Archive for March, 2012

March 17th, 2012

Interview @Cultuurplein

Ik werd gevraagd om iets te schrijven in het maart nummer van Cultuurplein. Op LinkedIn is een dicussie gestart door Cultuurplein over: Wat willen scholen van culturele instellingen? Interessante meningen!

March 12th, 2012

Rembrandt film Bert Haanstra / muziek Henny Vrienten

De video is een fragment uit de film ‘Rembrandt, schilder van de mens’ van filmregisseur Bert Haanstra. Speciaal voor het Rijksmuseum schreef zanger en componist Henny Vrienten muziek bij dit filmfragment. Haanstra had in 1956 opdracht gekregen deze film te maken vanwege het feit dat Rembrandt 350 jaar eerder was geboren. De scène is een opeenvolging van zelfportretten van de grote schilder.
Haanstra reisde de wereld af om de verschillende schilderijen zelf te kunnen filmen met zijn 16mm-camera. Daarbij zorgde hij ervoor dat de ogen van Rembrandt steeds in exact dezelfde positie in het beeld stonden. Wie goed kijkt, ziet dat deze ogen in de loop van zijn leven precies hetzelfde blijven terwijl het gezicht van de kunstenaar uiteraard veroudert. Tegenwoordig is het niet moeilijk met de computer dit soort scènes te manipuleren. Wat Haanstra in de jaren ’50 deed was dus een hele vroege vorm van computeranimatie.

March 12th, 2012

Book Of Art Isaac Salazar

March 7th, 2012

Collografie/ lesidee

Makkelijk te maken…let wel op dat de kinderen de uitgeknipte vormen van karton (ribbelkarton geeft ook leuk effect..bv voor het gras of de lucht) goed vastlijmen ..anders laat het los tijdens het afdrukken…

March 7th, 2012

Afdruktechniek machinaal/ zeefdruk

Mooi introfilmpje voor de kinderen om te zien hoe een afdruk is opgebouwd uit verschillende lagen…simpel maar heel duidelijk..

March 6th, 2012

Animatie van het interieur van Het Nieuwe Rijksmuseum

March 6th, 2012

Wine grape leaf relief printing/ Collografie/ lesidee

March 5th, 2012

Printing A Collagraph Plate/ Collografie/ Lesidee

1. laat kinderen een tekening maken op een stuk karton.
2. binnen de lijnen van de tekening plakken zij nu allerlei materialen op…rijst..bonen…aluminiumfolie..wc papier….luciferstokjes…spulletjes van het schoolplein…takjes..blaadjes…enz. …..waardoor textuur/structuur ontstaat.

Het kan een abstracte tekening zijn of een makkelijk vorm maar wel realistisch…wat je ook kunt doen is gewoon de kinderen vrijer laten werken en alleen maar vlakverdeling/compositie maken….dat kan met een schets of gewoon gelijk lekker plakken van materialen.

March 5th, 2012

Mono print/ lesidee

Dit is een moeilijk ontwerp…maar de kinderen zouden ook een bestaande foto ……. bijv. van internet of uit tijdschrift……….kunnen gebruiken…hierop een glasplaat/plexiglas leggen…en overschilderen met blockprintverf….(acrylverf droogt te snel).

March 1st, 2012

Stairway to Nowhere/ ESCHER /animatie AVV


Kijk met de kinderen de vorige post dan begrijpen zij dit filmpje beter, je kunt dit ook koppelen aan (AVV) AudioVisuele Vorming.