede duidelijke, niet al te kleine tekening. Vissen, bomen, bloemen enz….

Het hout heb ik bij de bouwmarkt gehaald, dit zagen ze voor je op maat, meestal gratis! Ik heb ‘watervast’ hout gebruikt omdat het natuurlijk buiten komt te hangen;)

January 29th, 2012

Lesidee, tegels maken/ Tiles in Progress

Lijkt me heerlijk om met de kinderen te doen, past bij heel veel thema’s bv: illustratie bij een verhaal maken..1 tegel of laat de klas het verhaal in strip(tegel) vertellen, je kunt er een vaderdag/moederdag cadeau van maken met huisnummer, dit past bij architectuur of bij cultureel erfgoed, aardrijkskunde…over de woonplaats van het kind.

Natuurlijk kun je ook met het vorige filmpje verder ingaan op de islamitische kunst…de Moren (spanje) …kijk naar het werk van Gaudi …Escher…hij vond de tegels van de Moren een mooie inspiratie….de Moren maakten alleen geometrische figuren…met prachtige kleuren…denk maar aan de Spaans/ Marokkaanse en Portugese tegels……Escher ging verder met de geometrische figuren van de Moren en maakte er wel herkenbare figuren in…dit werd uiteindelijk de metamorfose…hier filmpjes over Escher. Heb je zelf nog meer ideeën laat ze hier achter in …mooie inspiratie voor andere leerkrachten!

January 29th, 2012

Ceramic Tile – Making Hand Painted Tiles

Tegels maken met kinderen….dit filmpje als voorbeeld hoe het ambachtelijk werd en wordt gedaan.

January 28th, 2012

Lesidee/ techniek voor klei. Structuur & textuur

Je hebt klei nodig en een paar kleurtjes glazuur…wat kleigereedschap…en (gebruik kunnen maken van) een kleioven! Ik ga het binnenkort uitproberen en foto’s volgen.

January 26th, 2012

Glazuur-techniek/ Glaze-technique / lesidee

Volgens mijn leerlijn werken de kinderen van gr 8 hun klei-werkstuk af met glazuur. Het is natuurlijk geweldig als je een kleioven hebt want om te glazuren moet alles 2x gebakken worden. In dit filmpje zie je een mooie manier van een techniek met alcohol. Kinderen leren hoe zij moeten glazuren en een succeservaring zal er zeker zij voor ieder kind!

January 24th, 2012

Vermeer:’Meisje met de parel’. Painting Without Lifting The Pen!

Dit is ook een manier om de Oude Meesters te benaderen;)…maar ik vind dit wel een gaaf filmpje om dit aan de kinderen te laten zien….je zou aan hen kunnen vragen op welke andere moderne manieren zouden jullie het schilderij kunnen maken…misschien komen er ideeën in de richting van AVV (AudioVisuele Vorming)…

January 21st, 2012

Stilleven realistisch schilderen/Realistic still life painting/ thema: ‘Oude Meesters’.

Heel mooi te zien hoe je met olieverf …..laag voor laag opbouwt…heerlijk om te doen…boetseren met olieverf.
Uiteraard nog te moeilijk voor kinderen van de basisschool…maar veel van mijn leerlingen vinden het prachtig om te zien hoe een kunstenaar dit doet…het doel bereiken ligt nog te ver voor de kinderen…maar zien hoe het kan inspireert ze wel..dat zie ik in mijn groep…als zij een voorbeeld portret uit mijn tas zien steken…in fase 1….dus eerst de schaduwen opgezet in het gezicht (acrylverf, olieverf is onhandig met kinderen)….een voorbeeld voor gr 8…zij proberen zichzelf te schilderen…portret met hoedje/ baret/ kapje uit de tijd van de Oude Meesters.
Verschillende kinderen van mijn groep (gr 4) reageerden direct: Oh Juf …zo doet Rembrandt het ook …eerst de donkere schaduwen op het gezicht en dan lichter.
Het verbaasde mij ook wel een beetje maar zij zagen hoe Rembrandt werkte en zij herkenden dit….en zij absorberen alle info…boeken/ DVD’s uit de leskist van Probiblio…en voorbeeld filmpjes van mijn site….het project loopt heerlijk en de kinderen genieten….en ik misschien nog wel het meest als ik zie wat eruit komt …foto’s volgen. Zie ook stilleven gr 7: schetsen met houtskool en schilderen met acrylverf

January 17th, 2012

Schilderen met gr 7/ thema ‘Oude Meesters’.

In de eerste les hebben de kinderen geleerd hoe zij appels konden schetsen dat kun je hier zien..en in de volgende lessen hebben zij ruimtelijk met fruit gewerkt (klei, foto’s volgen). De schets en schilderles van appels is puur bedoeld om de techniek te leren. De opdracht is om het zo realistisch mogelijk te doen..zoals de schilders van de Gouden Eeuw!