Archive for February, 2012

February 29th, 2012

Hoeden maken gr 6 en 7 in Project Oude Meesters

Het idee voor het maken van hoeden uit de tijd van de Oude Meesters…17e eeuw/ Gouden Eeuw..kan op verschillende manieren maar hebben allemaal dezelfde basis:

1. kinderen nemen van thuis een mal mee…je kan het ook in circuit doen dan heb je minder mallen nodig en kun je makkelijker begeleiden ..of je laat hulpouders dit met kleine groepjes op de gang doen..hier hebben de meeste kinderen wel hulp bij nodig.

2. de mal kan een slakom (grootte van hoofd van kind) of iets dergelijks zijn…buiten/ onderkant moet glad zijn…dus niet zoals vaak bij een vergiet pootjes of randjes.

3. de kinderen krijgen allemaal een stuk kippengaas en zetten de bak op zijn kop op tafel en duwen daar kippengaas overheen….je ziet dan de vorm ontstaan

4. voorkom scherpe randen door gaas naar binnen te buigen ….maar laat wel (ligt aan ontwerp) een flinke rand om de bolle vorm staan. …zie foto’s      

5. de basisvorm is nu klaar…verder kun je het nu op verschillende manieren afwerken..bv alleen papier-maché ..eindig dan wel met 1 laag grauw WC papier..dan wordt het gladder en schildert mooier….of je eindigt niet met WC papier maar gaat over de papier- maché stukjes stof plakken…ook met dezelfde lijm….of je begint gelijk op het kippengaas met stof…plakken of vastzetten (naaien..nieten).

February 29th, 2012

De Nachtwacht van gr 3/ Lesidee/ Oude Meesters

Groep 3 heeft een prachtige Nachtwacht gemaakt….heel simpel en leuk om te maken….en geeft een geweldig effect…
Werkwijze:

1.  laat kinderen elkaar liggend op achterkant van behangpapier tekenen…dus de omtrek

February 28th, 2012

Marcel Duchamp – Anemic Cinema

Wikipedia:
Marcel Duchamp (Blainville-Crevon, 28 juli 1887 – Neuilly-sur-Seine, 2 oktober 1968) was een Frans kunstenaar. Duchamp was de eerste die een alledaags voorwerp presenteerde als een kunstwerk. Zijn werken behoren tot het Dadaïsme, Surrealisme en Conceptuele kunst.

Marcel Duchamp werd geboren in een kunstenaarsgezin met zijn aanvankelijk even bekende broers Raymond Duchamp-Villon en Jacques Villon. In 1902 begon hij te schilderen in neo-impressionistische stijl. Vanaf 1910 begon hij de stijl van Paul Cézanne aan te hangen en sloot hij zich aan bij de Puteaux-groep van zijn broer Jacques, ook schilderde hij een tijd in de stijl van het Kubisme. In januari 1912 werd Duchamp echter gedwongen zijn Nu descendant un escalier(“Naakt de trap aflopend”) te verwijderen uit een tentoonstelling van de Salon des Indépendants in Parijs, waarna hij zich uit de Puteaux-groep terugtrok. Een jaar later in veroorzaakte “Nu descendant un escalier” grote ophef op de Armory Show in New York, waardoor Duchamp internationaal bekendheid verwierf.

Te vermelden, en zeker relevant voor het begrip van zijn humoristische manier van kunst maken, is ook dat hij aan het begin van zijn carrière regelmatig cartoons tekende voor tijdschriften. Duchamp heeft zichzelf in zijn hele leven niet van zijn kunst onderhouden, alhoewel hij zijn Grote Glas wel schonk aan de mensen die hem na zijn eerste aankomst in de VS onderdak verleenden.

In 1913 keerde hij de schilderkunst de rug toe en wekte hij sensatie met zijn Fietswiel (Roue de bicyclette), waarmee hij een belangrijke aanzet gaf tot het Dadaïsme. In 1915 vertrok hij naar New York….meer

February 24th, 2012

Lesidee pastelkrijt & oliepastel/Project Oude Meesters/ VOC

Hier een voorbeeld van gr 7 ..Oude Meesters…de Gouden Eeuw …VOC …filmpjes bekeken in de klas en daarna dit werkstuk gemaakt…de achtergrond is met pastelkrijt gemaakt ..dus de zee en de lucht…daarna op een ander vel tekenpapier hebben de kinderen schepen getekend en uitgewerkt met oliepastel oftewel Panda…Wasco…als de achtergrond af is even fixeren met haarlak (goedkoopste uit de supermarkt) en dan het schip hier op plakken….let erop dat de kinderen goed gaan mengen met het pastelkrijt..en beweging maken in de zee…zie hier eerdere posts: filmpje over schepen/Gouden Eeuw en filmpje over de Gouden Eeuw en hier nog  3 filmpjes over het leven in de Gouden Eeuw…
Hier een soortgelijk lesidee met een andere techniek (verf, gr 3)

February 21st, 2012

Tips and Techniques for Pastel Pencils/ lesidee

Wil je mooie luchten maken…. zoals Ruisdael (zie hier voor eerdere post bij het kunstproject Oude Meesters) dit deed..dan is soft pastel..of pastelkrijt een hele mooie en gemakkelijke techniek. Voor kinderen tot gr 5 gebruik ik gekleurd bordkrijt en va gr 5…werken de kinderen met pastelkrijt…ik bestel deze altijd bij Koksgesto ..maar kun je uiteraard ook ergens anders kopen…

February 20th, 2012

Soft-Pastels/ techniek/ lesidee

Fixeer ook tussendoor…voor kinderen gewoon met goedkope haarlak!

February 19th, 2012

Wauw…wat een talent… I Paint/ Thijme Termaat.

Daarom talentontwikkeling!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

February 18th, 2012

Aardrijkskunde/ Gouden Eeuw/the Low Countries a historical atlas in motion

kijk voor meer filmpjes en lesideeën bij de Gouden Eeuw hier

February 18th, 2012

Dutch 17th century ships

Voor een lesidee bij dit filmpje kijk bij deze eerdere post…

February 17th, 2012

Lesidee/ schilderen gr 3/ Kuntproject ‘Oude Meesters’/Gouden Eeuw

Groep 3 is zich al aan het verdiepen in de Gouden Eeuw…filmpjes op digibord bekeken en daarna schilderen zoals de Oude Meesters dit deden…de lucht en dan een woeste zee..(beweging en mengen van kleuren…want de zee heeft een andere kleur dan de lucht) dan prachtige oude schepen op zee…(voorbeelden van schepen in foto’s op digibord)..en dan Frans Hals die toekijkt…deze hebben de kinderen apart gekleurd, uitgeknipt en opgeplakt…mooie lijst erom gemaakt…verf en glitterverf….